Foto

Romanii au facut minuni la 3x3 FIBA U18 World Championship 2012

Romania s-a clasat pe locul 5 in competitia masculina

Echipa masculina a Romaniei a reusit o performanta deosebita la "3x3 FIBA U18 World Championship", intreceri care s-au disputat pina in aceasta seara in localitatea iberica Alcobendas-Madrid, cvartetul tricolor format din Vlad Stoicoviciu, Andrei Damian, Georgia Paun si Dimitris Rasty-Petzalis clasandu-se pe un onorant loc 5.
Dupa un parcurs dificil in faza grupelor, unde au acumulat cinci victorii (21-3 cu Kazahstan, 17-16 cu Letonia, 18-13 cu Slovenia, 21-0 cu Angola si 21-0 cu  Tunisia) si doua infrangeri (11-15 cu Bulgaria, vicecampiona mondiala de la Rimini, si 13-20 cu Serbia, actuala campioana mondiala), tinerii tricolori s-au clasat pe locul al treilea in seria B si au obtinut astfel biletele pentru "barajul" de calificare in sferturile de finala. Extrem de obositi din cauza calendarului competitional infernal, baschetbalistii romani au reusit sa depaseasca toate obstacolele si sa-si incline balanta victoriei in favoarea lor in disputa cu Elvetia, scor final 16-14.
Calificati printre cele mai bune opt echipe ale lumii, tinerii tricolori romani n-au mai facut fata ritmului nebunesc si au cedat la mare lupta in sferturile de finala in fata selectionatei Canadei, cu 17-19, cel mai strans rezultat inregistrat in aceasta faza a competitiei.
In ultimul act al competitiei, selectionata Serbiei si-a adjudecat medaliile de aur, dupa ce a dispus de SUA, cu scorul de 21-20, in vreme ce echipa Frantei a castigat medaliile de bronz, dupa ce a trecut de Canada, cu scorul de 19-11.

Vlad Stoicoviciu si Andrei Damian, bronz la 2 Ball Contest!!!!!

Performanta notabila din competitia pe echipe a fost dublata de baschetbalistii romani in concursurile speciale organizate de FIBA pe terenurile special amenajate in "José Caballero Sports Centre", cuplul format din Vlad Stoicoviciu si Andrei Damian reusind sa-si adjudece medaliile de bronz in "2 Ball Contest"! Cei doi baschetbalisti romani au reusit sa dea lovitura intr-un concurs specific, care necesita indemanare, precizie dar si rapiditate, fiind contratimp, Stoicoviciu si Damian punctand cu 7 reusite in 45 de secunde in seria disputata pe terenul 4. Aceasta performanta i-a propulsat pe cei doi romani in finala, alaturi de alte trei cupluri din Germania, Spania si Olanda, in vreme ce "tunari" din SUA, Italia, Serbia, Franta sau Lituania, echipe cu traditie baschetbalistica de renume, au fost nevoiti sa paraseasca intrecerea. In ultima faza a "2 Ball Contest", Vlad Stoicoviciu si Andrei Damian s-au lasat coplesiti de emotii si nu s-au mai ridicat la valoarea prestatiei din faza de calificare, astfel ca baschetbalistii romani s-au vazut nevoiti sa se multumeasca si cu medaliile de bronz (la egalitate cu Olanda), in vreme ce cuplul german si-a adjudecat aurul, iar spaniolii au obtinut argintul.

Romania s-a clasat pe locul 12 la feminin

In competitia similara feminina, echipa Romaniei, formata din Bianca Blanaru, Maria Dumitrache, Alexandra Lache si Hanna Demeter, a reusit sa treaca de faza grupelor si s-a oprit in "barajul" pentru sferturile de finala, unde a cedat in fata Lituaniei, cu scorul de 3-21. Primind un wild-card din partea FIBA, echipa feminina a Romaniei a demonstrat in grupa C ca a meritat din plin acest statut si s-a clasat pe locul al doilea, avand la activ un total de patru victorii (8-7 cu Canada, 12-10 cu Anglia, 21-0 cu Tunisia si 17-11 cu Andorra) si o infrangere (9-13 cu Australia). In aceste conditii, cvartetul feminin roman a acces printre primele 12 echipe ale lumii, dar n-a avut foarta necesara de a trece si de selectionata Lituaniei, in fata careia a cedat cu 3-21.
In finala competitiei, selectionata SUA a trecut la pas de Spania, cu scorul de 21-13, si a obtinut laurii mondiali, in vreme ce echipa Australiei a dispus de Italia, cu scorul de 16-14, si a cucerit medaliile de bronz.

Un material video in care Bianca Blanaru vorbeste despre sansele Romaniei cu reporterul FIBA:
http://spain2012.fiba.com/pages/eng/fe/12/3x3/u18wc/news/p/nid/53994/video-interview.html


Reusite de exceptie si slam dunk-uri spectaculoase ale tinerilor Stoicoviciu si Paun in jocul cu Slovenia:
http://www.youtube.com/watch?v=y6u51kLm0cI

Mai multe detalii despre competitia din Spania puteti gasi aici: http://spain2012.fiba.com/.

Parteneri