Foto

Romania acceptata coorganizatoare pentru Eurobasket Women 2015

De sambta seara este oficial: Romania va organiza in premiera un turneu final european de senioare in noua formula Eurobasket Women! In prezenta presedintelui Olafur Rafnsson, “board-ul” FIBA-Europe a acceptat in cadrul sedintei din acest week-end, care a avut loc la Ljublijana, ca Romania sa fie coorganizatoare a Campionatului European de baschet feminin din 2015, propunerea fiind realizata de gazda turneului final, Ungaria, in urma discutiilor si negocierilor cu oficialii romani. Astfel, dupa ce in urma cu mai bine de opt luni Ungaria a obtinut dreptul de a organiza turneul final feminin din 2015, iar Belarus (n.n. – contracandidata la obtinerea dreptului de organizare) a renuntat la dosar si a acceptat ulterior ideea ca Romania sa fie coorganizatoare, board-ul FIBA-Europe a oficializat, sambata seara, ceea ce se discuta asiduu de mai multe luni si a stabilit ca, in premiera, cele doua tari, Ungaria si Romania, vor organiza in comun turneul final Eurobasket Women 2015.
Presedintele ANST, Carmen Tocala, prezenta la sedinta board-ului FIBA-Europe pentru a sustine din nou cauza Romaniei, ne-a declarat in exculsivitate ca turneul final din 2015 va avea loc, in premiera, in Ungaria si Romania, doua grupe de la EuroBasket Women urmand sa se desfasoare in municipii apropiate de granita cu tara vecina, cel mai probabil Oradea si Timisoara. De altfel, in urmatoarele saptamani sunt asteptate inspectii FIBA-Europe in locatiile respective, urmand ca la o sedinta viitoare a board-ului sa fie stabilite, la propunerea FR Baschet, care sunt orasele care indeplinesc standardele internationale si vor putea gazdui doua dintre grupele EuroBasket Women 2015.
Totodata, la propunerea Comisiei Tehnice Feminine a FIBA-Europe, Boardul forului continental a mai luat in calcul si ca turneul final Eurobasket Women 2015 sa se desfasoare, in premiera, cu 20 de echipe nationale, printre care se vor afla automat si cele doua organizatoare, Ungaria si Romania. Pe de alta parte, s-a mai stabilit ca turul preliminar de calificare la Eurobasket Women 2015, care se va derula in vara anului viitor, sa se dispute sub forma de turnee, patru grupe in patru locatii diferite. Invingatoarele din fiecare grupa vor inainta intr-un play-off, iar castigatoarea va accede la turneul final.
 
Europenele U20, masculin, la Targoviste!
 
In cadrul aceleeasi sedinte, Romania a mai obtinut si dreptul de organizare a Campionatului European U20, masculin, Divizia B, din 2013, competitia urmand sa se desfasoare in Targoviste. FR Baschet a solicitat organizarea acestei competitii din dorinta de a vedea care este “viitorul nationalei de seniori”, stiut fiind ca din generatia U20 fac parte o serie de jucatori care bat deja la portile nationalei mari, printre care Alexandru Olah, Vlad Cobzaru sau Vlad Popovici.
Dar iata si gazdele turneelor finale de juniori stabilite ieri de board-ul FIBA-Europe:
 
Europene U16, feminin, Divizia A – Varna (Bulgaria)
Europene U16, feminin, Divizia B – va fi stabilit
Europene U18, feminin, Divizia A – va fi stabilit
Europene U18, feminin, Divizia B – Miskolc (Ungaria)
Europene U20, feminin, Divizia A – Samsun (Turcia)
Europene U20, feminin, Divizia B – va fi stabilit
Europene U16, masculin, Divizia A – Kiev (Ucraina)
Europene U16, masculin, Divizia B – Sarajevo (Bosnia)
Europene U18, masculin, Divizia A – Riga/Liepaja (Letonia)
Europene U18, masculin, Divizia B – Strumica (Macedonia)
Europene U20, masculin, Divizia A – Tallin (Estonia)
Europene U20, masculin, Divizia B – Targoviste (Romania)
 

Parteneri