Foto

Romania a cucerit trofeul FIBA U20 European Championship 2017, Division B!

Reprezentativa masculina de tineret a Romaniei a realizat in aceasta seara cea mai valoroasa performanta a baschetului romanesc din ultimul deceniu, dupa ce tricolorii pregatiti de antrenorii Tudor Costescu, Ionut Bascoveanu si Alexandru Ziguli s-au impus in fata puternicei nationale a Croatiei, cu 80-67, si au cucerit trofeul FIBA U20 European Championship 2017, Division B, presented by Banca Transilvania. Performanta realizata de “Vulturii” U20 a fost dublata si de prezenta capitanului Nandor Kuti si a lui Emanuel Cate in “All Star Five”, pivotul nationalei noastre fiind declarat si MVP-ul intrecerii gazduite de Oradea.
 
23.07.2017 va ramane cu siguranta in istoria baschetului romanesc ca o data de referinta la care nationala de tineret a Romaniei a scris o importanta fila de aur, reusind sa depaseasca echipe importante ale Batranului Continent si sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului de premiere a FIBA U20 European Championship 2017, Division B, presented by Banca Transilvania. Cu un parcurs perfect, in care a inregistrat sapte victorii din tot atatea jocuri disputate, desi a intalnit chiar si echipe galonate cu traditie, precum Georgia, Rusia sau Croatia, tinerii tricolori pregatiti de antrenorii Tudor Costescu, Ionut Bascoveanu si Alexandru Ziguli au intrat in posesia medaliilor de aur si a trofeului continental, spre satisfactia unui public admirabil, care a umplut pana la refuz Arena Antonio Alexe din Oradea.
De altfel, finala competitiei europene a adus fata-n fata in aceasta seara singurele echipe neinvinse din acest turneu continental care a adunat la start 21 de echipe nationale, Romania si Croatia reusind sa acceada pana in ultimul act fara sa faca pasi gresiti din grupe si pana in semifinale. Imbracata in haine de sarbatoare, specifica unei finale continentale, Arena Antonio Alexe a fost arhiplina iar publicul adunat in tribune a realizat o atmosfera de zile mari, fiind in permanenta alaturi de baschetbalistii romani. Cu un asemenea suport din partea fanilor, “Vulturii” U20 s-au mobilizat exemplar si au zburdat efectiv pe teren, realizand poate cel mai bun meci din aceasta competitie dupa ce au stavilit echipa cu cea mai buna ofensiva (n.n. – medie de peste 90 de puncte/meci) si au ingenuncheat-o intr-un final de-a dreptul incandescent. Iar ultima actiune a finalei n-a facut altceva decat sa aduca o recunoastere plina de fair-play a invingatorilor, croatii renuntand la ultimul atac de 20 de secunde si asezand mingea pe podea la centrul terenului! Scor final 80-67 (16-18, 10-15, 11-26, 23-28) si echipa Romaniei obtine cea mai valoroasa performanta a ultimului deceniu. Succes care egaleaza performanta obtinuta de nationala de juniori a Romaniei in 2006, la Sibiu, in cadrul FIBA U18 European Championship, Division B.
Si cum e si firesc dupa o asemenea victorie superba, sa mentionam “artistii” care au contribuit la clipele de glorie: sportivii Georges Darwiche, David Engi-Rosenfeld, Tudor Gheorghe, Nandor Kuti, Andrei Iliescu, Bogdan Nicolescu, Radu Virna, Bogdan Popa, Sebastian Ionescu, Ionut Berceanu, Emanuel Cate si George Diaconescu, precum si componentii staff-ului tehnic Tudor Costescu (antrenor principal), Ionut Bascoveanu si Alexandru Ziguli (antrenori secunzi), Cosmin Radu (preparator fizic), Alin Grigoras (maseur) si Ioan Constantin (team-manager). Pentru cei care doresc sa vizualizeze statistica oficiala a finalei - http://www.fiba.com/ls/#12946&12965-81-A
 
Premii speciale pentru Cate si Kuti!
 
Imediat dupa disputarea finalei a avut loc si festivitatea de premiere, in cadrul caruia au fost decernate medaliile si trofeul continental, dar si multe premii speciale, dupa cum urmeaza:
 
LOC Awards – oferit de FIBA, prin intermediul fostei campioane olimpice Irina Sumnikova, pentru buna organizare a FIBA U20 European Championship 2017, Division B, presented by Banca Transilvania.
Fair Play Awards – oferit de FIBA, prin intermediul comisarului Angelo Romero, echipei Finaldei, pentru modul exemplar in care a evoluat in cadrul acestei competitii
All Star Five – oferit de FIBA, prin intermediul vicepresedintelui FRB Alina Moanta si a comisarului Marius Marinescu urmatorilor jucatori:
- Roko Badzim (Croatia)
- Nandor Kuti (Romania)
- Akwasi Yeboah (Marea Britanie)
- Tim Lambrecht (Belgia)
- Emanuel Cate (Romania)
MVP – oferit de FIBA, prin intermediul directorului LOC Adrian Voinescu, pivotului nationalei Romaniei, Emanuel Cate
 
“Baschetul romanesc incepe sa prinda aripi!”
 
La putin timp dupa incheierea festivitatii de premiere, presedintele FRB Horia Paun a declarat: “A fost un turneu echilibrat si foarte disputat, cu multe meciuri in care invingatoarele s-au decis in ultimele secunde. Sunt foarte bucuros pentru performanta realizata in aceasta seara, mai ales ca a fost realizata dupa doua victorii istorice impotriva Rusiei si Croatiei, doua tari cu mare traditie in baschetul continental. Am avut o echipa solida, care s-a mobilizat exemplar si chiar s-a autodepasit in momentele cheie. Speram ca o parte dintre jucatorii care au fost la inaltime aici sa confirme si la seniori. Cativa dintre ei vor face jonctiunea cu nationala de seniori pentru pregatirile Eurobasket 2017 iar altii se vor alatura nationalei care ne va reprezenta la Jocurile Mondiale Universitare. Este o seara superba, incununata cu o victorie istorica, un trofeu european dar si cu premiile speciale. Putem spune ca baschetul romanesc incepe sa prinda aripi!
 
Clasamentul final al intrecerii continentale de la Oradea
 
In urma rezultatelor inregistrate duminica, atat in Arena Antonio Alexe, cat si in Colegiul Economic “Partenie Cosma” din Oradea, iata cum arata clasamentul final al FIBA U20 European Championship 2017, Division B, presented by Banca Transilvania:
1. ROMANIA
2. Croatia
3. Marea Britanie
4. Rusia
5. Polonia
6. Belgia
7. Georgia
8. Portugalia
9. Finlanda
10. Olanda
11. Ungaria
12. Kosovo
13. Macedonia
14. Albania
15. Belarus
16. Slovacia
17. Armenia
18. Irlanda
19. Azerbaijan
20. Malta
21. Moldova
 
Toate rezultatele si statisticile oficiale, precum si alte informatii pe - www.fiba.com/europe/u20b/2017
Instantanee din timpul competitiei, care au surprins si momentele de bucurie ale nationalei Romaniei, se gasesc pe pagina oficiala de facebook a FRB - https://www.facebook.com/frbaschet/ (foto credit - Alina Cojocaru)

Parteneri