Foto

Romania a ocupat locul secund la turneul international U18 de la Timisoara

Reprezentativa masculina de juniori a Romaniei a ocupat locul secund in turneul international U18 de la Timisoara, dupa ce in ultima runda a intrecerilor gazduite de Sala Sporturilor “Constantin Jude” tinerii tricolori pregatiti de antrenorii Goran Vrkic, Mihai Popa si Bogdan Lavric au cedat in fata selectionatei similare a Israel, cu scorul de 55-82 (17-20, 18-16, 10-22, 10-24).
 
Aflate in plina campanie de pregatire pentru apropiatele Campionate Europene U18, cele patru nationale de juniori aflate la Timisoara, Rusia, Romania, Israel si Belarus, au folosit jocurile de verificare din Sala Sporturilor “Constantin Jude” pentru a efectua ultimele retusuri tehnico-tactice si pentru a creiona nucleul ideal jocului in mare viteza. De altfel, si staff-ul tehnic al Romaniei, format din antrenorii Goran Vrkic, Mihai Popa si Bogdan Lavric, a cautat mai multe formule pentru a aplica diverse forme de aparare, punand accent pe mobilitate si agresivitate, dar si solutii ofensive care sa ne mareasca sansele de reusita la intrecerile continentale din Austria. Tinand cont de aceste aspecte, nationala Romaniei a reusit printr-o disciplina tactica deosebita sa obtina doua victorii importante impotriva selectionatelor Belarus (73-63) si Rusiei (69-67), iar miercuri seara, si-a masurat fortele cu nationala de juniori a Israel, intr-un meci in care s-a decis si castigatoarea turneului international amical U18.
Avand un moral foarte bun dupa primele doua runde, tinerii nostri tricolori au inceput cu incredere si au preluat initiativa jocului de la primele actiuni, reusind sa conduca cu 13-8 in min. 5. Riposta nu a intarziat sa apara si adversarii au inceput sa recupereze terenul pierdut, folosind o aparare sufocanta, urmata de contraatacuri taioase, astfel ca primul sfert s-a incheiat in favoarea Israel, cu scorul de 20-17. In debutul urmatorului sfert tinerii baschetbalisti romani reusesc sa ridice mai multe probleme adversarilor, atat in defensiva, cat si in ofensiva, iar scorul devine 29-27 pentru Romania in min. 15. Echilibrul se mentine si la urmatoarele actiuni, iar finalul sfertului apartine din nou adversarilor, care speculeaza prompt cateva erori din tabara noastra si intra la cabine cu un avantaj fragil, scor 36-35. La reluare, jocul capata o cu totul alta turnura, Israel fortand mult o aparare extrem de agresiva, pana aproape de limitele regulamentului, iar tricolorii par sa nu gaseasca solutii si incep sa se intreaca in ratari si greseli de tehnica individuala, fapt care se reflecta imediat si pe tabela dupa un “run” de 13-0 scorul devenind 49-35 in min. 25! Cateva sfaturi utile venite de pe banca si baschetbalistii romani reusesc sa treaca de “zidul” israelian, regasind drumul spre cosul advers, dar diferenta se mentine pana la finalul celui de-al treilea sfert, scor 58-45. Ultima parte a jocului se deruleaza din nefericire dupa acelasi tipar, Israel controland foarte bine jocul si speculand la maxim greselile din tabara noastra (n.n. – tricolorii au “adunat” 35 de mingi pierdute si un procentaj modest de 34,6% la aruncarile din actiune), astfel ca scorul incepe sa capete proportii, 72-49 in min. 35, avantaj care se mai mareste un pic pana la fluierul final, cand s-a consemnat victoria clara a echipei Israel, cu scorul de 82-55.
Dar iata si statistica oficiala a jocului: 
Romania – Israel 55-82 (17-20, 18-16, 10-22, 10-24)
Romania – KUTI (11 p, 3x3, 3 rec, 4 pase, 1 int), UTA (9 p, 3 rec, 1 int), NICOLESCU (9 p, 5 rec, 3 pase), GHEORGHE (8 p, 1x3, 1 rec, 2 pase, 2 int), ANDREI (6 p, 4 rec), BERCEANU (5 p, 4 rec, 1 pasa, 1 int), BOLONI (4 p, 3 rec, 2 pase), IONESCU (2 p, 1 pasa, 1 int), POPA (1 p, 4 rec). Au mai evoluat ILIESCU (1 rec, 2 int), ENGI (1 rec) si CALENIC (1 rec).
De la invingatori s-au remarcat LEAF TY (17 p, 7 rec, 3 pase, 3 int, 1 cap) si HUBER (12 p, 4 rec, 3 pase, 3 int).
 
In urma acestui rezultat, coroborat si cu cel inregistrat, astazi, in care Israel a trecut si de Rusia, cu scorul de 80-66, iata cum arata clasamentul final al turneului international de la Timisoara:
1. Israel – 6 puncte (3 victorii)
2. Romania – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
3. Rusia – 4 puncte (1 victorie, 2 infrangeri)
4. Belarus – 3 puncte (3 infrangeri)

Parteneri