Foto

Romania a pierdut si disputa cu Ucraina la Europenele U18, feminin

Echipa nationala feminina de junioare a Romaniei a inregistrat al doilea esec la Campionatul European U18, Divizia B, intreceri care se desfasoara in aceste zile in Timisoara si Oradea, tinerele noastre baschetbaliste pregatite de antreorii Florin Covaciu, Carmin Popa si Simona Catinean cedand, in aceasta seara, in fata reprezentativei Ucrainei, cu scorul de 54-59 (7-14, 18-17, 11-18, 18-10). Luni seara, Romania va intalni in ultimul joc din prima faza a competitiei selectionata similara a Ungariei, liderul Grupei D.
 
Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timisoara a gazduit in aceasta seara cel de-al doilea meci al selectionatei noastre tricolore din cadrul primei faze a Campionatului European U18, Divizia B, Romania primind replica Ucrainei. Invinse in prima etapa din Grupa D, cele doua echipe au vizat victoria inca de la debut, fiind singura varianta care le mai mentinea in lupta pentru calificarea in faza superioara a competitiei continentale. Din pacate, miza mare si-a pus amprenta pe evolutia din primul sfert, Ucraina reusind cu o aparare ceva mai mobila sa speculeze la maxim desele erori si ratari ale echipei noastre si sa termine in avantaj primele zece minute: scor 14-7. Inceputul celui de-al doilea sfert „trezeste” echipa noastra la realitate si tricolorele reusesc sa revina si chiar sa preia conducerea (15-14 in min. 13 si 19-18 in min. 15), dar din nou o serie de ratari si greseli din partea noastra permit Ucrainei sa-si refaca avantajul si sa intre mai linistite la vestiare: 31-25. Cel de-al treilea sfert a inceput cu o lupta mult mai mare sub ambele panouri, ambele adversare cautand lovitura de gratie, dar, din nefericire, dupa 2-3 minute de echilibru, Ucraina gaseste din nou solutii sa se desprinda pe tabela, sanctionand prompt oscilatiile gazdelor. Astfel, de la 33-27 in min. 22 scorul capata proportii si ajunge pana la 49-36 la inceputul ultimului sfert, fapt care starneste o dezamagire in randul asistentei, care a tot sperat ca tricolorele vor reveni in joc. Mustruluite de staff-ul tehnic si fortand mult mai mult nota in ultima parte, baschetbalistele noastre declanseaza o cursa nebuna de urmarire si reusesc sa intre in ultimul minut de joc cu un minus de doar 3 puncte: scor 52-55. Numai ca, finalul apartine din nou Ucrainei, care este mult mai atenta in atac si mult mai lucida in aparare, astfel ca inchide jocul cu scorul de 59-54 si isi pastreaza intacte sansele de calificare, in vreme ce Romania iese de pe teren cu capul plecat si isi anuleaza orice fel de sansa de a accede in faza superioara.
Conform FIBA-Europe, punctele echipei Romaniei au fost marcate de FERARIU (14 p, 1x3, 5 rec, 2 pase, 4 int, 1 cap), MAXIM (10 p, 2 pase, 1 int), LENART (8 p, 14 rec, 2 int, 1 cap), MATEI (6 p, 4 rec, 2 int, 2 cap), BUZOGANY (4 p, 8 rec), NEAGU (4 p, 2 rec, 1 cap), DEBRECZI (2 p, 4 rec, 1 int), SFIRLEA (2 p, 2 rec), AURSULESEI (2 p, 1 rec), PETER (2 p, 1 pasa). Au mai evoluat KELEMEN (3 rec, 1 pasa) si GHERMAN (1 int). De la invingatoare s-au remarcat Yatskovecs (20 p, 19 rec, 2 int, 2 cap) si Gorobets (19 p, 1x3, 5 rec, 3 pase, 2 int, 1 cap).
 
In urma acestui rezultat, coroborat si cu victoria obtinuta de Ungaria in fata Muntenegru, iata cum arata clasamentul Grupei D inaintea ultimelor jocuri din runda a treia:
 
1. Ungaria – 4 puncte (2 victorii)
2. Muntenegru – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
3. Ucraina – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
4. Romania – 2 puncte (2 infrangeri)
 
In ultima runda, care se va desfasura luni seara, Romania va intalni liderul grupei D, Ungaria, in vreme ce Muntenegru si Ucraina se vor lupta pentru cea de-a doua pozitie, care permite accesul in faza superioara.
Reamintim ca dupa disputarea jocurilor din prima faza, primele doua clasate din fiecare grupa se califica in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate din fiecare serie semifinala sa acceada in penultimul act al intrecerii gazduite de Timisoara si Oradea. Conform datelor prezentate de FIBA-Europe, echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U18, feminin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala.

Parteneri