Foto

Romania se impune in prelungiri in fata Suediei in campania de calificare la Eurobasket 2015

Reprezentativa de seniori a Romaniei s-a impus, in aceasta seara, in fata puternicei selectionate a Suediei, cu scorul de 77-72 (12-14, 16-11, 18-20, 20-21, 11-6), intr-un meci care a contat pentru etapa secunda din Grupa F a calificarilor pentru Eurobasket 2015. O victorie mare,extrem de importanta in ecuatia calificarii, obtinuta la capatul unui joc dramatic si spectaculos, in care tricolorii pregatiti de antrenorii Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic au reusit sa fie mai lucizi si mai pragmatici in momentele dificile, dar mai ales in prelungiri, spre marea bucurie a celor peste 2000 de fani care si-au sustinut frenetic favoritii pana la fluierul final al arbitrilor.
 
Sala Sporturilor „Transilvania” din Sibiu a fost incinsa, atat la propriu, cat si la figurat, miercuri seara, peste 2000 de fani ai baschetului venind in tribune sa asiste la un meci capital pentru nationala Romaniei. Adversar, puternica selectionata a Suediei, o echipa foarte ambitioasa si artagoasa, venita la Sibiu cu gandul clar de a castiga pentru a ramane in cartile calificarii. Inca de la debut, „infernul” s-a dezlantuit in tribune, fanii prezenti la meci reusind mai bine de 120 de minute sa creeze o atmosfera senzationala, care le-a „turnat” plumb in picioare suedezilor in finalul partidei, si care a contribuit in proportii mari la victoria tricolorilor nostri.
Meciul a inceput sub semnul echilibrului, miza extrem de importanta spunandu-si cuvantul inca de la primele actiuni de tatonare. In vreme ce Moldoveanu s-a facut responsabil cu recuperarile in defensiva, Gutoaia a incins spiritele cu un slam-dunk spectaculos iar Baciu a adus Romania in avantaj cu trei reusite consecutive, astfel ca dupa patru minute tabela indica scorul de 9-6 in favoarea noastra. Suedia riposteaza printr-un presing sufocant si speculeaza cateva greseli si ratari ale tricolorilor, revenind pe finalul primului sfert prin reusitele lui Pearson, care a dus scorul la 12-14 dupa primele 10 minute de joc. Nordicii par mai incisivi si in debutul celui de-al doilea sfert si gasesc solutii sa se distanteze pe tabela in min. 15, pana la 17-22, dar finalul apartine echipei noastre, care impulsionata de o galerie admirabila reuseste sa revina spectaculos si sa preia conducerea prin reusitele lui Nicoara si Mandache, astfel ca prima repriza se incheie la scorul de 28-25 in favoarea Romaniei.
La reluare, Baciu pare de neoprit sub panouri, dar adversarii riposteaza in forta si ne egaleaza in min. 24, scor 34-34. Din acest moment, sustinuti de tribune incendiare, tricolorii pun stapanire pe joc si reusesc sa faca chiar si spectacol, Gutoaia finalizand printr-un slam-dunk o faza creata de Paul si ducand scorul la 46-40 in min. 28. Suedia solicita time-out si revine din nou pe final, astfel ca dupa 30 de minute de joc tabela indica 46-45 in favoarea noastra.
Echilibrul dintre combatante se mentine si in ultima parte a jocului, dar incursiunile de mare efect ale capitanului Silvasan (10 puncte consecutive in 3 minute!!!) fac ca scorul sa devina 56-51 in min. 33. Din acest moment, oaspetii gasesc antidotul ofensivei tricolore si recupereaza pas cu pas, iar scorul devine 59-59 cu trei minute inainte de final, dupa o reusita de la mare distanta a lui Tudor. Nordicii forteaza victoria, dar Tudor si Silvasan sunt infailibili de la linia de aruncari libere si meciul intra in prelungiri dupa un final total nerecomandat cardiacilor, scor 66-66. In prelungiri, dramatismul atinge cote inalte, publicul erupe din nou si ii impinge pe tricolori spre victorie, care este asigurata dupa ce Silvasan si Mandache puncteaza de la mare distanta si fac ca scorul sa devina 73-66 in min. 43. Ultimele doua minute par a fi ore, mai ales ca Gaddefors inscrie doua aruncari de dupa linia de 6,75 metri si aduce scorul la 73-72, dar Paul si din nou Mandache fac ca publicul sa erupa de fericire si „ingheata” scorul final la 77-72, aducand o victorie fantastica echipei noastre nationale.  
Conform datelor oficiale, punctele Romaniei au fost realizate de BACIU (18 p, 5 rec, 1 cap), MANDACHE (16 p, 3x3, 2 rec, 2 pase, 3 int), SILVASAN (15 p, 1x3, 2 rec, 2 pase), GUTOAIA (9 p, 2 rec, 5 pase, 1 cap), NICOARA (6 p, 1x3, 8 rec, 1 pase), MOLDOVEANU (5 p, 9 rec, 3 pase, 1 int, 1 cap), TUDOR (5 p, 1x3, 2 rec, 4 pase, 2 int), PAUL (2 p, 2 rec, 3 pase, 1 int) si SZIJARTO (1 p, 3 rec). Au mai POPA-CALOTA (1 pasa, 1 int) si JUCAN. De la suedezi s-a remarcat Pahlmblad (17 p, 3x3, 4 rec, 3 pase).
In urma acestei victorii, nationala Romaniei isi mentine statutul de invincibilitate in Grupa F, fiind la egalitate de puncte cu Letonia, care s-a impus in fata Slovaciei, cu scorul de 86-66.

Dar iata si programul meciurilor pe care nationala noastra le mai are de sustinut in Grupa F:
17.08.2014
Letonia – Romania (la Riga, ora 20:15, in direct pe DIGI SPORT)
20.08.2014
Romania – Slovacia (la Sibiu, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)
24.08.2014
Suedia – Romania (la Boras, ora 18:00)
27.08.2014
Romania – Letonia (la Sibiu, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)

In urma meciurilor din aceasta faza, castigatoarele celor sapte grupe precum si cele mai bune 6 echipe clasate pe locul secund se califica la Eurobasket 2015.    
 
Declaratii la cald
 

Iata cateva dintre declaratiile acordae imediat dupa meci:
Vedran Bosnic, antrenorul Suediei– A fost un meci foarte dificil si de un dramatism care face ca jocul de baschet sa fie atat de frumos. Felicit echipa Romaniei pentru victorie. A fost un meci deosebit pentru gazde, care au gestionat bine momentele cheie. Noi am pierdut pentru ca am ratat liberi mai ales in prelungiri dar trebuie sa continuam sa luptam pentru calificare. Avem o echipa tanara, care a avut de invatat din acest meci. Pentru moment, Romania are sanse mari de calificare, dar vom vedea la final cine va obtine locul secund in grupa si implicit calificarea la Eurobasket 2015.
Jonathan Person, Suedia– A fost un meci nebun, dar foarte frumos pentru public, iar noi am pierdut din pacate in prelungiri. Romania a avut o seara magica, a jucat foarte bine, un baschet de inalta tinuta si calitativ. Ii felicit pentru victorie. Noi am jucat bine doar o jumatate din meci si nu am reusit sa gestionam momentele in care ne-am aflat la conducere pe tabela. Cred ca am avut cam multe mingi pierdute si de asemenea am avut multe ratari din pozitii bune, fara aparator. Nu suntem deloc satisfacuti de jocul acesta dar trebuie sa mergem inainte si sa ne concentram pentru jocul urmator cu Slovacia.
Marcel Tenter, antrenorul Romania– Acest mecia avut de toate, a fost condimentat cu spectacol, cu dramatism dar si cu un baschet de calitate. Am avut suportul unui public extraordinar, care ne-a ajutat atunci cand am avut mare nevoie. A fost extrem de important pentru moralul echipei noastre si a fost decisiv in obtinerea victoriei. Vreau sa felicit intreaga echipa pentru maniera in care a luptat in aceasta seara, dar de asemenea multumesc publicului si mai ales staff-ului tehnic, am avut un suport foarte mare din partea lor. Este o victorie mare, obtinuta in prelungiri, si pentru aceea suntem si mai bucurosi. Dar de maine trebuie sa trecem la urmatorul pas si sa ne focusam asupra jocului din Letonia.
Mihai Silvasan, capitanul nationalei Romaniei – Am avut parte de un joc foarte dificil impotriva unei echipe foarte puternice. Dar am jucat bine, am avut o aparare mobila si solida si contrar campaniilor anterioare am stat foarte bine mental atunci cand am fost condusi pe tabela. Acum, trebuie sa ne gandim la meciul cu Letonia, care pare a fi cea mai puternica echipa din grupa noastra. Dar chiar si asa vom merge in Letonia cu gandul sa castigam!

Parteneri