Foto

Se cunosc deja 14 echipe calificate in optimile FIBA EuroBasket 2017

Dupa derularea penultimei etape din faza inaugurala a FIBA EuroBasket 2017, cea mai importanta competitiei baschetbalistica a anului, ecuatia calificarii s-a rezolvat in foarte mare masura, nu mai putin de 14 echipe fiind deja cu gandul la Istanbul, unde din 9 septembrie vor incepe optimile de finala. Astfel, cu o runda inainte de finalul fazei grupelor, Slovenia, Franta si Finlanda (Grupa A), Lituania, Germania si Italia (Grupa B), Spania, Croatia, Muntenegru si Ungaria (Grupa C), Letonia, Rusia, Serbia si Turcia (Grupa D), sunt echipele care nu mai au emotii in grupe si isi pot face deja bagajele pentru plecarea spre Istabul, singurele necunoscute fiind din ultimele batalii pentru locul 4 din primele doua serii. Mai jos va prezentam o scurta radiografie a meciurilor disputate marti la Tel Aviv, Istanbul, Helsinki si Cluj:
 
In Grupa A, fanii si-au facut “incalzirea” in Helsinki Arena la confruntarea la care Slovenia s-a distrat cu Islanda, nationala condusa de antrenorul Igor Kokoskov reusind sa depaseasca suta si sa obtina victoria cu scorul de 102-75. A urmat un meci de zile mari, in care Franta si Polonia au tinut publicul cu sufletul la gura pana la ultimele actiuni, Heurtel (23 p, 1x3, 4 rec, 6 pase, 3 int) reusind sa faca diferenta si sa aduca linistea in Hexagon, dupa ce francezii s-au impus cu 78-75. In ultima disputa a zilei, Finlanda a primit replica Greciei, intr-un meci pe care gazdele l-au controlat si castigat in cele din urma, cu 89-77. In urma acestor rezultate, meciul de maine dintre Polonia si Grecia devine capital pentru calificare, invingatoarea urmand sa se alature Sloveniei, Frantei si Finlandei in zborul de Istanbul.
 
La Tel Aviv, in Grupa B, puternica nationala a Lituaniei n-a stat prea mult pe ganduri in confruntarea cu Ucraina si a inclinat rapid balanta victoriei, baschetbalistii coordonati de antrenorul Dainius Adomaitis trecand la pas de adversara sa din spatiul ex-sovietic, cu scorul de 94-62. Asteptat cu mult interes in aceasta serie, derby-ul dintre Germania si Italia a fost poate prea mult tacticizat, primii avand castig de cauza, cu 61-55, dupa un final pe care l-au dominat gratie evolutiei lui Schroder (17 p, 1 rec, 4 pase, 1 int, 1 cap). Intr-o partida extrem de disputata si echilibrata, Israel si Georgia s-au confruntat pana la ultima suflare si au impins jocul in prelungiri, miza fiind uriasa pentru ambele combatante. Cu Shengelia (25 p, 1x3, 19 rec, 4 pase) si Pachulia (19 p, 11 rec, 2 pase) de neoprit, oaspetii au gasit solutii viabile si au punctat decisiv, obtinand o victorie uriasa, echivalenta cu o calificare. Momentan, doar teoretica, desi in foarte masura e greu de crezut ca toate astrele se vor alinia impotriva Georgiei.
 
In Grupa C, la Cluj-Napoca, nationala Muntengru a frant definitiv sperantele Cehiei, dupa ce a reusit sa se impuna, cu 88-75, dupa evolutii deosebite bifate de Vucevic (17 p, 14 rec, 2 pase, 1 int, 1 cap) si Ivanovic (17 p, 2x3, 1 rec, 2 pase, 1 int). Intr-o Sala Polivalenta aproape plina, a urmat un regal intre Spania si Croatia, adjudecat de campioana Europei dupa un final incendiar, cu 79-73. In ultimul meci al serii, care a adunat in tribune 9121 de suporteri (record absolut de asistenta pentru un eveniment sportiv indoor in Romania!), Romania si Ungaria si-au jucat pana la capat sansa de a obtine victoria si implicit ramanerea in cursa de calificare. Sustinuti admirabil de public, “Vulturii” n-au mai gasit resurse pana la final si au cedat in fata vecinilor de la N-V, cu 71-80. Rezultat care configureaza definitiv situatia in cursa pentru optimi, Romania si Cehia anulandu-si sansele de a mai ajunge la meciurile eliminatorii din Turcia.
 
In Grupa D, Letonia a preluat sefia clasamentului si si-a asigurat prezenta la Istanbul dupa ce azi a detronat liderul Grupei D, reusind sa treaca de Rusia, cu un neverosimil 84-69. Cu tribunele celebrei Fenerbahce Arena aproape pline, Serbia s-a impus in fata Marii Britanii, cu 82-68, gratie vedetei NBA Bogdan Bogdanovic care a oferit si un recital baschetbalistic, cu o linie in care a punctate cu 18 p, 2x3, 7 rec, 7 pase, 5 int). Ultima disputa a scos pe teren echipele Turciei si Belgiei, gazdele avand obligatoriu nevoie de victorie pentru a mai spera la prezenta in fazele finale. Sustinuta frenetic de public si cu Erden si Korkmaz in zi fasta, Turcia a reusit in cele din urma sa obtina victoria, cu 78-65, si implicit vizele care-i asigura prezenta in meciurile eliminatorii.
 
Grupa A (Helsinki Arena)
Islanda - Slovenia 75-102
Polonia - Franta 75-78
Grecia - Finlanda 77-89
 
Grupa B (Tel-Aviv Arena)
Ucraina - Lituania 62-94
Italia - Germania 55-61
Israel - Georgia 91-104
 
Grupa C (Sala Polivalenta din Cluj-Napoca)
Cehia – Muntenegru 75-88
Croatia - Spania 73-79
Romania – Ungaria 71-80
 
Grupa D (Istanbul, Fenerbahce Arena)
Rusia - Letonia 69-84
Marea Britanie – Serbia 68-82
Turcia - Belgia 78-65
 
Clasament Grupa A
1. SLOVENIA – 8 puncte (4 victorii)
2. Franta – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. Finlanda – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
4. Polonia – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
5. Grecia  – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
6. Islanda – 4 puncte (4 infrangeri)
 
Clasament Grupa B
1. LITUANIA – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
2. Germania – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. Italia – 6 puncte (2 victorie, 2 infrangere)
4. Georgia – 6 puncte (2 victorie, 2 infrangeri)
5. Israel – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
6. Ucraina  – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
 
Clasament Grupa C
1. SPANIA – 8 puncte (4 victorii)
2. Croatia – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangeri)
3. Muntenegru – 6 puncte (2 victorie, 2 infrangeri)
4. Ungaria – 6 puncte (2 victorie, 2 infrangeri)
5. Cehia – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
6. Romania – 4 puncte (4 infrangeri)
 
Clasament Grupa D
1. LETONIA – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
2. Serbia – 7 puncte (3 victorie, 1 infrangere)
3. Rusia – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
4. Turcia – 6 puncte (2 victorie, 2 infrangere)
5. Belgia – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
6. Marea Britanie – 4 puncte (4 infrangeri)

FOTO - Polivalenta din Cluj-Napoca plina de suporteri (copyright fiba.com)

Parteneri