Foto

Romania invinge Cehia si reintra in cursa pentru promovarea in elita europeana

Reprezentativa feminina U20 a Romaniei a dat lovitura in aceasta seara la Klatovy, tricolorele pregatite de Dan Calancea si George Lancranjan reusind sa invinga puternica selectionata a Cehiei, cu scorul de 68-65 (22-21, 15-15, 11-16, 20-13), in cadrul celei de-a VI-a etape a Campionatului European U20, Divizia A.
Intr-un meci nebun, in care gazdele nu aveau voie sa faca vreun pas gresit pentru a nu iesi definitiv din cursa pentru calificarea in Divizia A, in vreme ce selectionata Romaniei nu avea nimic de pierdut, tinerele noastre baschetbaliste au dovedit tarie de caracter si au reusit sa dea peste cap toate calculele hartiei, impunandu-se intr-un final de cosmar, in care punctele parafate de la aruncari libere in ultimul minut de joc de BIGICA si URSU, dar si de patrunderea spectaculoasa a lui CURSARU, au "aruncat" tabara noastra in extaz. Spre disperarea celor 800 de spectatori, care si-au incurajat freenetic favoritele pe parcursul intregului joc, fluierul final al arbitrilor a produs o bucurie teribila in micuta delegatie a Romaniei, la care s-au adaugat ad-hoc si cativa reprezentanti ai Ambasadei noastre din Cehia, veniti cu mic cu mare la Klatovy sa le sustina pe tricolore. "A fost un meci extraordinar, cu o incarcatura psihica fantastica. Ma bucur ca am demonstrat azi ca suntem o adevarata echipa. Fetele s-au comportat admirabil si tin sa le felicit pentru daruirea de care au dat dovada", a punctat la final antrenorul principal Dan Calancea, care a primit astfel de ziua lui un frumos cadou din partea elevelor sale! 
Cu un moral afectat puternic de infrangerea din partida cu Ungaria, baschetbalistele noastre au reusit sa depaseasca o bariera psihologica si montate foarte bine de staff-ul tehnic au intrat decise sa-si vanda scump pielea. "Nu avem nimic de pierdut", spunea Dan Calancea celor cinci sportive care au intrat pe teren in debutul jocului. Si CURSARU, ARDELEAN, BIGICA, URSU si IONESCU, sprijinite foarte bine pe parcursul partidei de AL SHAAR, USURELU, CHELARIU si AVRAM, au aratat asistentei ce inseamna unitatea si spiritul de echipa. Inca de la inceput, bazandu-se pe o aparare agresiva si extrem de mobila, Romania si-a afisat intentia de a nu ceda foarte usor. Bazandu-se pe o coordonatoare de joc in verva deosebita (n.n. - Gabi CURSARU a reusit un joc foarte bun, imprimand cursivitate in fazele ofensive si o viteza de joc deosebita), pe un trio "american" de exceptie - BIGICA, IONESCU si URSU au facut de multe ori regula pe teren, si nu in ultimul rand pe o tanara de mare perspectiva - in ciuda oboselii evidente, ARDELEAN a "muscat" din ea si si-a ajutat echipa in momentele grele, Romania a jucat de la egal la egal cu Cehia, reusind pe final sa se distanteze in invingatoare gratie unei luciditati deosebite de care au dat dovada BIGICA, URSU si CURSARU, ultima avand o incursiune personala in stil de mare jucatoare cu 22 de secunde inainte de finsh (64-62).

O banca de milioane!

Pe tot parcursul intalnirii, galagiosii suporteri ai gazdelor au fost de multe ori depasiti fonic de baschetbalistele din echipa noastra care se aflau pe banca, CHELARIU, AVRAM, USURELU, ROTARESCU, BADI, ZIDARU si AL SHAAR (o mentinune deosebita pentru Angela, care a reusit sa joace minute bune si sa-si ajute echipa la greu, in ciuda durerilor insuportabile de la tendoanele picioarelor), micuta noastra "galerie" dovedind ca avem o banca care merita un statut special, de al saselea jucator. "Avem o banca de milioane", puncta bucuros Dan Calancea, mentionand ca atitudinea bancii noastre a ajutat de multe ori echipa din teren sa depaseasca momentele dificile

Sanse teoretice de calificare

Dupa 40 de minute de joc magnific cu Cehia, Romania a inregistrat al treilea succes la Campionatul European U20, feminin, Divizia B, si revine spectaculos in cursa calificarii in esalonul de elita al Batranului Continent. Conform statisticii oficiale, punctele echipei noastre au fost realizate de:
BIGICA - 27 p, 5 rec, 2 int
CURSARU - 20 p, 2 rec, 1 pasa, 3 int
IONESCU - 9 p, 6 rec, 3 pase, 1 int
URSU - 6 p, 11 rec, 2 pase, 4 int
ARDELEAN - 4 p, 7 rec, 1 pasa, 1 int
USURELU - 2 p, 1 rec, 1 int
Au mai jucat AL SHAAR, CHELARIU si AVRAM.
In urma acestui rezultat, coroborat si cu rezultatele inregistrate aseara (Elvetia - Ungaria 47-59, Germania - Israel 93-73, Grecia - Belgia 64-63), Romania reintra in cursa de calificare, ce-i drept, cu sanse pur teoretice, in vreme ce echipa Cehiei isi vede naruite sperantele de accedere in primul esalon continental.
Maine, 23 august, toate participantele beneficiaza de o noua zi de pauza, iar vineri, 24 august, cu incepere de la ora 20:15, Romania va intalni Bulgaria.
 

Parteneri