Foto

Romania s-a calificat in sferturile de finala la Jocurile Francofoniei

Reprezentativa feminina de baschet a Romaniei si-a asigurat calificarea in sferturile de finala ale turneului de baschet din cadrul celei de-a VII-a editii a Jocurilor Franfoniei, intreceri care se deruleaza in aceste zile la Nisa, dupa ce echipa tricolora pregatita de antrenorii Florin Nini si Dan Fleseriu a inregistrat o victorie (87-57 cu Senegal) si o infrangere (78-81 cu Bruxelles-Belgia) in Grupa C. Din cauza forfait-ului nationalei Liban, tricolorele nu mai pot pierde pozitia secunda din Grupa C, astfel ca au obtinut deja biletele pentru sferturile de finala, desi in aceasta seara mai este programata in seria noastra si disputa dintre Senegal si Bruxelles-Belgia (selectionata valona).
 
Debut cu dreptul
 
Selectionata noastra tricolora a pasit cu dreptul la cea de-a VII-a editie a Jocurilor Francofoniei din Franta, desi au intalnit chiar din primul joc al Grupei C incomoda reprezentativa a Senegal, finalista editiei precedente, atunci cand Romania a cucerit in premiera laurii competitiei francofone derulata in Liban. Cu o aparare foarte agresiva si bine pusa la punct si cu o ofensiva in care au excelat Gabriela Irimia si Elisabeth Pavel, reprezentativa Romaniei a trecut la pas, vineri seara, de selectionata Senegal, cu scorul de 87-57 (22-11, 23-14, 17-17, 25-15), la capatul unui joc dominat clar de echipa noastra, motiv pentru care antrenorii au folosit intreg efectivul de jucatoare. Conform datelor statistice oferite de organizatori, punctele echipei noastre au fost marcate de IRIMIA (22 p, 3x3, 3 rec, 3 int), PAVEL (17 p, 7 rec, 2 pase, 1 int), FILIP (10 p, 2x3, 4 rec, 2 pase), FERENCZI (8 p, 7 rec, 5 pase), STOIEDIN (6 p, 6 rec), CURSARU (5 p, 1x3, 2 rec, 1 pasa), A. IONESCU (4 p, 2 rec, 2 pase), A. POP (4 p, 4 rec, 2 pase), CHIVU (3 p, 1x3, 3 rec), LUNGU (3 p, 1x3, 1 pasa), STEFAN (3 p, 1 rec) si CRACIUN (2 p, 1 rec, 1 pasa).
 
Final de infarct
 
Dupa ce au participat sambata la deschiderea oficiala a cele de-a VII-a editii a Jocurilor Francofoniei, eveniment incheiat de organizatori cu un impresionant foc de artificii, echipa Romaniei a reaparut pe terenul de joc duminica seara, urmatorul adversar fiind selectionata valona Bruxelles-Belgia. La captul unei dispute echilibrate, decisa in ultimele secunde de joc, cand adversarele au ratat doua aruncari libere, dar au reusit sa recupereze si sa inscrie cosul victoriei, Romania a cedat in cele din urma in fata selectionatei belgiene, cu scorul de 78-81 (19-23, 18-21, 18-14, 23-23). Conform datelor statistice, “zestrea” echipei noastre a fost realizata de CURSARU (16 p, 2x3, 4 pase), IRIMIA (14 p, 1 rec), LUNGU (12 p, 1x3, 5 rec, 2 pase), PAVEL (12 p, 7 rec), A. IONESCU (8 p, 3 rec), FILIP (6 p, 1 rec, 2 pase), CHIVU (5 p, 3 rec), CRACIUN (4 p, 2 rec, 1 pasa), A. POP (1 p, 3 rec). Au mai evoluat STOIEDIN (3 rec) si FERENCZI (1 rec). De mentionat ca, pivotul Elisabeth Pavel a evoluat ceva mai putin de 14 minute, fiind eliminata foarte rapid cu cinci greseli personale!
 
Absente motivate
 
Din cauza situatiei tensionate din zonele in care provin, organizatorii au fost obligati sa inregistreze trei forfait-uri la cea de-a VII-a editie a Jocurilor Francofoniei, selectionatele Egiptului, Mozambicului si Libanului nereusind sa se prezinte la startul competitiei de la Nisa. Astfel, organizatorii au realizat o redistributie a grupelor, singura serie, Grupa B, avand “efectivul complet: Franta, Congo, Tunisia si Luxemburg. De altfel, in aceasta serie s-a si inregistrat o prima mare surpriza chiar in etapa inaugurala, Luxemburg reusind sa treca de Franta, cu scorul de 68-44. Celelalte serii arata astfel: Canada-Quebec, Polonia si Cote D’Ivoire (Grupa A), Romania, Senegal, Belgia-Bruxelles (Grupa C) si Elvetia, Mali, Camerun (Grupa D). In aceste conditii, selectionata Romaniei este nevoita sa astepte atat rezultatul din aceasta seara, din jocul dintre Senegal si Belgia-Bruxelles, cat si cel din Grupa D, din jocul dintre Mali si Camerun, pentru a afla numele adversarei din sferturile de finala.

Parteneri