Foto

Romania - specialista prelungirilor la Campionatul European U20

Reprezentativa feminina U20 a Romaniei a invins in aceasta seara selectionata similara a Bulgariei, cu scorul de 87-82 (11-20, 22-24, 16-13, 26-18, 12-7), la capatul unei dispute nerecomandate cardiacilor, in care tricolorele pregatite de Dan Calancea si George Lancranjan au demonstrat ca merita clar statutul de "specialistele prelungirilor". Astfel, Romania a inregistrat in aceasta seara al patrulea succes la Campionatul European U20 din Cehia, dintre care trei obtinute in prelungiri, si se mentine in cursa pentru promovarea in Divizia A.
Dupa succesul obtinut in fata Cehiei, victorie apreciata la scena deschisa
de toti specialistii straini prezenti la intrecerile din Klatovy, Romania a realizat ca are o sansa uriasa de a accede in elita continentala, chiar daca doar pur teoretica, si a constientizat ca este obligata sa castige ultimele doua dispute, cu Bulgaria si Elvetia, pentru a nu-si vedea visul naruit inainte de finish. "Azi intalnim o echipa (Bulgaria) extrem de buna, care a creeat probleme tuturor adversarelor. Chiar daca nu au castigat nici un meci pina acum, sunt o echipa extrem de periculoasa. Joaca fara presiune si noi trebuie sa fim foarte atenti si exacti pentru a nu face pasi gresiti", atentiona inaintea partidei antrenorul Dan Calancea, care impreuna cu George Lancranjan au pierdut nopti la rand pentru a pregati foarte atent jocurile de la Klatovy, cautand solutii in urma analizelor video pentru a obtine victorii. Si cum de cele mai multe ori de ceea ce ti-e frica nu scapi, jocul cu Bulgaria s-a dovedit cu mult mai dificil, asta pentru ca miza si importanta jocului si-au pus clar amprenta pe evolutiile sportivelor noastre.

Inca de la inceput, Bulgaria si-a afisat clar intentia de a juca dupa formula "totul sau nimic" si s-a desprins rapid pe tabela, in ciuda eforturilor disperate ale staff-ului tehnic roman de a "trezi" la realitate cinciul din teren. Dupa 10 minute de joc, tabela indica un neverosimil 20-11 in favoarea Bulgariei, iar Romania parea sa nu aiba puterea de a reintra in joc, mai ales ca Bigica, Ursu si Ardelean au acumulat destul de repede faulturi personale, obligandu-l astfel pe Dan Calancea sa gaseasca alte "solutii" de pe banca de rezerve. In sfertul al doilea, istoria s-a repetat, Bulgaria jucand la fel de dezinvolt, in vreme ce tricolorele noastre iroseau actiuni cu lejeritate si erau prea usor depasite in defensiva, astfel ca sirena care a anuntat intrarea la vestiare a "inghetat" tabela la 44-33! Mustruluite serios mai ales pentru indisciplina tactica, Cursaru, Ionescu, Ursu, Ardelean si Usurelu au intrat pe teren mult mai decise si mai pragmatice, declansand o cursa nebuna de urmarire. Fara Bigica (n.n. - a fost pastrata de Dan Calancea pentru finalul jocului, deoarece acumulase 4 faulturi personale) pe teren, dar cu Gabi Cursaru in zi fasta, coordonatoarea de joc reusind o evolutie deosebita, Romania a inceput sa recupereze punct cu punct si a intrat in ultimele zece minute cu un dezavantaj de doar opt puncte, scorul fiind 49-57. Mizand pe experienta si combativitatea formulei Bigica, Ursu, Ionescu, Cursaru si Ardelean, Romania reuseste in ultimul sfert sa intoarca rezultatul, ba, chiar mai mult, pe finalul partidei intra in ultimul minut de joc in avantaj, scor 74-69, dupa o aruncare libera parafata de Ursu. Si cum tricolorele au demonstrat inca din prima zi a competitiei din Cehia ca sunt o echipa a contrastelor, avand evolutii oscilante, cu treceri de la fantastic la ridicol in doar cateva minute, ultimele 60 de secunde s-au dovedit a fi un calvar pentru toata delegatia noastra, Bulgaria reusind sa egaleze la 75 si sa trimita jocul in prelungiri. "Avem senzatia ca nu vreti sa castigati decat in prelungiri", spuneau in gluma pe margine antrenorii echipelor Cehiei, Germaniei, Greciei si Ungariei, care asistau la joc, fiind direct interesati de rezultatul partidei. Cu un plus de experienta in gestionarea prelungirilor, tinerele noastre baschetbaliste s-au desprins cu greu in invingatoare, Cursaru transformand cu o nonsalanta demna de invidiat doua aruncari libere si inchizand tabela la 87-82. Fluierul final a starnit din nou un val de fericire in delegatia noastra, tricolorele jubiland in mijlocul terenului in aplauzele publicului si a unei micute galerii romanesti (n.n. - la joc au asistat mai multi romani veniti din Germania si Cehia).

Conform statisticii oficiale, pentru echipa noastra au punctat:
CURSARU (24 p, 5x3, 6 rec, 4 pase, 3 int)
IONESCU
(15 p, 1x3, 5 rec, 2 pase, 1 int)
URSU (16 p, 1x3, 8 rec, 5 pase, 3 int)
ARDELEAN (19 p, 5 rec, 1 int)
BIGICA (11 p, 2 rec, 4 pase)
USURELU (2 p, 3 rec, 1 pasa)
Au mai jucat AL SHAAR, CHELARIU si AVRAM.

Tot azi s-au mai inregistrat urmatoarele rezultate:
Cehia - Elvetia 71-42
Ungaria - Germania 71-76
Israel - Grecia 72-63

Astfel, dupa disputarea primelor sapte etape, iata cum arata clasamentul intrecerilor europene din Cehia:

  ECHIPA JOCURI W/L F/A PUNCTE
1. GRECIA 6 5/1 378/298 11
2. UNGARIA 6 5/1 370/331 11
3. ROMANIA 7 4/3 463/523 11
4. GERMANIA 6 4/2 454/378 10
5. CEHIA 6 4/2 403/350 10
6. BELGIA 6 3/3 398/374 9
7. ISRAEL 7 2/5 472/508 9
8. ELVETIA 6 1/5 300/423 7
9. BULGARIA 6 0/6 347/400 6


Maine, 25 august, Romania va beneficia de o zi de pauza, in vreme ce restul echipelor vor juca dupa programul:
GRECIA - UNGARIA
ELVETIA - BULGARIA
GERMANIA - CEHIA
BELGIA - ISRAEL

In ultima zi, in 26 august, Romania va inchide "balul", urmand sa intalneasca Elvetia, de la ora 20:15.


FOTO: - Bucuria unei noi victorii in prelungiri! (copyright fibaeurope.com)

Parteneri