Foto

Romania apreciata la Congresul FIBA 3x3 de la Barcelona

La sfarsitul saptamanii trecute, in perioada 13-14 octombrie, a avut loc in Barcelona cel de-al doilea Congres FIBA 3x3, care a reunit departamentele de baschet 3x3 ale tuturor federatiilor nationale precum si cativa promoteri particulari ai acestui sport. Federatia Romana de Baschet a fost reprezentata oficial la aceste lucrari de antrenorul coordonator Svetlana Dragusin, responsabil al departamentului 3x3 din cadrul FRB, iar pe lista invitatilor s-au numarat si reprezentantii promoterului privat Sport Arena Stretball, care organizeaza singura intrecere de baschet 3x3 din Romania acreditata de FIBA.
Dupa un prim sezon complet de baschet 3x3, care a inclus Campionate Mondiale pentru echipele nationale de seniori si U18, atat la masculin, cat si la feminin, Youth Olympic Games, precum si un circuit mondial rezervat echipelor masculine de seniori, principalele concluzii au fost ca aceasta noua disciplina, care va deveni in curand olimpica, se afla pe drumul cel bun.
Telul Federatiei Internationale de Baschet este ca baschetul 3x3 sa devina disciplina olimpica inca de la editia JO de la Rio din 2016, iar toate eforturile realizate pana acum de cei implicati in fenomen sunt concentrate in aceasta directie.
Seminarii despre regulile jocului de baschet 3x3 si posibile modificari ale regulamentului, despre folosirea incepand de anul viitor a softului oferit de FIBA pentru organizarea evenimentelor si despre stransa colaborare dintre partea reala si partea virtuala a acestui sport au constituit agenda de lucru a celor doua zile din cadrul Congresului FIBA, precizandu-se si faptul ca inscrierea jucatorilor va deveni obligatorieincepand din sezonul viitor, pentru toate competitiile care sedesfasoara sub egida FIBA, pe platforma 3x3planet.com (http://www.3x3planet.com/). De asemenea evenimentele vor fi derulate cuajutorul programului Event Maker, disponibil pentru organizatori peacelasi portal.
Printre principalele noutati care privesc echipele nationale de baschet 3x3 s-a numarat si sistemul de calificare la Campionatele Mondiale de seniori si juniori. Locurile urmeaza sa fie acordate in functie de mai multe criterii, tinandu-se cont de numarul de jucatori implicati in competitii de 3x3 in tara respectiva, de numarul de turnee care se desfasoara sub egida FIBA si de modul in care aceste competii respecta standardele FIBA pentru baschetul 3x3.
De asemenea, jucatorii care vor face parte din echipele nationale vor avea obligativitatea de a participa la minim doua turnee agreate de FIBA pentru a putea fi eligibili pentru loturile reprezentative, indiferent de faptul ca este vorba despre o competitie organizata de federatia nationala sau de un promoter privat, cum este cazul celor de la “Sport Arena Streetball” in Romania.
De altfel, Federatia Romana de Baschet intentioneaza sa extinda colaborarea cu “Sport Arena Streetball” pe partea de organizare a evenimentelor de baschet 3x3 din Romania si anul viitor, pentru a veni in sprijinul jucatorilor care vor face parte din echipele nationale.
"Pana in prezent, Romania a avut participari meritorii in competitiile de baschet 3x3, fie ca a fost vorba despre echipe de juniori sau seniori. Semnalele erau favorabile dupa ce, in 2010, echipa noastra a obtinut locul I, cu Emi CATE, Tudi GHEORGHE, Nandor KUTI si Vlad PETREA, condusi de Hristu SAPERA la Youth Olympic Games de la Istanbul. Au urmat victoriile din Bulgaria, in 2011, la Festivalul Olimpic de Tineret, iar anul acesta a fost unul din nou excelent, cu victoria istorica impotriva Statelor Unite la Mondialele de seniori si calificarea in optimi, dar si rezultatele meritorii ale juniorilor la Campionatul Mondial U18, organizat la Madrid. Acolo am terminat pe locul VI la masculin (Vlad Stoicoviciu, Georgian Paun, Damian Andrei si Rasty Dimitris), iar echipa feminina, la prima sa prezenta intr-o competitie de aceasta anvergura (Bianca Blanaru, Alexandra Dumitrache, Vanesa Lache si Hanna Demeter), a terminat pe locul XII. Aceste rezultate ne bucura si ne dau sperante pentru anii urmatori. Trebuie sa privim cu mare atentie aceasta disciplina, este un inceput de drum si, ca orice inceput, este frumos, dar anevoios" a declarat Svetlana Dragusin la revenirea in tara.
"Am concluzionat dupa Congresul de la Barcelona ca FIBA acorda o importanta deosebita acestei discipline, iar noi, ca si federatie nationala, ne concentram eforturile in acest sens. De asemenea, ma bucura colaborarea cu Sport Arena Streetball si sunt convinsa ca impreuna vom face tot ce este necesar pentru ca Romania sa fie reprezentata cu succes la toate competitiile de 3x3 ce vor avea loc in sezonul viitor", a mai adaugat fosta mare jucatoare a nationalei Romaniei.
 
Sport Arena Streetball, in elita mondiala

 
Unul dintre cei doi promoteri privati invitati din intreaga lume in cadrul congresului FIBA 3x3 de la Barcelona sa sustina prezentari ale competitiilor de baschet pe care le organizeaza a fost Sport Arena Stretball, considerat unul dintre cei mai importanti “piloni” in dezvoltarea baschetului 3x3 din Europa, alaturi de alte cateva turnee sau circuite cum ar fi Thabo Rivella Games (Lausanne, Elvetia) sau Tallin Open (Estonia). De altfel, singura competitie de baschet 3x3 acreditata de FIBA si organizata in Romania in 2012 a fost “Sport Arena Bucharest Challenger”, intrecerea de la Bucuresti fiind oferita la sedinta de lucru din Barcelona drept exemplu pozitiv despre modul cum se organizeaza un turneu la cel mai inalt nivel. Ca o recunoastere, atat oficialii forului international, cat si majoritatea specialistilor prezenti, au comparat Sport Arena Bucharest Challenger cu un turneu World Tour Master.
In urma aprecierilor mondiale, s-a stabilit ca in 2013  campioana Sport Arena Streetball sa aiba un loc asigurat la Masters-ul de la Istanbul, acolo unde va ajunge si castigatoarea Sport Arena Bucharest Challenger 2013.
Reamintim ca echipa de baschet 3x3 “Sport Arena UPB”, formata din Angel SANTANA, Catalin VLAICU, Andrei CONSTANTIN si Sergiu SOUCA, a reusit sa se claseze printre primele sase echipe din lume la “FIBA 3x3 World Tour Final 2012” de la Miami, turneu care a pus capat primului sezon al circuitului mondial de baschet 3x3 initiat de federatia internationala, iar Angel Santana a castigat trofeul oferit de FIBA in concursul de aruncari de la mare distanta.

Parteneri