Foto

Romania a invins din nou Bulgaria la Ruse, scor 69-64

Reprezentativa feminina de baschet a Romaniei a inregistrat un nou succes in fata selectionatei similare a Bulgariei, "tricolorele" noastre pregatite de Stacey Nolan si Calin Anton reusind si in aceasta  seara sa se impuna in meciul de pregatire  disputat in Sala Sporturilor "Dunarea" din Ruse, cu scorul de 69-64 (15-17, 12-19, 18-10, 24-18).
Dupa ce au castigat la scor primul joc de pregatire disputat vineri seara, la Sud de Dunare, baschetbalistele noastre au avut o misiune mult mai dificila in aceasta seara, asta si pentru ca antrenorul spaniol al reprezentativei tarii gazda, Jose Maria Buceta, a apelat la o tactica mult mai agresiva pentru a-si lua revansa, in vreme ce staff-ul tehnic roman a rulat in primele doua sferturi intreg lotul de jucatoare. Astfel, dupa un debut destul de echilibrat, cu dese rasturnari de situatie pe tabela de marcaj, gazdele au preluat initiativa in sfertul al doilea si s-au distantat pana la zece puncte, gratie unor evolutii deosebite ale "americancei" Doneeka Hodges (25 p, 3x3, 5 rec) si ale extremei de forta Jaklin Zlatanova (15 p, 1x3, 4 rec). La pauza mare, Bulgaria conducea cu 36-27 si parea ca va fi greu de oprit. Nu si pentru echipa noastra, insa, care a avut o revenire spectaculoasa, bazandu-se pe o aparare mobila si combinata, de om la om agresiv cu zona clasica, dar si  pe un atac deosebit, in care, rand pe rand, Gabriela Marginean (21 p, 2 rec, 3 int), Florina Pascalau (10 p, 2 rec, 2 pase, 2 int), Elisabeth Pavel (10 p, 3 rec), Cristina Ciocan (7 p, 3 rec, 6 pase, 3 int) sau Anita Meszaros (6 p, 3 rec) au gasit  drumul spre cosul advers. Dupa o urmarire "ca-n filme", Romania a reusit sa preia conducerea in ultimele minute de joc si nu a mai cedat pana la final, spre satisfactia antrenorului Stacey Nolan, care a declarat imediat dupa meci: "Ma asteptam sa avem un meci mult mai greu decat vineri seara. Am gresit destul de mult in prima parte a jocului si nu am ales solutiile cele mai bune.  Am rulat tot lotul, pentru ca suntem o echipa si trebuie sa fim conectati cu totii la misiunea pe care o avem. In ultimele doua sferturi, Romania a aratat ca o adevarata echipa, care are un potential urias. Am revenit dupa ce am fost condusi cu 12 puncte si asta conteaza enorm pentru moralul nostru. Au fost doua meciuri extrem de utile si cred ca am reusit sa aratam ca ne vom vinde scump pielea la turneul de calificare la EuroBasket 2011. Ma bucur ca fetele au avut atitudine, au fost motivate si nu au cedat in nici un moment. Le-am spus sa creada pana in ultimele secunde in valoarea si forta lor de joc si uite ca au avut taria de a reveni si de a castiga." De partea cealalta, Jose Maria Buceta era dezamagit pentru ca jucatoarele sale n-au reusit sa gestioneze avantajul obtinut in primele 20 de minute. "V-am spus inca de la finalul jocului de vineri seara ca azi va fi un alt meci. Fetele au reactionat  mult mai bine tactic si am ridicat mari probleme adversarului, atat in atac, cat si in aparare. Ne-am concentrat mai mult in atac, iar in aparare am inchis mult mai bine culoarele de patrundere. In sferturile trei si patru, ne-am relaxat si am permis din nou Romaniei sa-si faca jocul. Finalul a apartinut echipei care a fost ceva mai lucida si care a ales momentele potrivite de aruncare", a spus Buceta.
Conform statisticii oficiale, pentru echipa Romaniei au mai punctat: Anca Stoenescu (4 p, 5 rec, 1 pasa, 1 int), Andreea Orosz (2 p, 1 rec), Annemarie Parau (3 p, 1 rec), Florina Diaconu (3 p, 4 rec, 1 pasa) si Claudia Pop (3 p, 4 rec). Au mai jucat: Alexandra Uiuiu si Andreea Hutanu.

Imediat dupa meci, echipa Romaniei a revenit in tara si urmeaza sa se pregateasca pana miercuri dimineata, cand va pleca spre Italia, la Arena de baschet. Reamintim ca Romania participa, in perioada 02-08 iunie, la Taranto, in cadrul grupei B a barajului de calificare la EuroBasket 2011. Tricolorele vor juca in Italia dupa urmatorul program:

03 iunie – Romania vs. Serbia
04 iunie – Romania vs. Germania
05 iunie – Romania vs. Belgia
08 iunie – Romania vs. Italia

Dupa aceea, invingatoarea din grupa A va juca cu invingatoarea din grupa B, intr-o dubla tur-retur, pentru ultimul "bilet" la EuroBasket 2011.

Parteneri