Foto

Romania invinge Kosovo si obtine prima victorie in precalificarile FIBA Eurobasket 2021

Reprezentativa masculina a Romaniei a obtinut, joi seara, prima victorie din faza secunda a FIBA EuroBasket 2021 Pre-Qualifiers, dupa ce “Vulturii” pregatiti de antrenorul Tudor Costescu au reusit sa depaseasca selectionata Kosovo, cu scorul de 88-83 (14-17, 21-18, 24-18, 29-30). In urma acestui succes, Romania ocupa locul secund in Grupa B si se mentine cu sanse reale in cursa de calificare in faza superioara a FIBA Eurobasket 2021 Qualifiers, “Vulturii” urmand sa joace urmatoarele doua meciuri in februarie 2019, cu Macedonia (pe teren propriu) si Kosovo (in deplasare).
 
Pentru prima oara dupa aproape trei decenii, Sala Sporturilor Antonio Alexe din Oradea a gazduit un meci oficial al nationalei masculine a Romaniei, fief-ul campioanei LNBM, CSM CSU Oradea, dovedindu-se a fi, joi seara, de bun augur pentru “Vulturii” pregatiti de antrenorul Tudor Costescu. In prezenta a peste 1.500 de spectatori, nationala Romaniei a reusit sa sparga gheata in faza secunda a FIBA EuroBasket 2021 Pre-Qualifiers si sa treaca de selectionata Kosovo, cu scorul de 88-83. Vaduvita de absenta a patru jucatori de baza, Cate, Moldoveanu, Nicolescu si Orbeanu absentand din cauza unor accidentari, nationala Romaniei a trecut prin “foc si sabie” in confruntarea cu Kosovo, dar a reusit in cele din urma sa-si securizeze prima victorie gratie unui efort colectiv deosebit, statistica inregistrand 9 sportivi pe lista marcatorilor.
Dupa un prim sfert in care oaspetii au demonstrat ca se bazeaza enorm pe doua “piese” de calibru, Berisha si Shoshi reusind sa creeze multe brese in defensiva tricolora, a urmat un al doilea sfert in care “Vulturii” au reusit sa echilibreze jocul, gratie evolutiilor solide ale lui Olah, Kuti si Paliciuc, astfel ca la pauza tabela indica un scor egal, 35-35. A fost o prima parte in care defensiva noastra a facut fata presiunii oaspetilor, dar ofensiva a avut de suferit, mai ales ca dupa 20 de minute de joc statistica indica procentaje scazute la aruncarile din actiune (20-5 la aruncarile de trei puncte si 19-5 din interiorul semicercului).
La reluare, “Vulturii” incep sa prinda aripi. Shoshi incepe sa dea rateuri, fortat si de pivotii Olah si Baciu, in vreme ce Berisha este blocat foarte bine de fundasii nostri. Tirul aruncarilor noastre de la mare distanta incepe sa-si gaseasca din ce in ce mai des tinta iar reusitele parafate pe rand de Dragoste, Torok, Watson sau Kuti incep sa toarne plumb in picioarele adversarilor, astfel ca Romania intra in ultimul sfert cu un avantaj de sase puncte, scor 59-53. Ultima parte a meciului se joaca pe cartea “totul sau nimic”, antrenorul Tudor Costescu gaseste in continuare solutii tactice pentru anihilarea vedetelor kosovare iar publicul se “aprinde” dupa o noua reusita a lui Watson, care duce scorul la 77-66 in min. 37. Moment in care antrenorul Damir Mulaomerovic, un fost mare baschetbalist care a adunat in impresionanta cariera sportiva mai multe trofee in Grecia, Croatia, Bosnia&Hertegovina, Italia si Turcia, simte caderea psihica si fizica a elevilor sai si solicita timp de odihna. Minutul de intrerupere nu produce vreo schimbare pe teren, si asta pentru ca Dragoste mai “infige” in cosul advers o aruncare de la 8 metri si duce scorul la 80-70 cand mai erau 100 de secunde de joc. Totul parea jucat iar tricolorii nostri se relaxeaza prematur, fiind taxati rapid de oaspeti, care mai au o ultima zvacnire si puncteaza necrutator prin aceiasi Shoshi si Berisha, fortandu-l pe antrenorul Tudor Costescu sa solicite un minut de odihna la scorul de 80-77 cand mai erau 35 de secunde de joc. Timpul pare sa se scurga foarte greu, dar Watson dovedeste un fantastic sange rece de la linia de libere si marcheaza 8 aruncari cu un procentaj maxim, inchizand tabela la scorul de 88-83 in favoarea Romaniei. O victorie extrem de importanta in economia calificarii, Romania ocupand locul secund in Grupa B, cu 3 puncte, in urma liderului Macedonia, care are 4 puncte, in vreme ce Kosovo ramane “lanterna rosie” cu 2 puncte.
Conform statisticii FIBA, punctele victoriei au fost aduse de WATSON (19 p, 3x3, 3 rec, 4 pase), OLAH (15 p, 1x3, 9 rec, 3 pase, 1 cap), DRAGOSTE (13 p, 4x3, 4 rec, 1 pasa), KUTI (13 p, 2x3, 3 rec, 3 pase, 2 int), PALICIUC (10 p, 1x3, 4 rec, 2 pase), TOROK (9 p, 3x3, 7 rec, 4 pase), BACIU (5 p, 4 rec), GHEORGHE (2 p, 1 rec, 2 pase), VIRNA (2 p, 1 rec, 1 pasa). A mai evoluat POPA (1 rec). De la oaspeti s-au remarcat pivot SHOSHI, cu un impresionant double-double (29 p, 2x3, 18 rec), dar si BERISHA (24 p, 3x3, 4 rec, 4 pase).
La finalul intalnirii, antrenorul Tudor Costescu a declarat: „Este un succes important, date fiind conditiile in care am jucat. Mi-am dorit o victorie la o diferenta mai consistenta, lucru pe care consider ca puteam sa-l realizam daca tinem cont de faptul ca la un moment dat ne-am detasat la peste zece puncte. In cele din urma consider ca este un rezultat bun pentru noi. O victorie importanta si de aceea sunt multumit de rezultat, dar si de prestatia noastra. Am marcat cu generozitate in repriza secunda, cu precadere prin prisma aruncarilor de la mare distanta. Iar procentajul de 40% la trei puncte si numarul mare de reusite de la distanta sunt un indicator in ceea ce priveste nivelul de concentrare al baietilor in repriza secunda. In pofida absentei a patru jucatori de baza pentru echipa nationala a Romaniei am reusit aceasta victorie. Este un rezultat care ne da moral si sperante pentru viitor. Sunt foarte fericit ca am invins, in conditiile absentelor notabile ale unor jucatori precum Cate, Moldoveanu si Nicolescu.” Totodata, tehnicianul “Vulturilor” a mai adaugat: “Tinand cont de procesul in care ne aflam acum, de formare a echipei nationale, este important sa gasim jucatori care ne pot ajuta in orice moment. Este foarte important sa marim baza de selectie, astfel incat sa nu fim descoperiti atunci cand unul sau mai multi dintre componentii echipei nationale se accidenteaza la echipa de club si nu ne pot ajuta la aceste meciuri. Este foarte important sa crestem nivelul de concurenta la echipa nationala. Iar meciul cu Kosovo reprezinta un pas inainte in acest sens. Imi doresc ca toti jucatorii care au lipsit de la acest meci din cauze obiective sa se insanatoseasca si ii asteptam cu drag in luna februarie la urmatoarele doua meciuri. Avem deja o victorie si mai sper la cel putin una.”
Pe de alta parte, Alexandru Olah, unul dintre “pilonii” nationalei Romaniei in meciul cu Kosovo si care a reusit foarte bine sa suplineasca absenta lui Emi Cate, a subliniat: “A fost un meci foarte dificil. In special prin prisma presiunii care a apasat pe rezultat. Eram obligati sa castigam pentru a ramane in cursa pentru locul 1 in grupa. Sunt foarte fericit pentru victorie si vreau sa le transmit felicitari colegilor mei si staff-ului tehnic. Stiam despre Kosovo ca are in componenta doi jucatori foarte valorosi, Berisha si Shoshi. Ne-am pregatit pentru asta si ne-am concentrat sa limitam actiunile celor doi. Au fost momente, insa, mai ales in prima parte, cand n-am reusit sa respectam planul de joc iar cei doi si-au spus punctul de vedere pe teren. Consider ca am castigat acest meci pentru ca am muncit in echipa, ne-am sprijinit si ajutat reciproc. In pofida dificultatilor intampinate pe teren, am reusit sa gasim solutii pentru a ne indeplini misiunea in cele din urma. Am castigat si cred ca este important ca ne continuam cursa de calificare cu sanse reale.”
 
Mai multe informatii statistice despre joc dar si inregistrarea video pe - http://www.fiba.basketball/eurobasket/2021/pre-qualifiers/game/2911/Romania-Kosovo#tab=boxscore
 
Urmatoarele doua meciuri ale “Vulturilor” din actuala campanie de precalificari vor avea loc in februarie 2019, impotriva Macedoniei (pe teren propriu) si respectiv a Kosovo (in deplasare). Reamintim faptul ca prima clasata din Grupa B va accede direct in FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers, in vreme ce echipele situate pe locurile 2 si 3 vor evolua in cea de-a treia faza din precalificari.
 
Mentionam ca evenimentul sportiv gazduit joi seara de Sala Sporturilor Antonio Alexe din Oradea s-a desfasurat strict in sensul respectarii regulamentelor si procedurilor obligatorii ale FIBA, iar aceasta nu poate fi interpretata sub nici o forma ca avand efect asupra modificarii pozitiei nationale a Romaniei.

Parteneri