Foto

Romania a castigat Turneul FIBA-Europe U15 de la Bucuresti

Reprezentativa masculina de baschet Romania A a castigat cea de-a patra editie a Turneului International FIBA-Europe, intrecere rezervata sportivilor nascuti 1997 si mai tineri (U15). La capatul a trei zile pline de baschet, in care parintii, rudele, prietenii si fanii au aclamat toate fazele frumoase din Arena de Baschet si si-au sustinut frenetic favoritii, Romania A, condusa de pe margine de antrenorii Andrei Beatu si Horia Pascu a inregistrat cinci victorii din cinci meciuri si s-a clasat pe primul loc. Marea "finala" a competitiei gazduite de Arena de Baschet a avut loc in aceasta seara, intre selectionatele Romania A si Macedonia, iar tinerii tricolori au reusit sa bifeze a cincea victorie, invingandu-si clar adversarii cu scorul de 68-46. Disputa a inceput sub semnul echilibrului, cu un plus pentru nationala Macedoniei, care a reusit sa speculeze din plin tracul de inceput al tricolorilor nostri. Incet, incet, Romania a recuperat din diferenta si s-a instalat la conducerea jocului in partea a doua a sfertului al doilea, Tudor Gheorghe si Kuti Nandor impingandu-si colegii spre victorie. Presarata cu multe faze gustate de public, printre care si doua slam-dunq-uri, partida s-a incheiat cu succesul clar al echipei Romania A, spre satisfactia asistentei. Dar iata si marcatorii Romaniei A: Tudor Gheorghe (22 p), Kuti Nandor (19 p), David Engi (8 p), Alexandro Peteranderl (6 p), Fabian Spinu si Gabriel Pirjolescu (cate 5 p), Emanuel Cate (2 p) si Vlad Petrea (1 p). Au mai jucat in tricoul galben cu tricolor Horia Lazar, Bogdan Popa, Aras Teir si Rares Uta.
Inaintea ultimei dispute, Romania B a trecut la pas de KK Nova Beograd 7, cu scorul de 89-30, si si-a asigurat locul al treilea. Pentru Romania B au punctat: Robert Codreanu si Razvan Clenci (cate 15 p), Radu Perjoc si Bogdan Nicolescu (cate 10 p), Cristian Dumitru (9 p), Tamas Boloni (8 p), Andrei Iliescu si Catalin Neculai (cate 7 p), Tamas Kardos (6 p) si Anton Diaconescu (2 p). Au mai evoluat sub culorile tricolore Amadeo Casale si Vilmos Botos.
In deschiderea jocului final, asistenta a avut parte si de cateva surprize oferite de Federatia Romana de Baschet. Mai intai, au intrat pe parchetul Arenei de Baschet micutii sportivi din Programul "Vreau sa joc baschet", care au incantat publicul timp de 15 minute intr-un joc demonstrativ. A urmat un spectacol aerian oferit de dinamovistul Antonio Haymon, americanul reusind cu sprijinul colegului Josh Brown cateva slam-danq-uri de mare efect. In finalul programului surpriza a fost randul unor copii speciali sa faca spectacol si sa fie aplaudati la scena deschisa, pe teren intrand componentii echipelor Asociatiei Sindrom Down Bucuresti si Asociatiei Impetus Bucuresti (moment asigurat de Fundatia Special Olympics Romania).
Intr-o atmosfera incendiara, cu un public ajuns la extaz dupa ce Romania A a invins Macedonia si a castigat Turneul International FIBA-Europe, editia 2011, a avut loc festivitatea de premiere. Rand pe rand, participantii au primit diplome, cupe, medalii si nelipsitele pungi cu dulciuri oferite de partenerul FRB, firma Solen. Secretarul general al FRB Dan Berceanu a oferit trofeul invingatorilor, in vreme ce domnul Murat, reprezentantul Solen, i-a premiat pe macedonieni. Prezent in sala pentru a urmari viitorul baschetului romanesc, domnul Zeinel Hortoglu, tatal internationalului roman Mehmet Hortoglu, le-a inmanat cupa pentru locul al treilea componentilor echipei Romania B. In final, ca la orice mare competitiei, au fost oferite si premiile speciale in urma votului celor sase antrenori prezenti in competitie. Dar iata preliile speciale:

BEST FIVE
Tudor Gheorghe (Romania A)
Dejan Srbinovski (Macedonia)
Kuti Nandor (Romania A)
Oliver Dvojakovski (Macedonia)
Emanuel Cate (Romania A)

Best Defender
Bojan Serafimov (Macedonia)

Best scorer
Nenad Dimitrijevic (Macedonia - 67 de puncte in 5 jocuri)

MVP
Tudor Gheorghe (Romania)

Dar iata si clasamentul final:
1. Romania A - 10 p
2. Macedonia - 9 p
3. Romania B - 8 p
4. Ungaria - 7 p
5. ACS Dan Dacian - 6 p
6. KK Nova Beograd - 5 p 

O ampla galerie foto puteti vizualiza aici.

Parteneri