Foto

Romania castiga in Suedia si face un pas urias spre Eurobasket 2015!

Reprezentativa de seniori a Romaniei a obtinut o victorie uriasa in aceasta seara in localitatea suedeza Boras, tricolorii pregatiti de antrenorii Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic reusind sa se impuna in fata selectionatei similare a Suediei, cu scorul de 88-86 (22-17, 25-21, 20-16, 21-32), la capatul unui joc de infarct, in care Adi Gutoaia a adus cosul victoriei in ultima secunda! In urma acestui rezultat, echipa Romaniei a facut un pas urias spre Eurobasket 2015, fiind foarte aproape de o noua calificare la un turneu final european dupa o absenta de 27 de ani!
 
„Avem de jucat in ultimele etape dn Grupa F doua finale si trebuie sa le castigam”, spunea la plecarea spre Suedia antrenorul principal Marcel Tenter, iar tricolorii nostri erau convinsi ca pot obtine un succes important in disputa de la Boras, care sa ne propulseze dupa mai bine de un sfert de secol la turneul final al Batranului Continent. Astfel, puternic motivati si decisi sa-si joace sansa, tricolorii au debutat in forta in meciul din aceasta seara si au preluat rapid conducerea prin cateva reusite de la mare distanta. Cu o aparare foarte mobila si o ofensiva greu de stavilit, Romania preia initiativa pe teren si incheie primul sfert in avantaj, scor 22-17, demonstrandu-si clar intentiile de a castiga. Acelasi scenariu se deruleaza si in urmatoarele zece minute, iar evolutia deosebita a lui Moldoveanu face ca diferenta sa se mareasca pana la pauza, tricolorii nostri intrand la vestare cu un avans de 9 puncte, scor 47-38. La reluare, suedezii incearca in disperare sa revina in joc, dar evolutia baschetbalistilor nostri este fara cusur, astfel ca pe finalul celui de-al treilea sfert scorul capata ceva proportii: 67-54 pentru Romania. Mizand pe cartea totul sau nimic, gazdele declanseaza un tavalug greu de imaginat si incep sa revina pe tabela, speculand fiecare greseala si ratare a jucatorilor nostri. Si ceea ce nici cel mai infocat suporter al nordicilor nu mai credea s-a petrecut: Suedia preia pentru prima oara conducerea in acest joc chiar inainte de ultimul minut de joc, Hakanson marcand de la libere pentru 84-83! Intr-un final de infarct, in care au crezut pana in ultima secunda in victorie, tricolorii nostri nu cedeaza si puncteaza de la libere prin Paul si Gutoaia, si fac ca scorul sa devina 86-86, iar Nicoara isi trece in cont o recuperare ofensiva si ne asigura ultimul atac. Cu sange rece, Gutoaia forteaza pe ultimele secunde o aruncare, mingea refuza sa intre, dar Nicoara si Moldoveanu se bat pe recuperare si trimit mingea din nou spre cos, pentru 88-86, iar arbitrii sanctioneaza interventia neregulamentara a pivotului suedez (care scoate mingea prin plasa) si valideaza cosul, spre marea bucurie a delegatiei noastre, care a invadat terenul la auzul sirenei de final. O victorie uriasa, care ne asigura in proportii foarte mari calificarea la Eurobasket 2015.
Conform datelor statistice publicate de FIBA-Europe, punctele victoriei au fost realizate de MOLDOVEANU (22 p, 3x3, 1 rec, 3 pase), GUTOAIA (15 p, 6 rec, 3 pase, 3 int), BACIU (14 p, 9 rec, 1 pasa, 1 int, 2 cap), PAUL (12 p, 1x3, 4 rec, 2 pase, 1 int), MANDACHE (9 p, 1x3, 6 rec, 3 pase, 1 int), SILVASAN (9 p, 3x3, 1 rec, 3 pase), TUDOR (3 p, 1x3, 1 rec), NICOARA (2 p, 2 rec), SZIJARTO (2 p, 1 pasa). A mai evoluat JUCAN. De la gazde s-au remarcat Hakanson (20 p, 4x3, 2 rec, 3 pase, 3 int) si Kjelbom (20 p, 11 rec, 2 pase).
In urma acestui succes, coroborat cu rezultatul disputei dintre Slovacia si Letonia, scor 65-89, iata cum arata clasamentul Grupei F inaintea ultimei runde:
1. Letonia – 10 puncte (5 victorii)
2. Romania – 9 puncte (4 victorii)
3. Suedia – 6 puncte (1 victorie)
4. Slovacia – 5 puncte (0 victorii)
Astfel, in ultima runda, programata pentru 27 august, Romania va primi, de la ora 19:00, in Sala Sporturilor „Transilvania” din Sibiu, replica liderului Grupei F, puternica selectionata a Letoniei. Pentru a nu mai astepta jocul rezultatelor din celelalte grupe, Romania are nevoie de o victorie pentru a obtine calificarea la Eurobasket 2015.
Reamintim ca, in urma meciurilor din aceasta faza, castigatoarele celor sapte grupe, precum si cele mai bune 6 echipe clasate pe locurile 2 in aceste serii, se vor califica la Eurobasket 2015.

Parteneri