Foto

Semifinale de vis in FIBA EuroBasket 2017

Cel mai important eveniment baschetbalistic european se apropie cu pasi repezi de final, doar patru din cele 24 de nationale prezente la startul FIBA EuroBasket 2017 reusind sa treaca de toate obstacolele intalnite in cale pana in acest moment si sa acceada in “careul de asi”. Astfel, dupa derularea meciurilor din grupele principale, gazduite la inceputul acestei luni de arenele sportive din Helsinki, Cluj-Napoca, Istanbul si Tel Aviv, dar si a partidelor din primele faze eliminatorii, reprezentativele Spaniei, Rusiei, Serbiei si Sloveniei au obtinut vizele pentru semifinale si isi continua cursa pentru cucerirea mult ravnitului trofeu european “Nikolai Semaschko”. Conform tabloului principal al FIBA EuroBasket 2017, in cadrul semifinalelor intrecerii continentale vom asista astazi si maine la doua confruntari extrem de interesante, care vor opune cele mai in forma echipe ale momentului, Spania si Slovenia, singurele nationale neinvinse de la acest turneu final, dar si cele mai galonate echipe ale Batranului Continent, Serbia si Rusia, daca luam in considerare numeroasele trofee cucerite de-a lungul istoriei si de predecesoarele URSS si Iugoslavia. Astfel, putem spune ca vom avea doua semifinale de vis, invingatoarele urmand sa-si dispute duminica seara trofeul continental in superba “Sinan Erdem Arena” din Istanbul, in vreme ce invinsele se vor lupta pentru ultima treapta a podiumului de premiere.
 
Cea mai spectaculoasa disputa de la acest turneul final continental ramane pana in prezent confruntarea dintre Slovenia si Letonia, din cadrul sferturilor de finala, in care baschetbalistii pregatiti de antrenorul Igor Kokoskov au demonstrat ca nu degeaba au castigat Grupa A si au adunat sase victorii consecutive. La capatul unui regal baschetbalistic in care “copilul minune” Luka Doncic si-a impins echipa in semifinale, e adevarat si cu largul concurs al experimentatilor sai colegi Dragic, Prepelic, Vidmar si Randolph, Slovenia a inregistrat a saptea victorie la FIBA EuroBasket 2017, dispunand de Letonia, cu scorul de 103-97. A fost un meci superb, o adevarata propaganda facuta baschetului, in care balticii au incercat sa faca fata uneia dintre cele mai in forma echipe a momentului, dar eforturile cuplului leton format din Porzingis si Bertans au fost zadarnicite pe final de sclipirile “copilului de aur” scolit si format la academia Real Madrid. Astfel, Slovenia avanseaza in semifinale fara sa cunoasca infrangerea si va intalni in penultimul act detinatoarea trofeului, Spania, o alta nationala care a evoluat fara cusur in cadrul competitiei continentale.
De altfel, dupa sase victorii consecutive adunate in Grupa C si in optimi, ibericii coordonati de selectionerul Sergio Scariolo au intalnit in sferturile de finala o alta nationala cu pretentii, Germania, care se baza pe argintul viu Dennis Schroder, un baschetbalist rasat, indrumat si slefuit in tinerete de antrenorul roman Liviu Calin. A fost un meci destul de tacticizat, in care fratii Gasol si veteranul Rodrigues au ajutat Spania sa obtina o victorie muncita, cu scorul de 84-72, anihiland astfel pretentiile nemtilor de a acede in careul de asi. Si chiar daca evolutiile perfecte ale lui Schroder si Theis i-au facut pe fanii Germaniei sa viseze frumos, Marc Gasol le-a readus aminte tuturor ca Spania nu a mai pierdut un meci inca din grupele FIBA EuroBasket 2015 si a stralucit exact atunci cand echipa sa avea mai multa nevoie, contribuind decisiv la un sfert trei in care Spania s-a impus cu 31-20. In aceste conditii, Spania are in continuare sansa de a-si apara trofeul cucerit in 2015 si ajunge la “borna” 13 din capitolul victorii consecutive la turneele finale europene.
O alta partida din sferturile de finala asteptata cu mult interes a fost confruntarea dintre Grecia si Rusia, doua foste campioane continentale care doreau sa ramana in cursa pentru trofeu. Bazandu-se pe fenomenalul Aleksei Shved, dar si pe uriasul Timofey Mozgov, antrenorul Sergey Bazarevich a gasit solutiile ideale de a contracara jocul adversarilor si de a-si conduce nationala spre o noua semifinala continentala, Rusia impunandu-se in fata Greciei, cu scorul de 74-69, spre marea dezamagire a fanilor eleni, care au sperat pana la final ca Bourousis, Calathes si Printezis vor gasi drumul spre victorie. N-a fost sa fie asa iar Rusia a revenit spctaculos in careul de asi dupa sase ani de absenta, baschetbalistii de la Rasarit castigand bronzul la editia continentala din 2011, in vreme ce la ultimele doua editii n-au prins nici macar optimile de finala!
Ultima nationala care va continua lupta pentru trofeu este o alta forta a Batranului Continent, Serbia, care a reusit sa treaca de sferturile de finala mai lejer decat se asteptau pana si cei mai infocati suporteri ai sai. De altfel, disputa cu Italia a fost transata de vicecampioana olimpica si mondiala destul de repede, gratie evolutiei deosebite a starului Bogdan Bogdanovic, sprijinit consistent pe alocuri de Macvan, Lucic, Marjanovic, Kuzmic si Milosavljevic. Cu un final asteptat chiar de la pauza, Serbia s-a impus, cu scorul de 83-67, zadarnicind eforturile lui Belinelli si Datome, singurii care au stralucit din tabara peninsularilor. In urma acestui rezultat, Serbia egaleaza performanta din 2015, cand a avansat pana in semifinale dar a ocupat locul 4, si poate spera din nou acum la o medalie continentala, ultima obtinuta de plavi fiind cea de argint in 2009.
Mai jos va prezentam programul complet al ultimelor meciuri din cadrul FIBA EuroBasket 2017, care se vor desfasura in acest final de saptamana in Sinan Erdem Arena din Istanbul:
 
14 septembrie (ora 21:30)
Spania – Slovenia (transmisa in direct de TVR 2 si TVR HD)
 
15 septembrie (ora 21:30)
Rusia – Serbia (transmisa in direct de TVR 2 si TVR HD)
 
17 septembrie (ora 17:00 si ora 21:30)
Finala mica (invinsele din semifinale; transmisa in direct de TVR HD)
Finala mare (invingatoarele din semifinale; transmisa in direct de TVR 2 si TVR HD)
 
Mai multe informatii despre FIBA EuroBasket 2017 pe site-ul oficial al competitiei - http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017

Parteneri