Foto

Romania a ales ca partener Ungaria pentru FIBA Eurobasket 2017

Presedintele Federatiei Romane de Baschet, Horia Paun, a anuntat, astazi, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, ca in urma discutiilor cu Federatia de Baschet din Ungaria a fost ales partenerul Romaniei pentru FIBA Eurobasket 2017. In urma cu doi ani, FIBA le-a propus tarilor care organizeaza turneul final Eurobasket sa-si aleaga cate un partener. Tinand cont de acest aspect, Israel si Finlanda au anuntat, deja, ca vor fi partenere cu Lituania si, respectiv, cu Islanda, iar astazi, Romania a anuntat oficial ca are ca partener Ungaria pentru FIBA Eurobasket 2017.
Alegerea facuta de Federatia Romana de Baschet este una fireasca, tinand cont de relatiile existente intre cele doua foruri baschetbalistice, cat si de faptul ca impreuna au organizat in conditii deosebite Eurobasket Women 2015. “FIBA a propus tarilor gazda in 2015 sa-si caute parteneri pentru Eurobasket. Asa s-au nascut aceste parteneriate, pe diverse proiecte. Pentru noi, a fost o alegere fireasca de a invita Ungaria sa ne fie partener pentru FIBA Eurobasket 2017. Am dezvoltat de mai multi ani relatii foarte bune de colaborare la nivelul juniorilor. Iar anul trecut, cu ocazia Eurobasket Women 2015, am demonstrat ca impreuna putem face lucruri extraordinare. De aceea, sunt convins ca putem scrie o pagina de succes si in cea mai importanta competitie baschetbalistica din Europa. Toate proiectele pe care le-am facut impreuna pana in prezent au adus beneficii ambelor parti, am avut de invatat unii de la altii, am avut de castigat si sunt convins ca nu exista un moment mai bun ca FIBA Eurobasket 2017 pentru a ne dezvolta si mai mult relatiile foarte bune”, a subliniat presedintele FRB, Horia Paun, adaugand ca Romania si Ungaria au lucrat intr-o echipa perfecta la organizarea turneului final european de anul trecut, fapt apreciat atat de participanti, cat si de oficialii FIBA. Pe de alta parte, Horia Paun, care a fost insotit la conferinta de presa de la Cluj-Napoca de Directorul Eurobasket pentru Romania, Adrian Voinescu, a mai spus ca spera ca ambele echipe nationale ale Romaniei si Ungariei, care vor evolua in baza parteneriatului de astazi in aceeasi grupa la Cluj-Napoca, sa acceada mai departe in fazele eliminatorii de la Istanbul. “Suntem incantati si pentru ca Romania revine in Eurobasket dupa 30 de ani, in vreme ce Ungaria revine dupa o absenta de 17 ani”, a mai spus presedintele FRB.
La randul sau, presedintele Federatiei de Baschet din Ungaria, Ferencz Szalay, prezent la conferinta de presa alaturi de secretarul general al forului maghiar, Peter Bodnar, a tinut sa sublinieze ca exista de multa vreme o relatie excelenta intre cele doua institutii. “Am asteptat cu mare interes sa aflam pe cine va alege Romania ca partener pentru FIBA Eurobasket 2017. Intotdeauna am afirmat ca exista o relatie foarte buna intre cele doua federatii, si chiar o prietenie legata in timp, si eram convins ca vom fi alesi ca parteneri in acest proiect. Incepand cu Eurobasket Women 2015, coorganizat de cele doua tari, am dezvoltat o excelenta relatie atat la nivelul federatiilor noastre, cat si la nivel interuman. Aici nu este vorba de diplomatie, este vorba de o adevarata prietenie. Pentru noi, este un adevarat succes ca am fost alesi ca partener de catre prietenii nostri romani”, a subliniat Szalay, concluzionand ca lucrurile care functioneaza cel mai bine sunt cele bazate pe prietenie adevarata si ca in relatiile institutionale “cel mai important este omul”.
 
Reamintim ca FIBA Eurobasket 2017 se va disputa, in perioada 31 august - 17 septembrie 2017, urmand ca faza grupelor sa se desfasoare in patru orase: Cluj-Napoca (Romania, in perioada 31 august - 7 septembrie 2017), Helsinki (Finlanda), Tel Aviv (Israel) si Istanbul (Turcia). Din data de 8 septembrie, sunt programate fazele eliminatorii, sferturile, semifinalele si finala urmand sa se desfasoare in Turcia.
Conform anuntului FIBA, tragerea la sorti a componentei grupelor Eurobasket 2017 va avea loc in data de 22 noiembrie, la Istanbul, in urne urmand sa fie prezente numele a 24 de tari.
In baza parteneriatelor anuntate pana acum, in grupa de la Helsinki vor fi prezente Finlanda, Islanda si alte patru nationale, in grupa de la Tel Aviv vor fi prezente Israel, Lituania si alte patru nationale, in grupa de la Cluj-Napoca vor evolua Romania, Ungaria si alte patru representative, iar in grupa de la Istanbul, Turcia urmeaza sa anunte partenerul si sa vada si numele celorlalte patru adversare.

FOTO - credit Sandor Manases

Parteneri