Foto

Romania a cedat in Turcia in ultimul meci din preliminariile Eurobasket Women 2017

Reprezentativa feminina a Romaniei a incheiat campania de calificare la Eurobasket Women 2017 cu un esec, “Acvilele” cedand, miercuri seara, in fief-ul liderului Grupei H, puternica selectionata a Turciei, cu scorul de 54-64 (16-17, 11-17, 18-10, 9-20). In urma acestui ultim rezultat, coroborat cu victoria obtinuta de Israel in confruntarea cu Bosnia&Hertegovina, cu scorul de 80-62, nationala Romaniei s-a clasat pe locul al treilea in Grupa H si a ratat calificarea la turneul final european, in vreme ce Turcia a fost singura echipa din seria noastra care a obtinut biletele pentru marea intrecere de anul viitor din Cehia.
 
Dupa esecul inregistrat la Cluj-Napoca, tricolorele cedand in fata Israel, cu 51-62, intr-un meci decisiv pentru continuarea drumului spre Eurobasket Women 2017, reprezentativa feminina a Romaniei si-a anulat orice sansa de a mai accede la turneul final continental din Cehia. In aceste conditii, ultimul meci programat sa se dispute miercuri seara in capitala Turciei conta doar pentru palmares, mai ales ca si nationala tarii gazda avea deja in buzunar vizele pentru Europenele din 2017, fiind lidetul detasat al Grupei H. Astfel, in fata unui meci fara o miza importanta, “Acvilele” s-au prezentat la Ankara cu dorinta de a iesi cu fruntea sus din campania de calificare. Iar asa cum a debutat jocul de miercuri seara parea ca nationala noastra pregatita de antrenorul Miroslav Popov va face un meci bun si va obtine un rezultat notabil. Fara trei piese importante din angrenajul tricolor (Pascalau, Pop si Eli Pavel), selectionerul Romaniei a mizat din nou pe un nucleu in care Marginean si Walker au fost “motoarele” principale, sprijinite de-a lungul meciului de Ursu, Craciun, Stoenescu, Irimia, Parau, Hutanu, Ardelean, Filip, Ghizila si Demeter. Decise si mobile in aparare si destul de pragmatice in ofensiva, tricolorele noastre au inceput foarte bine si s-au instalat repede la carma jocului (scor 0-4 in min. 2; scor 6-11 in min. 6), gazdele reusind, insa, sa echilibreze situatia pe final si sa preia conducerea pe tabela dupa ultima actiune din primul sfert, Bilgic marcand pentru 17-16. Urmatoarele zece minute au apartinut Turciei, care impinsa de la spate de public s-a trezit parca la realitate si a inceput sa-si mareasca avantajul, reusind sa intre la vestiare la un scor favorabil: 34-27. La reluare, “Acvilele” au reactionat senzational si au reusit sa recupereze fantastic, gratie unui “run” de 11-0 in numai doua minute: de la 38-29 in min. 23 pana la 38-40 in min. 25! Dominarea noastra a continuat pana spre finalul celui de-al treilea sfert, Sonia Ursu finalizand frumos pentru 44-45, scor ce parea ca da aripi echipei noastre. A urmat, insa, un ultim sfert in care Romania a fost din nou de nerecunoscut (n.n. – tricolorele au avut 9:06 minute in care n-au reusit sa marcheze, din min. 29 pana in min. 38!!!), gazdele revenind puternic si reusind un secvential incredibil de 13-0: scor 57-45 in min. 38! Pe final, Stoenescu a scuturat plasa de trei ori de la mare distanta, dar reusitele sale n-au produs modificari majore pe tabela, astfel ca Turcia s-a impus cu scorul de 64-54 si a incheiat triumfal campania de calificare.
Conform datelor oficiale statistice, punctele Romaniei au fost marcate de – MARGINEAN (14 p, 1x3, 2 rec, 4 int), STOENESCU (11 p, 3x3, 3 rec, 1 int), WALKER (8 p, 4 rec, 2 pase, 2 int, 2 cap), PARAU-GODRI (7 p, 3 rec, 1 pasa, 1 int), CRACIUN (5 p, 3 rec, 2 pase, 2 cap), URSU (5 p, 1x3, 1 rec, 2 pase, 3 int), IRIMIA (2 p, 4 rec), ARDELEAN (2 p, 1 int). Au mai evoluat pentru echipa noastra GHIZILA (1 pasa), DEMETER (1 pasa), HUTANU (1 rec, 1 pasa, 1 int) si FILIP (1 rec, 1 cap).
In urma acestui ultim rezultat, coroborat si cu victoria obtinuta de Israel in confruntarea din Bosnia&Hertegovina, cu scorul de 80-62, iata cum arata clasamentul final al Grupei H:
1. Turcia – 11 puncte (5 victorii, 1 infrangere)
2. Israel – 10 puncte (4 victorii, 2 infrangeri)
3. Romania – 8 puncte (2 victorii, 4 infrangeri)
4. Bosnia&Hertegovina – 7 puncte (1 victorie, 5 infrangeri)
 
Dupa fluierul final al campaniei de calificare, iata si echipele care au prins ultimele 15 vize pentru Eurobasket Women 2017: Slovenia si Letonia (Grupa A), Franta (Grupa B), Italia si Muntenegru (Grupa C), Ucraina si Serbia (Grupa D), Ungaria si Slovacia (Grupa E), Rusia si Grecia (Grupa F), Belgia si Belarus (Grupa G), Turcia (Grupa H), Spania (Grupa I). Cele trei echipe ghinioniste de pe locurile 2 care au ratat calificarea sunt: Croatia (Grupa B), Israel (Grupa H) si Suedia (Grupa I).
 

Parteneri