Foto

Romania a cucerit trofeul World Children's Games

Tinerele sperante ale baschetului romanesc au scris istorie in aceste zile la Ankara, selectionata "U14" a Romaniei reusind sa cucereasca in premiera un trofeu mondial, dupa ce a castigat finala "World Children's Games 3x3", faza in care a trecut clar de echipa similara a Angliei, cu scorul de 29-16. Derulat sub egida FIBA, turneul gazduit de Sala Sporturilor din Ankara, in perioada 24-27 aprilie, a adunat la start 16 selectionate nationale din intreaga lume si a fost considerat de specialistii prezenti in Turcia un adevarat mini-campionat mondial. Cu antrenorul Hristu Sapera (CSM Bucuresti) pe banca tehnica, tinerii tricolori nascuti 1997 - Emanuel Ion Cate (Dinamo CSS 6 Bucuresti), Kuti Levente Nandor (U-Mobitelco Cluj), Gheorghe Tudor (CSU Cuadripol Brasov) si Vlad Petrea (Royal Fun Bucuresti) - au avut un parcurs ireprosabil, cu 11 victorii din tot atatea meciuri disputate, pe lista invinselor aflandu-se si o serie de tari cu nume de rezonanta in baschet: Rusia, Muntenegru, Germania si Cehia. Iar ultima "victima" adaugata pe lista invinselor tricolorilor nostri a fost Anglia, care reusise marea surpriza a competitiei dupa ce a eliminat Turcia in sferturile de finala. Numai ca, pustii "minune" ai baschetului romanesc si-au etalat din nou valoarea si talentul si au impresionat si in finala, castigand clar disputa cu Anglia, scor 29-16, si cucerind trofeul mult visat.

Astfel, la doar cateva zile dupa ce au impresionat pe terenurile din Cluj la Turneul Final al Campionatului National "U 14", cei patru tineri baschetbalisti romani au reusit sa sperie Vestul, dupa sirul de victorii consecutive realizat la "World Children's Games 3x3". Distribuita in Grupa B, echipa coordonata foarte bine de pe margine de antrenorul Hristu Sapera a adunat sapte victorii in prima faza si a ocupat prima pozitie in clasamentul general (Grupa A + Grupa B) al prestigioasei competitii, la egalitate cu selectionata tarii gazda, Turcia.
In meciul inaugural jucat pe taram turcesc, micutii tricolori au trecut la pas, cu scorul de 31-14, de nationala similara a Kazahstan. Selectionata noastra a legat mai apoi succes dupa succes si a mai obtinut alte trei victorii importante in cea de-a doua zi a competitiei, depasind Muntenegru (scor 23-17), Azerbaidjan (scor 33-4) si Iran (scor 27-16). Si cum victoriile aduc victorii, tricolorii nostri nascuti in 1997 au mai inregistrat, ieri, alte trei "victime", dupa ce s-au impus si in fata selectionatelor similare ale Rusiei (scor 34-17), Qatar (scor 33-4) si Cehiei (scor 31-6). Rezultate care au urcat Romania pe prima pozitie in clasamentul Grupei B, cu 14 puncte, punctajul maxim fiind bifat in Grupa A doar de selectionata 3x3 a tarii gazda, Turcia. In faza urmatoare, azi dimineata, Romania a intalnit “lanterna rosie” a clasamentului general, selectionata Emiratelor Arabe Unite, de care a trecut fara probleme in optimile de finala, cu scorul de 30-11. Cateva ore mai tarziu, cvartetul Cate-Nandor-Tudor-Petrea a intalnit Estonia in sferturile de finala si si-a mentinut invincibilitatea, obtinand o noua victorie, cu scorul de 32-23. In urma acestui nou succes, Romania a urcat in semifinalele competitiei, alaturi de Anglia, Mali si Germania, ultima fiind adversara echipei noastre in lupta pentru un loc in finala mare. Dupa un meci extrem de echilibrat, Romania a dispus de Germania, cu scorul de 27-22, si a obtinut vizele pentru finala "World Children's Games 3x3", faza in care a luptat spre seara pentru medaliile de aur impotriva Angliei, care a intrecut Mali in semifinale, cu scorul de 27-25. In ultima disputa a competitiei din Ankara, regalul baschetbalistic oferit de tinerii sportivi romani a ridicat asistenta in picioare, Romania castigand clar confruntarea finala cu Anglia, dar si simpatia unui public admirabil.

Dar iata cum arata clasamentul general dupa meciurile disputate in faza grupelor “World Children’s Games U14”:
 
 1.            Romania                   14
 2.            Turcia                         14
 3.            Muntenegro               13
 4.            Germania                  12
 5.            Mali                             11
 6.            Estonia                       11
 7.            IRAN                            11
 8.            Anglia                          11
 9.            Kazahstan                  11
10.           Rusia                          11
11.           Belarus                       10
12.          Azerbaidjan                  9
13.          Liban                             8
14.          Qatar                             8
15.          Cehia                            7
16.          EAU                               7

Rezultatele si statisticile inregistrate de echipa noastra pot fi analizate accesand adresa:
http://www.sportingpulse.com/comp_info.cgi?a=ROUND&round=4&client=11-8407-0-166102-0&pool=1001

Parteneri