Foto

Romania a trecut de Finlanda, dar a ratat calificarea la FIBA Women's Eurobasket 2019

Reprezentativa feminina de baschet a Romaniei a dispus, miercuri seara, in Sala Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca, de selectionata similara a Finlandei, cu scorul de 71-60 (21-25, 7-9, 14-13, 29-13), în ultimul meci din grupa E a FIBA Women’s Eurobasket 2019 Qualifiers. Acvilele s-au clasat pe locul 3 in Grupa E si au ratat, astfel, calificarea la turneul final european, insa, la final, publicul clujean a oferit cu generozitate ropote de aplauze celei mai titrate baschetbaliste din tara, Ancuta Stoenescu, aflata la ultimul meci in tricoul reprezentativei.
 
Miercuri seara, aproximativ 1.000 de spectatori au urmarit din tribunele Salii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca ultima partida a nationalei feminine a Romaniei din campania de calificare la Women’s Eurobasket 2019, Acvilele pregatite de antrenorul Dragan Petricevic primind replica selectionatei Finlandei. Un joc fara o miza importanta, intrucat ambele nationale iesisera din cursa pentru turneul final continental ce va fi gazduit de Serbia si Letonia, dar cu o insemnatate pentru istoria baschetalistica interna, deoarece a fost meciul de retragere al celei mai titrate jucatoare din tara noastra, Ancuta Stoenescu. De altfel, lipsa mizei sportive si-a pus destul de serios amprenta pe jocul din teren, debutul nefiind deloc favorabil nationalei Romaniei, care parca a fost luata prin surprindere de vizitatoarea nordica in prima parte a jocului. Cu foarte multe tinere in echipa si fara coordonatoarea de joc Annemarie Parau, “Acvilele” au fost de nerecunoscut in primele doua sferturi, si doar evolutia buna a Gabrielei Marginean (25 p), care si-a etalat din nou valoarea si a realizat o opozitie puternica in fata nordicelor, a facut ca diferenta de scor sa nu fie net favorabila acestora. Scor la pauza, 29-34, iar Finlanda nu parea deloc dispusa sa fie depasita, mai ales ca tanara de numai 18 ani si 1,63 m, Sara Bejedi, a prins o zi de exceptie si a marcat 21 puncte (3x3).
La revenirea de la vestiare, Acvilele au tot incercat sa preia conducerea, fara succes insa in cel de-al treilea sfert, care s-a incheiat tot cu Finlanda in avantaj: scor 43-47. Sustinute de public si dornice sa incheie campania cu o victorie, Acvilele au schimbat macazul in ultimele zece minute si bazandu-se pe o aparare mobila si mult mai agresiva, in care “veterana” Ancuta Stoenescu a demonstrat ca la 38 de ani mai are energie suficienta, au reusit sa revina in joc si sa preia conducerea pe tabela gratie unor actiuni parafate de tanara Ioana Ghizila: scor 51-49 in min. 33. Din acel moment, Romania nu mai face pasi gresiti si reuseste sa-si mareasca avantajul pana la final, ultimul fluier al arbitrilor consemand scorul de 71-60 in favoarea reprezentativei tarii noastre. Statistica meciului Romania – Finlanda, precum si alte informatii - http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/qualifiers/2019/game/2111/Romania-Finland

Ancuta Stoenescu a spus "adio" nationalei


Imediat dupa finalul jocului, in aplauzele publicului, a avut loc o festivitate care a marcat retragerea Ancutei Stoenescu de la echipa nationala dupa mai bine de doua decenii petrecute sub tricolor. In fata intregii asistente si cu echipa nationala adunata la centrul terenului, presedintele FRB, Horia Paun, i-a inmanat celei mai titrate jucatoare din Romania o placheta si un buchet de flori, in vreme ce in sala rasunau acordurile “Gladiator Theme” iar pe leduri rula mesajul “Multumim, Ancuta!”. Vizibil emotionata, Ancuta Stoenescu a multumit tuturor celor care au sprijinit-o in cariera, dupa care a adresat un indemn tinerelor jucatoare care preiau stafeta si si-a finalizat mesajul cu “Hai Romania!”.
 
Tablou complet pentru Women’s Eurobasket 2019
 
Tot in aceasta seara, fosta campioana europeana Franta a pus la colt Slovenia, baschetbalistele de Hexagon impunandu-se foarte clar, cu scorul de 88-44, o victorie care le-a adus calificarea la Women’s Eurobasket 2019 de pe prima pozitie a Grupei E.
Conform rezultatelor inregistrate in aceasta seara, tabloul celor 16 echipe nationale care vor evolua la turneul final continental de anul viitor arata astfel: Cehia, Franta, Marea Britanie, Italia, Muntenegru, Rusia, Spania si Turcia (castigatoarele grupelor), Belarus, Belgia, Ungaria, Slovenia, Suedia si Ucraina (ocupantele celor mai bune locuri 2 in grupe), Serbia si Letonia (gazdele competitiei. Tinand cont de coeficientii prezentati de FIBA-Europe, nationalele Greciei si Bosniei&Hertegovina sunt marile invinse ale acestei seri, cele doua clasandu-se pe locul 2 in grupele lor, dar situandu-se pe ultimele doua pozitii intr-un clasament separate al echipelor situate pe locul secund.
 
FOTO – Ultima prezenta a Ancutei Stoenescu in nationala Romaniei (credit Alina Cojocaru)

Parteneri