Foto

Romania a cedat pe final disputa cu Slovenia

Al patrulea meci din cadrul campaniei de calificare la Women's EuroBasket 2019 a fost aproape sa se incheie cu o surpriza, Acvilele Romaniei prestand un joc extrem de bun si curajos pe terenul Sloveniei, echipa care invinsese Franta la finalul saptamanii trecute.

Elevele lui Dragan Petricevic au blocat perfect traseele ofensive ale gazdelor si au fost concentrate si in atac, reusind sa incheie primul sfert in avantaj pe tabela. Evolutia buna a continuat si in sfertul al doilea, la pauza scorul fiind egal. Sfertul al treilea a inceput nefast pentru tricolore, care s-au vazut la un moment dat conduse cu 10 puncte, insa au avut puterea mentala de a reduce diferenta la 6 puncte pana la pauza si, mai apoi, au trecut chiar in avantaj, 68-67, cu 4 minute inainte de final. Slovenia a fost mai lucida pe finalul de meci si s-a impus in cele din urma, cu 78-70, asigurandu-si in mare proportie calificarea la Campionatul European de anul viitor. 

Pentru Acvile, au punctat: Walker - 21 puncte (1x3), 8 interceptii, 7 recuperari; Godri-Parau - 13p, 6 pase decisive; Marginean - 9p (2x3), Pavel - 9p, 7 recuperari; Ursu - 8p; Stoenescu 6p (2x3); Irimia - 2p, Ardelean - 2p. Au mai evoluat: Neagu, Kilin, Parau

Romania ramane doar cu victoria contra Finlandei si mai are de jucat doua partide in noiembrie, cu Franta si Finlanda, ambele pe teren propriu.

La finalul jocului de la Celje, cea mai buna marcatoare a Romaniei, Ashley Walker, a declarat: "Sunt mandra de echipa mea si de coechipierele mele. Am jucat un baschet bun astazi, am demonstrat ca scorul din noiembrie a fost un accident. Cred ca aceasta echipa mai are nevoie de inca putina maturitate in joc si ma bucur ca antrenorul nostru a lucrat foarte mult si la acest aspect in aceasta perioada, pe langa chestiunile tactice. Cred ca meritam sa castigam astazi, dar asta e sportul".

Selectionerul Dragan Petricevic a declarat: "In ciuda rezultatului final, eu imi felicit jucatoarele pentru spiritul de lupta de care au dat dovada. Daca ne-am pierdut luciditatea in ultimele minute, eu cred ca e doar din cauza faptului ca ne lipsesc mai multe actiuni impreuna. Deja eu cred ca se vede un progres fata de prima fereastra de calificare, cea din noiembrie. Am inceput sa ne cunoastem mai bine, jucatoarele sa inteleaga mult mai bine filosofia mea si acest lucru s-a vazut si in rezultate: am castigat in Finlanda, dar, mai ales, am jucat foarte bine aici, in Slovenia. Diferenta de azi de pe tabela este mincinoasa. Eu cred ca am jucat un baschet bun. Vom vedea cand vom gasi o perioada de cantonament in vara, pentru ca sa remediem lucrurile care inca au scartait in jocul nostru, astfel ca in noiembrie sa ne continuam ascensiunea. Veti spune ca e ciudat ce zic, fiindca nu mai avem sanse de calificare. Insa eu cred ca, dincolo de obiectivul sportiv imediat, noi lucram acum pentru pregatirea generatiei tinere care bate la portile nationalei. De aceea am spus ca sper sa ne continuam ascensiunea; deja in lotul de senioare au aparut nume precum Irina Parau, Ioana Ghizila, Teodora Neagu, Tunde Kilin. Mai avem un fond de jucatoare valoroase care studiaza in SUA. Asadar miza baschetului feminin romanesc e mult mai mare. Sper sa continuam aceasta traiectorie ascendenta, acest progres vizibil de la un cantonament la altul, de la un meci la altul, iar in 2021 sa ajungem cu fruntea sus la Europene".

Parteneri