Foto

Romania a spulberat Elvetia si s-a calificat in seria valorica 1-8 la Europenele U16 din Macedonia

Reprezentativa de cadete a Romaniei s-a calificat in seria valorica 1-8 a Campionatului European U16, Divizia B, intreceri care se desfasoara in aceste zile in arenele sportive din localitatile macedoniene Ohrid si Struga, dupa ce tinerele baschetbaliste pregatite de antrenorii Catalin Tanase, Larisa Toma si Eduard Ferencz au spulberat astazi selectionata similara a Elvetiei, cu scorul de 66-20 (14-3, 15-6, 18-5, 19-6), si au ocupat locul secund in Grupa A. Marti, majoritatea echipelor participante beneficiaza de o zi de pauza, iar de miercuri va continua batalia pentru trofeul continental si promovarea in elita europeana, Romania urmand sa evolueze in Grupa E, alaturi de Suedia, Slovenia si Irlanda, care a eliminat surprinzator din cursa pentru trofeu echipa Ucrainei.
 
Nationala de cadete a Romaniei a incheiat en-fanfare prima faza a Campionatului European U16, Divizia B, din Macedonia, reusind sa castige detasat si ultima disputa cu Elvetia din cadrul Grupei A si sa obtina biletele pentru seria valorica 1-8. De altfel, dupa un parcurs foarte bun pana la jocul decisiv de astazi, cu o singura sincopa in fata Suediei, tinerele noastre tricolore pregatite de antrenorii Catalin Tanase, Larisa Toma si Eduard Ferencz au pornit extrem de motivate disputa cu adversarele din Elvetia si s-au instalat la carma jocului inca de la primele actiuni. Cu o apare deosebita si un apetit ofensiv excelent, Romania s-a distantat rapid pe tabela si a incheiat primul sfert in avantaj, scor 14-3. Urmatoarele zece minute s-au desfasurat in acelasi scenariu, cu echipa noastra dominand clar lupta de sub panouri si sufocandu-si adversarul cu o aparare foarte mobila, astfel ca la pauza scorul ne era extrem de favorabil cu 29-9. La reluare, avantajul tricolor s-a marit consistent o data cu trecerea timpului din cel de-al treilea sfert, spre bucuria delegatiei noastre, care aclama fiecare reusita si se gandea deja la fluierul final si la mult visata calificare in topul primelor opt echipe de la aceasta intrecere continentala. Dupa 47-14 in minutul 30, a urmat un ultim sfert in care tricolorele n-au cedat deloc din ritm si au tinut pedala acceleratiei apasata pana la podea, iar finalul jocului a inregistrat Victoria Romaniei, cu scorul de 66-20, o diferenta care reflecta diferenta de valoare dintre cele doua combatante.
Conform datelor statistice oficiale, punctele nationalei Romaniei au fost marcate de SALATIOAN (14 p, 1x3, 8 rec, 2 pase, 7 int, 2 cap), GHITA (13 p, 8 rec, 4 pase, 2 cap), TANASE (10 p, 1x3, 2 rec, 1 pasa, 3 int), AL ASH HAB (10 p, 5 rec, 1 int), FERARIU (6 p, 4 rec, 3 pase, 2 int), PARAU (5 p, 5 rec), POPESCU (2 p), SPIER (2 p, 3 rec, 3 int), DUMITRESCU (2 p, 4 int) si BREZOI (2 p, 3 rec, 1 pasa). A mai evoluat ORBAN (2 rec, 1 int).
In urma acestui rezultat, coroborat si cu victoria asteptata a Suediei impotriva Albaniei, primele doua locuri din Grupa A au fost obtinute de nationalele Suediei si Romaniei, care vor evolua in faza superioara in lupta pentru locurile 1-8 in cadrul Grupei E, alaturi de primele doua clasate din Grupa B, respectiv a liderului Slovenia si Irlanda, care in mod surprinzator a eliminat din cursa nationalei Ucrainei.
Reamintim ca nationala Romaniei a incheiat Grupa A cu trei victorii, obtinute in disputele cu Danemarca, Albania si Elvetia, si o infrangere in meciul cu liderul Suedia.
Marti, Romania si celelalte nationale care s-a calificat in seriile valorice 1-8 si 9-16 vor beneficia de o zi de pauza, urmand ca de miercuri sa revina pe podea si sa reinceapa bataliile din intrecerea continentala de la Ohrid si Struga. Miercuri, de la ora 16:30, selectionata noastra va primi replica liderului din Grupa B, puternica nationala a Sloveniei, iar joi va evolua impotriva echipei clasate pe locul secund in Grupa B, nationala Irlandei. Conform sistemului competitional anuntat de FIBA, Romania va intra in lupta din Grupa E cu un minus, infrangerea din Grupa A din disputa cu Suedia.

Parteneri