Foto

Romania intra in focurile calificarilor pentru Eurobasket 2015

Reprezentativa nationala masculina a Romaniei intra de duminica in “focurile” calificarilor la Eurobasket 2015, tricolorii pregatiti de antrenorii Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic urmand sa intalneasca, la Pezinok, cu incepere de la ora 18:00, incomoda selectionata similara a Slovaciei. Tot in etapa inaugurala a Grupei F, nationala Suediei va primi, duminica, de la ora 18:00, in Sala Sporturilor din Lulea, replica puternicei selectionatei a Letoniei.
 
Dupa mai bine de o luna de pregatiri intense, in care a avut si o serie de zece meciuri amicale cu Germania, Macedonia, Georgia, Austria, Tunisia, Elvetia, Olanda, Bulgaria si Danemarca, nationala masculina a Romaniei asteapta cu mare interes debutul de duminica din cadrul Grupei F din campania de calificare la Eurobasket 2015. Conform programului competitional, primul adversar al tricolorilor nostri este Slovacia, astfel ca nationala Romaniei urmeaza sa plece, sambata dimineata, spre Pezinok, localitate care va gazdui, duminica, de la ora 18:00, jocul inaugural din Grupa F. Tot in runda inaugurala, nationala Suediei va primi, duminica, de la ora 18:00, in Sala Sporturilor din Lulea, replica puternicei selectionatei a Letoniei.
Aflati in pregatire in Arena de Baschet din Capitala, tricolorii sunt optimisti si spera sa-si indeplineasca misiunea de duce Romania la un turneu final european dupa 27 de ani (n.n. – ultima prezenta a nationalei noastre masculine la un Campionat European dateaza din 1987). De altfel, baschetbalistii pregatiti de antrenorii Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic sunt constienti ca primul joc oficial, din Slovacia, este extrem de important in economia calificarii, o eventuala victorie impotriva nationalei pregatite de antrenorul Milan Cernicky aducand un plus de moral si incredere.
Vedeta nationalei Slovaciei, Anton Gavel, care a semnat recent pentru echipa germana Bayern Munchen, ramane o necunoscuta in ecuatia primului joc, deoarece pe lista oficiala de la FIBA-Europe numele sportivului de 30 de ani nu apare, nefiind trecut de federatia din Slovacia. Totusi, vedeta din Euroliga si-a exprimat clar disponbilitatea de a evolua pentru nationala tarii sale, dar lucrurile raman in continuare in suspans. O alta absenta este coordonatorul de joc Richard Grznar, posibilul inlocuitor al lui Anton Gavel, antrenorul Cernicky anuntand, insa, ca tanarul sportiv nu este disponibil pentru campania din aceasta vara. In aceste conditii, Slovacia se va prezenta, conform FIBA-Europe, fara Gavel si Grznar, doi jucatori importanti, dar misiunea tricolorilor nu va fi deloc mai usoara, mai ales ca primul meci este in deplasare. In tabara noastra, nu exista probleme medicale majore, iar staff-ul tehnic a pastrat in pregatire un lot format din 14 sportivi, urmand ca 12 dintre acestia sa faca deplasarea in Slovacia.

Pornim cu sansa noastra in aceasta campanie de accedere la Eurobasket 2015. De aceea ne-am si pregatit intens in ultima perioada pentru a obtine calificarea la turneul final de anul viitor. Acum, nu trebuie, insa, sa ne consideram nici favoritii grupei, deoarece vom intalni adversare foarte puternice. Ne bazam in primul rand pe unitatea grupului si daca ne vom lupta pentru fiecare minge putem spera la calificare! Cred cu tarie, insa, ca anul acesta avem o sansa foarte mare, pe care nu trebuie sa o irosim... Cel mai puternic adversar, de fapt favorita grupei, este in opinia mea echipa Letoniei, cu multi jucatori cu experienta, care evolueaza in campionate foarte puternice. Mai sunt Suedia si Slovacia, echipe care nu sunt de nebatut. Suedia este mai puternica, chiar daca va fi fara jucatorii din NBA, iar la Slovacia important este daca joaca sau nu Anton Gavel. Oricum, noi ne concentram pe jocul nostru, deoarece avem mare nevoie de o victorie in primul meci, atat pentru moralul si increderea echipei, cat mai ales pentru economia calificarii. Conteaza fiecare joc si fiecare pas pe care-l facem in aceasta grupa.” - Mihai Silvasan, capitanul nationalei Romaniei.

Mai jos va prezentam lista sportivilor prezenti la antrenamentele din Arena de Baschet, precum si componenta staff-ului tehnic:
 
1. Mandache Andrei (Gaz Metan Medias)
2. Silvasan Mihai (U-Mobitelco BT Cluj-Napoca)
3. Baciu Catalin (U-Mobitelco BT Cluj-Napoca)
4. Gutoaia Adrian (CSU Asesoft Ploiesti)
5. Vlad Moldoveanu (PGE Turow Zgorzelec – Polonia)
6. Nicoara Titus (CSM Oradea)
7. Tibirna Bogdan (CSM Oradea)
8. Jucan Teodor (BC Mures Tg. Mures)
9. Tudor Adrian (CSA Steaua CSM Eximbank)
10. Popa Calota Octavian (CSU Atlassib Sibiu)
11. Mihai Paul (CSA Steaua CSM Eximbank)
12. Szijarto Levente (CSU Asesoft Ploiesti)
13. Torok Rolland (BC Kormend – Ungaria)
14. Andrei Dragos (BC Timisoara)
 
Staff-ul tehnic este format din:
Marcel Tenter – antrenor principal
Claudiu Fometescu – antrenor secund
Milorad Perovic – antrenor secund
Adrian Resteman – kinetoterapeut
Mircea Lazar – maseur
Toma Marius – team-manager
 
Conform programului anuntat de FIBA-Europe, iata calendarul jocurilor pe care nationala Romaniei le va sustine in aceasta campanie de calificare la Eurobasket 2015:
 
10.08.2014
Slovacia - Romania (la Pezinok, ora 18:00)
13.08.2014
Romania – Suedia (la Sibiu, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)
17.08.2014
Letonia – Romania (la Riga, ora 20:15)
20.08.2014
Romania – Slovacia (la Sibiu, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)
24.08.2014
Suedia – Romania (la Boras, ora 18:00)
27.08.2014
Romania – Letonia (la Sibiu, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)

In urma meciurilor din aceasta faza, castigatoarele celor sapte grupe precum si cele mai bune 6 echipe clasate pe locul secund se califica la Eurobasket 2015.

Parteneri