Foto

Romania se va confrunta cu Lituania pentru promovarea in primul esalon european

Reprezentativa feminina de tineret a Romaniei a cedat in aceasta seara in fata selectionatei similare a Cehiei, cu scorul de 62-65 (6-15, 17-14, 19-15, 20-21), intr-un meci din cadrul semifinalelor FIBA U20 Women’s European Championship, Division B, presented by Banca Transilania. In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria obtinuta de Belarus in fata Lituaniei, scor 73-70, nationalele Cehiei si Belarus au obtinut accesul pe prima scena europeana si se vor confrunta in finala competitiei de la Oradea, duminica, de la ora 19:30, in vreme ce Romania si Lituania se vor lupta pentru stabilirea medaliatei cu bronz, de la ora 17:15, invingatoarea din finala mica urmand sa obtina si mult dorita calificare in primul esalon continental.
 
Arena Antonio Alexe din Oradea a gazduit, sambata seara, semifinalele FIBA U20 Women’s European Championship, Division B, presented by Banca Transilania, pe parchetul salii care-i poarta numele fostului capitan al nationalei Romaniei fiind prezente cele mai valoroase patru echipe din acest turneu: Belarus, Lituania, Romania si Cehia.
Prima semifinala a opus doua selectionate din spatiul ex-sovietic, Belarus si Lituania, iar asistenta nu are ce regreta a avut parte de un meci extrem de interesant si echilibrat, invingatoarea fiind decisa in ultimele secunde de joc. Ceva mai pragmatica in finalul celui de-al patrulea sfert, echipa Belarus a reusit sa rastoarne previziunile specialistilor si s-a impus cu scorul de 73-70, succes care i-a adus atat calificarea in finala competitiei, cat mai ales i-a asigurat calificarea in primul esalon continental.
A urmat cea de-a doua semifinala, care a adus fata-n fata reprezentativele Cehiei si Romaniei, iar atmosfera s-a incins brusc, in tribune fiind prezenti si cei peste 150 de antrenori sositi la Oradea pentru Clinicul International. Dupa un debut mai putin fast din partea tricolorelor noastre, in care miza jocului si-a pus clar amprenta pe evolutia echipei antrenate de Catalin Tanase, redutabila nationala a Cehiei a pornit cu acceleratia la maxim si s-a distantat pe tabela pana la 15-6 in finalul primului sfert. Mustruluite de staff-ul tehnic si incurajate puternic de public, tinerele noastre baschetbaliste intra mult mai bine in joc si incep sa gaseasca solutii de contracacarare a ofensivei cehe, dar si solutii optime sub panoul advers, astfel ca diferenta se diminueaza pana la pauza, oaspetele intrand la vestiare cu un avans minim, scor 29-23. Revenite pe teren cu un tonus foarte bun, Acvilele forteaza revenirea in joc si reusesc pe parcursul urmatoarelor zece minute sa mai diminueze din handicap, astfel ca inaintea ultimului sfert scorul era de 44-42 in favoarea Cehiei. Ultima parte a jocului a fost una total nerecomandata cardiacilor, atat Cehia, cat si Romania, avand fiecare sansa de a inclina balanta victoriei in favoarea ei. Iar echilibrul de pe teren s-a oglindit si pe tabela pana in ultimul minut de joc, Cehia pastrand conducerea in permanenta, dar la o diferenta minima. Cu 12 secunde inainte de ultimul fluier, tabela indica 62-61 pentru Cehia iar oaspetele comit o abatere de teren, astfel ca echipa noastra obtine posesia. Ferariu nu reuseste sa repuna mingea si arbitrii sanctioneaza o abatere de 5 secunde, oferind din nou mingea Cehiei, spre marea dezamagire a intregii asistente, care visa deja la marea finala. Secundele se scurg cu mare greutate, oaspetele gestioneaza bine finalul de joc iar sirena tabelei anunta finalul unui meci de cosmar. Scor final 65-62 in favoarea Cehiei si Romania va juca duminica in finala mica impotriva Lituaniei, de la ora 17:15, intr-o partida care are ca miza medaliile de bronz si calificarea in prima divizie europeana.
Conform datelor oficiale statistice, punctele Romaniei au fost marcate de PARAU (19 p, 1x3, 8 rec, 1 pasa, 2 int), PODAR (16 p, 1x3, 1 rec, 3 pase), E. ARMANU (14 p, 4x3, 4 rec, 3 int), VIRJOGHE (6 p, 3 rec, 1 pasa, 1 cap), FERARIU (5 p, 3 rec, 3 pase, 4 int), POPESCU (1 p, 6 rec, 3 pase, 1 int) si GHITA (1 p, 5 rec). A mai evoluat DEMETER (1 cap).
Tinand cont de rezultatele inregistrate pana acum, duminica, in finala competitiei europene de la Oradea se vor intalni selectionatele Cehiei si Belarus, adica exact echipele care ocupasera primele doua pozitii din Grupa B, iar in finala mica a intrecerii continentale se vor confrunta Romania si Lituania, ocupantele primelor doua locuri din Grupa A. Iar daca finala mare are ca motivatie trofeul si medaliile de aur, in schimb, finala mica pune in joc atat medaliile de bronz, cat si calificarea in primul esalon european.
Meciurile de duminica se vor desfasura dupa urmatorul program:
Arena Antonio Alexe din Oradea
Marea Britanie – Grecia (ora 15:00, pentru locurile 9-10)
Lituania – Romania (ora 17:15, pentru locurile 3-4)
Belarus – Cehia (ora 19:30, pentru locurile 1-2)
Sala Liceului Economic Partenie Cosma
Danemarca – Islanda (ora 13:00, locurile 11-12)
Ucraina – Bulgaria (ora 15:15, locurile 7-8)
Turcia – Israel (ora 17:30, locurile 5-6)
Reamintim catoate meciurile de la Oradea sunt transmise in direct in regim de streaming pe FIBA TV - http://www.fiba.basketball/europe/u20bwomen/2018/videos
 

Parteneri