Foto

Romania a capotat in Letonia in campania de calificare la Eurobasket 2015

Reprezentativa de seniori a Romaniei a inregistrat prima infrangere in campania de calificare la Eurobasket 2015, tricolorii pregatiti de antrenorii Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic cedand, duminica seara, la Riga, in fata puternicei selectionate a Letoniei, cu scorul de 65-88 (16-20, 19-16, 18-29, 12-23). Urmatoarea partida a tricolorilor nostri va avea loc, miercuri, de la ora 19:00, in Sala Sporturilor “Transilvania” din Sibiu, impotriva nationalei Slovaciei, care a pierdut aseara pe teren propriu in fata Suediei, cu 72-75.
 
Peste 4.000 de fani au luat loc, duminica seara, in tribunele Palatului Sporturilor din Riga pentru  a asista la derby-ul Grupei F de calificare la Eurobasket 2015, selectionata tarii gazda primind replica nationalei Romaniei. De altfel, duminica s-au intalnit la Riga singurele echipe din Grupa F care nu cunoscusera infrangerea in cursa de calificare, atat Letonia, cat si Romania, reusind in primele doua runde sa treaca de Slovacia si Suedia. Sustinuti de public, baschetbalistii letoni au intrat mai repede in joc si s-au instalat rapid la conducere pe tabela, scor 7-2 in min. 3, dar tricolorii nostri au ripostat printr-o aparare agresiva si au reusit in actiunile urmatoare sa reduca din diferenta, scor 12-10 in min. 7. Finalul primului sfert a apartinut, insa, gazdelor, care printr-o serie de sase aruncari libere marcate au incheiat in avantaj: scor 20-16. Dornici sa realizeze o mare surpriza, in pofida diferentei evidente de valoare, componentii nationalei Romaniei reusesc un sfert foarte bun printr-un efort colectiv si reduc simtitor din diferenta in urmatoarele zece minute, astfel ca, la pauza, scorul a fost de 36-35 pentru Letonia. La revenirea de la vestiare, echilibrul din teren se mentine pana in min. 23, scor 43-42, moment din care care Letonia forteaza nota si mai mult in atac si reuseste sa speculeze perfect orice greseala si ratare a tricolorilor nostri. In ciuda eforturilor echipei noastre de a ramane in joc, gazdele se desprind clar in finalul celui de-al treilea sfert pana la 65-53, iar in ultima parte a jocului defileaza spre victorie cu motoarele turate la maxim, fluierul final al arbitrilor consemnad, insa, o diferenta mult prea mare fata de realitatea din teren: scor 88-65 in favoarea Letoniei.
Conform datelor statistice, punctele nationalei noastre au fost marcate de MOLDOVEANU (17 p, 3x3, 2 rec, 2 int), SILVASAN (13 p, 4 rec, 1 pasa), GUTOAIA (11 p, 1x3, 3 rec, 2 pase, 4 int), BACIU (10 p, 3 rec), NICOARA (8 p, 6 rec, 1 pasa, 1 cap), TUDOR (2 p, 1 rec, 3 pase), SZIJARTO (2 p, 5 rec, 1 pasa, 1 int) si MANDACHE (2 p, 1 rec, 1 pasa). Au mai evoluat PAUL (1 rec, 1 pasa), POPA-CALOTA, TIBIRNA si JUCAN. De la gazde s-a remarcat BLUMS (17 p, 4x3, 2 rec, 1 pasa, 1 int).
 
Declaratii la cald
 
Iata declaratiile de la finalul jocului:

Vlad Moldoveanu (principalul marcator al Romaniei) – A fost un joc dificil pentru noi. Am venit aici cu gandul sa castigam, dar jucatorii letonieni au avut cu 10 recuperari peste noi. De asemenea, la capitolul turnovers, am avut cu 5 mingi pierdute mai mult. Este foarte greu sa castigi cu astfel de statistici.
Marcel Tenter (antrenorul principal al Romaniei) – A fost un meci echilibrat in prima repriza. Am controlat ritmul jocului si am stat bine la capitolul mingi pierdute. Dupa pauza, am inceput sa gresim. Cand pierzi 23 de puncte din mingi pierdute, este foarte greu sa te mentii in joc. Vreau sa felicit echipa Letoniei pentru ca a speculat prompt fiecare greseala a jucatorilor nostri. Am pierdut batalia, dar nu si razboiul. Ne vom lupta pentru sansa noastra de calificare pana la ultimul meci.
Janis Blums (principalul marcator al Letoniei) – Echipa Romaniei ne-a ridicat foarte mari probleme in prima parte, in special in atac. Totul s-a schimbat, insa, in repriza secunda. Am prelut initiativa, am marit ritmul, am controlat bine capitolul recuperari si am realizat multe contraatacuri. Apararea ne-a castigat meciul. Romanii sunt puternici si au castigat primele doua jocuri datorita agresivitatii lor.
Ainars Bagatskis (antrenorul principal al Letoniei) – Romanii au jucat dupa cum ne asteptam. Au incercat sa incetineasca ritmul. Cand am accelerat jocul, au aparut problemele pentru ei. Rabdarea si jocul mai rapid ne-au rasplatit in cele din urma, chiar si fara reusitele de la trei puncte. Am controlat bine meciul in ultimele 14 minute. Actuala echipa a Romaniei joaca mult mai inteligent decat cea din 2012!
 
Clasamentul si programul Grupei F
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria Suediei in fata Slovaciei, cu scorul de 75-72, iata cum arata clasamentul Grupei F dupa primele trei etape:
 
1. Letonia – 6 puncte (3 victorii)
2. Romania – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
3. Suedia – 4 puncte (1 victorie, 2 infrangeri)
4. Slovacia – 3 puncte (3 infrangeri)
 
In conformitate cu programul anuntat de FIBA-Europe, iata meciurile pe care Romania le mai are de disputat in cadrul Grupei F:
 
20.08.2014
Romania – Slovacia (la Sibiu, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)
24.08.2014
Suedia – Romania (la Boras, ora 18:00)
27.08.2014
Romania – Letonia (la Sibiu, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)

Reamintim ca, in urma meciurilor din aceasta faza, castigatoarele celor sapte grupe precum si cele mai bune 6 echipe clasate pe locul secund se califica la Eurobasket 2015.    

FOTO - copyright FIBA-EUROPE

 


Parteneri