Foto

Romania participa la a doua editie a FIBA 3x3 U18 World Championship

In finalul acestei saptamani, in perioada 28-30 septembrie, localitatea iberica Alcobendas Madrid va gazdui cea de-a doua editie a Campionatului Mondial de baschet 3x3 rezervat sportivilor sub 18 ani. La startul intrecerilor din Spania si-au anuntat prezenta 56 de echipe din toate colturile lumii, printre care si Romania, insumand 224 de sportivi, atat la masculin, cat si la feminin, jocurile urmand sa fie oficiate de 15 arbitri FIBA. Conform datelor anuntate de “FIBA 3x3 U18 World Championship”, la intrecerea masculina vor fi prezente 32 de echipe din toata lumea, impartite in 4 grupe, echipa Romaniei fiind repartizata in Grupa B, alaturi de Bulgaria, Serbia, Letonia, Tunisia, Slovenia, Angola si Kazakhstan. Conform sistemului competitional, dupa disputarea jocurilor din serii, prima clasata avanseaza direct in sferturile de finala, iar echipele de pe locurile 2 si 3 vor juca intr-un tur preliminar (baraj) pentru calificarea in faza superioara. La intrecerea similara feminina, au fost inscrise 24 de echipe din intraga lume, repartizate in 4 grupe, echipa Romaniei fiind prezenta in Grupa C, alaturi de Australia, Canada, Anglia, Tunisia si Israel. Conform FIBA, primele doua clasate din fiecare grupa vor avansa in sferturile de finala.
Conform sefului delegatiei Romaniei la “FIBA 3x3 U 18 World Championship”, antrenorul coordonator al FRB, Svetlana Dragusin, la Alcobendas Madrid se va juca pe cinci terenuri special amenajate in “José Caballero Sports Centre”, de dimineata pina seara. In afara intrecerilor de baschet 3x3, FIBA va mai organiza si cateva concursuri interactive: aruncari de 3 puncte; aruncari libere; slam-dunk; “2 bal contest” – se inscriu echipe mixte, formate dintr-un sportiv si o sportiva, iar timp de 45 de secunde se va arunca alternativ din opt pozitii prestabilite.
Pentru intrecerea mondiala am convocat in pregatire, la feminin, o echipa formata din Dumitrache Alexandra (Olimpia Bucuresti), Lache Vanesa (Olimpia Bucuresti), Hanna Demeter (Pecs – Ungaria) si Bianca Blanaru (BCM Danzio Timisoara). La masculin, se pregatesc Vlad Stoicoviciu Vlad (Cairo), Paun Georgian (BC Timisoara), Damian Andrei (SCM Craiova), Ene Andrei (CSS Ploiesti) si Dimitris Rasty (CN Aurel Vlaicu Bucuresti). Plecarea este programata din Bucuresti pentru joi dimineata, iar primele jocuri se vor disputa vineri”, ne-a declarat Svetlana Dragusin.
Dupa cum stiti, momentan, putem spune ca ne aflam la inceput de drum cu acest model de competitie si important este, in principal, sa ne adaptam concursului de baschet 3x3. Totodata, cred ca este foarte important ca FIBA ne-a acordat invitatii la acest turneu mondial, ca o recunoastere a modului in baschetul romanesc a promovat si dezvoltat aceasta noua disciplina. De altfel,  FIBA acorda o atentie deosebita pentru baschetul 3x3, incercand sa-l promoveze ca disciplina olimpica la JO 2016 (Brazilia)”, a adaugat Dragusin. “Din nefericire, la feminin, ideea de streetball nu este la fel de imbratisata ca la masculin. Din acest motiv, probabil ca fetelor le este mai dificil sa se adapteze ritmului si intensitatii jocului specific de baschet 3x3. Avem parte de o grupa dificiala, dar frumusetea la aceasta disciplina sportiva este totul este posibil. Speram intr-un rezultat notabil”, a concluzionat antrenorul coordonator al FRB despre sansele echipei feminine a Romaniei. Referitor la echipa masculina, Svetlana Dragusin a punctat: “Avem sperante sa depasim faza grupelor, desi avem parte in grupa de adverasi de calibru. Totusi, avem in lot cativa jucatori care au deja experienta de la turneele FIBA precedente si putem sa ne bazam pe ei. Sper sa-si depaseasca emotiile si sa realizeze o performanta!
Mentionam ca in cadrul 3on3 FIBA World Championship U18 echipele sunt formate din 4 sportivi (3 + o rezerva) si nu beneficiaza de sprijinul antrenorului. Mai multe detalii despre competitia din Spania puteti gasi pe http://spain2012.fiba.com/.
La prima editie a intrecerilor mondiale U18, echipa masculina a Romaniei a ocupat locul 21.

Parteneri