Foto

Romania va intalni Portugalia in sferturile Europenelor U20 de la Oradea

Cele mai valoroase opt echipe din faza grupelor FIBA U20 European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, intreceri care se afla in plina desfasurare in municipiul Oradea, au avansat in faza sferturilor de finala, continuandu-si astfel drumul spre medalii, dar mai ales spre promovarea in primul esalon continental. Fara sa cunoasca infrangerea in Grupa C, reprezentativa de tineret a Romaniei a obtinut “viza” pentru sferturile de finala si va juca in prima faza a meciurilor eliminatorii impotriva selectionatei similare a Portugaliei, vineri, de la ora 18:30, in Arena Antonio Alexe.
 
Miercuri seara s-a incheiat faza grupelor din cadrul FIBA U20 European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, cele mai valoroase echipe din cele patru serii obtinand calificarea in sferturile de finala ale intrecerii continentale care se desfasoara pana duminica seara in municipiul Oradea. Cu patru victorii la activ din tot atatea meciuri disputate, reprezentativa de tineret a Romaniei a ocupat primul loc in Grupa C si a acces in faza urmatoare, urmand sa intalneasca in sferturile de finala ocupanta locului secund in Grupa D, selectionata similara a Portugaliei. Disputa pentru calificarea in “careul de asi” va avea loc tot in Arena Antonio Alexe din Oradea, vineri, cu incepere de la ora 18:30. Si cum tricolorii au avut pana acum un parcurs fara greseala, cu multe momente foarte bune de joc in Grupa C, sperantele din tabara noastra intr-un rezultat notabil sunt mai mult decat evidente, Romania avand o sansa uriasa de a continua marsul spre podium si implicit spre o calificare in Divizia A. Tot fara infrangere s-a calificat in faza meciurilor eliminatorii si puternica nationala a Croatiei, echipa care s-a impus clar in Grupa D, cu cinci victorii din tot atatea meciuri disputate.
Dar iata si clasamentele finale ale celor patru grupe principale, precum si programul sferturilor de finala:
 
Grupa A
1. Polonia – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
2. Belgia - 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. Finalnda – 6 puncte (2 victorii, 2 infrangeri)
4. Belarus – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
5. Armenia – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
 
Grupa B
1. Rusia – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
2. Marea Britanie – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. Olanda - 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
4. Slovacia – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
5. Azerbaijan – 4 puncte (4 infrangeri)
 
Grupa C
1. ROMANIA – 8 puncte (4 victorii)
2. GEORGIA – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. MACEDONIA – 6 puncte (2 victorii, 2 infrangeri)
4. ALBANIA – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
5. MALTA – 4 puncte (4 infrangeri)
 
Grupa D
1. Croatia – 10 puncte (5 victorii)
2. Portugalia – 9 puncte (4 victorii, 1 infrangere)
3. Ungaria – 8 puncte (3 victorii, 2 infrangeri)
4. Kosovo – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
5. Irlanda – 6 puncte (1 victorie, 4 infrangeri)
6. Moldova – 5 puncte (5 infrangeri)
 
Astfel, sferturile de finala se disputa vineri dupa programul:
Marea Britanie – Polonia (ora 14:00)
Georgia – Croatia (ora 16:15)
Romania – Portugalia (ora 18:30)
Rusia – Belgia (ora 20:45)
 
Invingatoarele se vor intalni sambata in cadrul semifinalelor, iar finalele pentru stabilirea locurilor din ierarhia intrecerii continentale vor avea loc duminica.
 
Romanii in topurile individuale
 
Dupa disputarea primelor 85 de meciuri din cadrul FIBA U20 European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, trebuie sa remarcam si performantele realizate de pivotul nationalei Romaniei, Emanuel Cate, care se afla in fruntea mai multor topuri individuale intermediare ale competitiei continentale. Astfel, sportivul legitimat la Real Betis Energia Plus in prima liga spaniola a avut o contributie importanta la rezultatele obtinute pana acum de nationala Romaniei si se afla pe locuri fruntase in mai multe clasamente individuale: medie recuperari (locul 1), eficienta (locul 2), capace (locul 1), medie pase decisive (locul 5), medie interceptii (locul 7). Totodata, pivotul nationalei noastre a punctat cu statististici impresionante in toate cele trei meciuri in care a evoluat si impreuna cu Steven Enoch (Armenia) si Tim Lambrecht (Belgia) este printre putinii care au deja trei double-double!
In afara de Emi Cate, alti doi tricolori de baza au iesit in evidenta si se afla printre performerii competitiei, Georges Darwiche aflandu-se pe locul 3 in topul aruncarilor de la mare distanta (cu 50%, 7 din 14), Bogdan Nicolescu ocupand locul 11 la capitolul aruncari libere (10 din 13) in vreme ce Radu Virna este pe locul 13 la interceptii.

Parteneri