Foto

Romania s-a impus in fata Bosniei in campania de calificare la Eurobasket Women 2017

Reprezentativa feminina de baschet a Romaniei a castigat in aceasta seara prima confruntare din cadrul Grupei H din preliminariile Eurobasket Women 2017, tricolorele pregatite de antrenorul Miroslav reusind sa treaca de selectionata similara a Bosniei&Hertegovina, cu scorul de 67-65 (27-17, 18-14, 7-14, 15-20), spre bucuria celor 5000 de fani prezenti in tribunele Salii Poilivalente din Cluj-Napoca.
 
Sala Polivalenta din Cluj-Napoca a imbracat in aceasta seara haine de sarbatoare pentru meciul inaugural din campania europeana sustinut de nationala feminina a Romaniei in grupa H, iar suporterii clujeni, dar si din alte orase ale tarii, au venit in numar mare sa le incurajeze pe tricolore. De altfel, conform datelor oficiale, la meciul din aceasta seara au asistat 5000 de spectatori, ceea ce reprezinta un record absolut de asistenta pentru un meci de baschet disputat in Romania!
Sustinute de public si dornice sa inceapa cu dreptul in aceasta campanie, Marginean & Co. au turat motoarele la maxim si s-au desprins rapid pe tabela dupa un prim sfert deosebit: scor 27-17. Urmatoarele zece minute s-a derulat cu acelasi scenariu, cu Marginean si Parau dovedind o pofta nebuna de joc iar diferenta echipei noastre s-a marit simtitor pana la pauza, in ciuda incercarilor disperate ale oaspetelor sa mai tempereze tavalugul romanesc: scor 45-31. La revenirea de la vestiare, tensiunea jocului si presiunea mizei incep sa lase amprente pe evolutia echipei noastre, iar vedetele Bosniei simt acest moment si forteaza din ce in ce mai mult o revenire spectaculoasa. Dupa o noua reusita marca Marginean si o incursiune spectaculoasa semnata de Parau, care duc scorul la 52-40 in min. 28, nationala tricolora incepe sa cedeze teren in mod inexplicabil. Pe acest fond, finalul celui de-al treilea sfert apartine Bosniei, care reuseste sa reduca scorul la 52-45 la intrarea in ultimele zece minute. Marginean isi asuma din nou rolul de lider si mai aduce doua puncte la zestrea tricolora, dupa care Bosnia declanseaza un adevarat asalt al redutei tricolore si reuseste punct cu punct sa micsoreze din diferenta de pe tabela si chiar sa egaleze in minutul 35, scor 56-56, dupa un “run” de 9-0. Publicul simte pericolul si impinge de la spate nationala noastre, scandand in picioare “Romania! Romania!”, si aceleasi Marginean si Parau duc scorul la 62-58 cu un minut inainte de final. Svitlica reuseste sa gaseasca tinta cu o aruncare de la mare distanta si mareste suspansul, scor 62-61, insa riposta nationalei noastre nu intarzie. Mai intai Pop, cu o incursiune eleganta pe sub panou, si mai apoi Marginean si Stoenescu de la libere, zadarnicesc eforturile oaspetelor de a rasturna din nou situatia, astfel ca fluierul final al arbitrilor a consemnat victoria Romaniei, cu scorul de 67-65, spre bucuria asistentei, care dupa ce a aclamat succesul tricolor a inceput sa cante “La multi ani!” pentru sarabatorita zilei, Adina Stoiedin.
Conform datelor oficiale, punctele nationalei noastre au fost marcate de MARGINEAN (21 p, 3x3, 7 rec, 2 pase, 2 int), PARAU (15 p, 7 rec, 2 pase, 1 int), POP (10 p, 11 rec, 1 pasa, 3 int, 1 cap), STOENESCU (7 p, 1x3, 1 rec, 2 pase), PASCALAU (6 p, 7 rec, 2 pase, 1 int, 1 cap), IRIMIA (5 p, 1 rec, 1 pasa, 1 int), STOIEDIN (3 p, 4 rec). Au mai evoluat URSU (1 rec) si SIPOS. De la oaspete s-a remarcat SVITLICA (19 p, 2x3, 4 rec).
Tot in Grupa H, nationala Turciei a spulberat selectionata Israel, cu scorul de 72-53.

Mai jos va prezentam declaratii de la finalul jocului:  
 
Gabriela Marginean (capitanul Romaniei): “Ma bucur ca am castigat, a fost o victorie muncita si meritata, dar trebuie sa invatam din greselile din partea a doua a jocului. Cred ca am intrat prea relaxate la adapostul celor 14 puncte de la pauza, ele au ripostat ferm si au recuperat pas cu pas iar la noi a intervenit putin si panica. Iar cand intra panica este dezastru…Pana la urma, insa, am castigat si asta este tot ceea ce conteza acum. Victoria este victorie, ne bucuram de succes si mergem mai departe la urmatorul adversar. Ma bucur si pentru ca am reusit sa adunam atatia spectator, care au realizat o atmosfera senzationala. Suporterii ne-au ajutat enorm atunci cand ne-a fost greu si ne-au impins spre victorie, fiind ca un al saselea jucator. Urmeaza meciul cu Israel, unde mergem cu gandul la victorie. Este o grupa dificila si echilibrata, chiar daca Turcia pare favorite clara. Noi trebuie sa ne facem treaba si sa jucam numai cu gandul la victorie.
Miroslav Popov (antrenorul Romaniei): “A fost un meci mare cu o victorie importanta. Am avut o scurta perioada de o saptamana ca sa pregatim acest joc si ma bucur ca am reusit sa invingem. Sunt mandru de jucatoare si le felicit pentru modul in care au evoluat, mai ales in prima parte a jocului. Am facut ceva greseli in partea a doua, care erau sa ne coste, dar pana la urma am jucat mai inteligent in ultimele minute si am castigat. Felicit echipa, dar sip e spectator. A fost o atmosfera magnifica, cum rar vezi la meciuri de baschet feminin, si am avut parte de un public admirabil, de nota 10!”
 
Dragana Svitlica (cosgetera Bosniei&Herzegovina): “Cred cu tarie ca a fost un meci mare pentru noi, chiar daca din nefericire pe final am pierdut. Cheia jocului a fost in prima parte, cand noi nu am reusit sa functionam iar atunci cand am facut-o, dupa pauza, am reusit sa egalam si am fost foarte aproape de victorie. Trebuie sa ne corectam greselile sis a avem mai mare grija la meciurile care urmeaza, deoarece la acest nivel fiecare eroare te costa scump. Cum a fost si in seara aceasta! Este o grupa dificila, fiecare dintre cele patru echipe au sansele lor iar noi trebuie sa jucam pana la capat sis a credem in sansa noastra de calificare. Este abia primul joc si campania de calificare este lunga.
 
Goran Jovanovic (antrenorul Bosniei&Herzegovina): “Am revenit dupa o absenta de cinci ani si asta conteaza enorm. Ne trebuie timp ca sa reconstruim o echipa puternica, deaoarece avem jucatoare tinere, talentate, dar fara experienta. Desi am pierdut, sunt multumit de echipa mea, mai ales pentru evolutia din partea a doua, cand am revenit foarte bine dar nu am avut resursele necesare sa si castigam. Vom corecta erorile din aparare si vom incerca sa aducem plusuri de la meci la meci. Felicit echipa gazda, dar si publicul. A fost o atmosfera senzationala in tribune.

In continuarea campaniei de calificare, Romania va juca miercuri, 25 noiembrie, in urmatoarea etapa din Grupa H, in deplasare, impotriva selectionatei Israel, in vreme ce Bosnia va primi replica Turciei.

Parteneri