Foto

Romania a pasit cu stangul in campania FIBA Womens Eurobasket 2019 Qualifiers

Reprezentativa feminina a Romaniei a fost invinsa in meciul inaugural din cadrul Grupei E a FIBA Women’s Eurobasket 2019 Qualifiers, “Acvilele” pregatite de antrenorul Dragan Petricevic cedand in aceasta seara in fata incomodei selectionate a Sloveniei, cu scorul de 59-80 (25-18, 12-29, 9-26, 13-7). Desi au avut un debut furtunos, tricolorele au cedat inexplicabil in fata presiunii adverse si le-au facilitat acestora victoria, Slovenia reusind sa speculeze perfect nenumaratele ratari si greseli de tehnica individuala adunate in tabara noastra si sa se desprinda in invingatoare detasata. Tot in Grupa E, Franta a spulberat Finalnda, in deplasare, cu scorul de 103-44, si va primi peste patru zile replica Romaniei, partida din etapa secunda urmand sa se desfasoare in 15 noiembrie, la Villeneuve d’Asc.
  
Confruntarea gazduita in aceasta seara de Arena Antonio Alexe din Oradea a demarat promitator pentru nationala noastra, Walker si Marginean fiind de neoprit in primul sfert, astfel ca Romania s-a desprins pe tabela dupa zece minute de joc la 25-18, in ciuda eforturilor disperate ale antrenorului Damir Grgic de a anihila ofensiva gazda. Din pacate, lucrurile au luat o cu totul alta turnura imediat dupa inceputul celui de-al doilea sfert, desi nimic nu prevestea ceea ce avea sa se petreaca pe teren, oaspetele schimband din mers “macazul” iar antrenorul Damir Grgic comandand un presing nebun pe tot terenul. Romania pare surprinsa si pica rapid in capcana presiunii impuse de adversar, ratarile si mingile pierdute se inmultesc in tabara noastra, in vreme ce strategia Sloveniei functioneaza perfect si da roade pe tabela pana la pauza. Cu un partial de 12-29 in sfertul al doilea, Slovenia intoarce soarta jocului si intra la vestiare cu un avans considerabil: scor 37-47.
La reluare, incomoda echipa vizitatoare continua cu aceeasi strategie, Romania continua sa nu gaseasca solutii si sa greseasca din ce in ce mai mult, astfel ca la finalul celui de-al treilea sfert scorul capata proportii: 46-73. Situatia nu se schimba nici in ultimele zece minute de joc, “Acvilele” continua sa iroseasca mingii in atac si sa fie surprinse in aparare, iar Slovenia depaseste si “granita” de 30 de puncte, scorul in minutul 34 fiind de 46-78! Ultimele secvente nu aduc modificari majore, desi Romania a tot incercat sa mai diminueze din proportiile esecului, astfel ca fluierul final al arbitrilor consemneaza victoria clara a Sloveniei, cu scorul de 80-59.
Principalele marcatoare ale nationalei Romaniei au fost WALKER (17 p, 7 rec, 1 int), MARGINEAN (10 p, 2 rec, 4 pase, 1 int) si PARAU-GODRI (9 p, 4 rec, 1 pasa, 1 int), in vreme ce de la invingatoare s-au remarcat LISEC (26 p, 5 rec, 3 int), BARIC (15 p, 3x3, 1 rec, 7 pase, 1 int) si EVANS (15 p, 5 rec, 1 pasa). Intreaga statistica a meciului poate fi vizualizata pe http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/qualifiers/2019/1111/Romania-Slovenia#tab=boxscore_statistics
 
Mai jos va prezentam declaratiile de la finalul jocului de la Oradea:
Eva LISEC (pivotul nationalei Sloveniei) - Doresc sa felicit echipa Romaniei pentru startul foarte bun. Totodata, imi felicit colegele si staff-ul tehnic pentru jocul din aceasta seara si pentru ca am reusit sa castigam. Am jucat ca o adevarata echipa si asta a contat enorm. Dupa un debut foarte slab, am reusit sa schimbam cate ceva in aparare si am inceput sa ne concentram mult mai bine la joc. Consider ca incepand cu al doilea sfert am jucat foarte bine ca echipa, am reusit sa ne aparam foarte bine si de aceea ne-am desprins usor pe tabela. Faptul ca am jucat ca o adevarata echipa consider ca a fost cheia jocului si a victoriei noastre. Ne-am bazat pe un presing eficient si am facut multe lucruri bune cu mingiile castigate. La final, cred ca diferenta de scor a spus totul!
Damir GRGIC (antrenorul principal al Sloveniei) - Am inceput prost meciul, dar ne-am trezit la timp. Am gasit foarte repede ceea ce nu functiona, am schimbat cate ceva din mers si am inceput sa ne concentram mult mai bine de la mijlocul celui de-al doilea sfert. Dupa aceea, nu am mai cedat pana la final, desi gazdele au tot incercat sa revina in joc. Consider ca am meritat pe deplin aceasta victorie. Este un succes deosebit pentru echipa mea tanara. Am fost inteligenti in aparare iar in atac am gasit solutiile potrivite situatiilor de joc. Victoria din aceasta seara este importanta pentru economia calificarii, dar mai ales acorda mare incredere echipei noastre pentru ceea ce urmeaza.
Annemarie PARAU-GODRI (coordonatoarea de joc a Romaniei) - In primul rand doresc sa multumesc publicului din Oradea care a fost admirabil si ne-a sustinut in momentele grele. Din nefericire, dupa un start foarte bun, am capotat si nu am mai gasit solutii sa revenim. Au inceput sa apara greselile in aparare, iar atacul nostru s-a tot blocat in presingul realizat de adversare. Am avut multe mingi pierdute, dar si multe ratari. Am pierdut dar trebuie sa ne revenim si sa avem puterea sa mergem mai departe, mai ales ca in cateva zile vom juca pe terenul puternicei nationale a Frantei.
 
Dragan PETRICEVIC (antrenorul principal al Romaniei) - Nu sunt dezamagit dupa infrangere, dar sunt foarte suparat pe mine! Consider ca sunt principalul vinovat pentru ca nu am reusit sa schimb intr-o perioada de sapte zile de pregatire ceva din mentalitatea care ne bantuie de ani buni. Pana nu facem asta, degeaba vorbim de scheme, strategii sau scouting. Nu reprosez nimic fetelor, dar trebuie sa lucram mult la schimbarea de mentalitate si sa capatam incredere. Cred ca asta este motivul principal pentru aceasta infrangere. Am avut un inceput foarte bun, am condus cu zece puncte si toata lumea cunostea ce are de facut pe teren. Jucam cu incredere si totul era bine. In partea a doua, Slovenia a reusit sa ne egaleze si chiar sa ne conduca si fata echipei s-a schimbat. Parca nu se mai cunosteau schemele de joc si nu mai stiau ce au de facut. La prima situatie in care am fost condusi am etalat in mod inexplicabil suparare, frustrare, nemultumire. Am inceput sa pierdem mingi sau sa ratam foarte mult. Slovenia este o echipa redutabila, care in afara unor sportive de mare valoare, are si cinci jucatoare care sunt vicecampioane europene la U20. Provin din scoala ex-iugoslava si au caracter puternic. S-a vazut pe teren, cand au fost conduse cu zece puncte si au revenit. La greu se vad caracterele. Daca nu vom reusi sa schimbam mentalitatea, nu vom reusi sa facem nimic. Trebuie sa invatam din greseli si nu trebuie sa le repetam. Cu siguranta infrangerea din aceasta seara ne va presa, cu siguranta vom avea o noapte alba, dar este necesar sa depasim acest dus rece si sa mergem mai departe. Trebuie sa gestionam bine situatia pentru ca urmeaza meciul cu Franta peste numai cateva zile...
 
 
Conform programului competitional, Romania va sustine urmatorul joc din Grupa E in data de 15.11.2017, la Villeneuve d’Asc, impotriva redutabilei nationale a Frantei, care a inregistrat un scor fluviu in Finlanda, depasind gazdele din Nord cu scorul de 103-44!

Foto - Ashley Walker a gasit de multe ori brese in defensiva adversa (copyright FIBA - credit Alina Cojocaru)

Parteneri