Foto

Romania s-a impus in fata Estoniei in turneul international de la Cluj

Reprezentativa de seniori a Romaniei a debutat cu dreptul in cadrul Turneului International gazduit de Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, tricolorii pregatiti de antrenorul Marcel Tenter reusind sa castige disputa cu puternica nationala a Estoniei, cu scorul de 67-66 (14-13, 25-22, 15-14, 13-17), gratie unei aruncari libere marcate de Titus Nicoara in ultima secunda de joc. Sambata, de la ora 19:15, Romania va primi replica selectionatei similare a Ungariei, in vreme Estonia va intalni Bulgaria, de la ora 16:45, ambele partide urmand sa fie transmise in direct de DIGI SPORT.
 
Cu aproape un an inaintea debutului EuroBasket 2017, eveniment ce va fi gazduit in vara anului viitor de Turcia, Finlanda, Israel si Romania, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca gazduieste, in perioada 12-14 august, un puternic turneu international la care participa reprezentativele Romaniei, Bulgariei, Estoniei si Ungariei. In vreme ce tricolorii nostri pregatiti de Marcel Tenter se antreneaza intens pentru evolutiile de anul viitor din grupele EuroBasket 2017, celelalte trei adversare se afla in plina campanie de pregatire pentru meciurile din grupele de calificare la turneul final continental, Estonia fiind prezenta in Grupa D, Bulgaria in Grupa E iar Ungaria in Grupa G (mai multe amanunte despre calificarile Eurobasket 2017 pe http://www.fibaeurope.com/cid_,XObOBMOG0-JbZPV954zm1.compID_qMRZdYCZI6EoANOrUf9le2.html)
Revenind la turneul de verificare de la Cluj-Napoca, sa mentionam ca in deschidere s-au intalnit, vineri, selectionatele Bulgariei si Ungariei, vecinii nostri de la Sud de Dunare impunandu-se clar, cu scorul de 87-59, la capatul unui joc pe care l-au dominat fara drept de apel.
A urmat confruntarea dintre Romania si Estonia, la care invitat de onoare a fost singurul baschetbalist roman care a evoluat in NBA, Gheorghe Muresan, “Big Ghita” fiind prezent pe meleaguri natale pentru summer camp-ul de vara pe care-l organizeaza de ani buni in Romania. Dupa ce “Big Ghita” a participat la angajarea oficiala de 1x1, tricolorii au intrat bine in joc si au preluat initiativa, antrenorul Marcel Tenter bazandu-se pe un cinci format din Armstead, Paul, Olah, Moldoveanu si Gutoaia, ultimul radicand scorul cu o reusita de la mare distanta la 7-2 in min. 3. Estonia riposteaza prompt si echilibreaza confruntarea iar finalul primului sfert consemneaza scorul de 14-13 in favoarea echipei noastre. Al doilea sfert se deruleaza in acelasi tipar, cu Romania la timona jocului, americanul Armstead iesind la rampa cu doua reusite de dincolo de semicerc, in vreme ce sub panouri Baciu, Olah, Moldoveanu si Nicoara au avut pe rand cateva executii de senzatie si mentinand avantajul de partea echipei noastre. In aceste conditii, dupa 20 de minute, tabela indica 39-35, plusul de patru puncte oglindind situatia din teren. La reluare, Romania a continuat sa mentina fraiele jocului, bazandu-se pe o aparare foarte buna si pe o ofensiva cu un joc colectiv bine pus la punct, astfel ca pe finalul celei de-a treia “secvente”, tricolorii conduceau cu 54-46, dar Sten Sokk a inscris de la mare distanta si a facut ca tabela sa indice 54-49 inaintea inceperii ultimului sfert. Participanti la EuroBasket 2015 dupa ce au castigat clar grupa din care a facut parte si nationala Romaniei, estonienii forteaza revenirea in ultimele zece minute si reusesc dupa cateva reusite parafate de Sokk si Kajupank sa preia conducerea in min. 34, scor 56-57. Romania nu dezarmeaza si preia din nou initiativa, Olah, Paul si Gutoaia punctand consecutiv pentru 63-59 cand mai erau doua minute de joc. O noua reusita de la mare distanta a Estoniei anunta un final tensionat, iar Veidemann aduce din nou avantaj echipei sale, scor 64-66, cu 34 secunde inaintea finalului. Timpul de odihna cerut de Tenter se transform ape teren intr-o relatie perfecta intre Moldoveanu si Olah, ultimul egaland situatia pe tabela, 66-66, dar adversarii mai aveau un ultim atac de 21 de secunde. Sokk pierde mingea, Paul schimba situatia si aduce Romaniei ultima posesie, Armstead greseste tinta de dincolo de semicerc, dar Nicoara este omnipresent, recupereaza foarte bine si este faultat cand tabela indica 0,5 secunde de joc. Extrema de forta a nationalei noastre inscribe cu sange rece prima aruncare, o rateaza intentionat pe a doua, iar arbitrii fluiera finalul meciului la scorul de 67-66 in favoarea Romaniei! O victorie importanta de palmares, dar si o mica razbunare pentru esecul de la Sibiu, din 2014, cand tricolorii au pierdut in fata Estoniei si au ratat de putin biletele pentru EuroBasket 2015.
Conform datelor statistice, punctele victoriei tricolore au fost parafate de OLAH (12 p, 3 rec), ARMSTEAD (12 p, 2x3, 1 rec, 4 pase, 2 int), BACIU (10 p, 5 rec), GUTOAIA (9 p, 2x3, 4 rec, 1 pasa), NICOARA (7 p, 5 rec, 4 pase), PAUL (6 p, 2x3, 1 rec, 3 pase, 2 int), AKTAS (5 p, 6 rec, 3 int), MOLDOVEANU (4 p, 7 rec, 5 pase, 1 int) si NICOLESCU (2 p, 4 rec, 1 pasa, 1 int). Au mai evoluat ORBEANU (1 rec) si TIBIRNA. Din nationala Estoniei s-au remarcat SOKK (13 p, 3x3, 5 rec, 4 pase, 1 int), VEIDEMANN (13 p, 4 rec, 3 pase) si KURBAS (13 p, 2x3, 6 rec, 6 pase, 1 int).
 
Mai jos va prezentam programul meciurilor de sambata si duminica, toate partidele urmand sa fie transmise de DIGI SPORT:
 
Sambata 13 august 2016:
Estonia vs. Bulgaria - 16:45
Romania vs. Ungaria - 19:15
 
Duminica 14 august 2016:

Ungaria vs. Estonia - 17:00
Romania vs. Bulgaria - 19:30

Totodata, pe site-ul FRB pot fi vizualizate toate datele statistice, precum si "live-score" pe pagina - http://www.frbaschet.ro/campionat-masculin/turneul-international-cluj-napoca-2016

FOTO - Moldoveanu si Kurbas in lupta pentru minge (copyright www.u-bt.ro)

Parteneri