Foto

Serbia si Belarus sunt primele semifinaliste de la Eurobasket Women 2015

Reprezentativele feminine ale Serbiei si Belarus au acces in semifinalele Eurobasket Women 2015, dupa ce au trecut miercuri seara, la Budapesta, de rivalele Turcia si Lituania. Cele doua nationale se vor intalni in prima semifinala programata sa se desfasoare vineri, de la ora locala 18:00, in Palatul Sporturilor din capitala Ungariei. In aceasta seara, finalistele editiei precedente, Spania si Franta se lupta pentru un loc in semifinale, urmand sa intalneasca Muntenegru si respectiv Rusia.
 
Socotelile Serbiei au fost corecte. Ana Dabovic si compania au scapat de Franta pe culoarul din sferturile de finala si au jucat cu selectionata Turciei, un adversar mult mai accesibil. Primul meci din Top 8 Eurobasket Women 2015 a fost decis de zece minute excelente, in care sarboaicele au reusit un incredibil partial de 26-11 cu care au bifat a doua calificare consecutiva in semifinalele intrecerii continentale. Astfel, dupa 28-27 la pauza, baschetbalistele antrenate de Marina Maljkovic au stralucit in prima parte din sfertul al treilea, 14-2, asigurand o diferenta de puncte irecuperabila. Cea mai buna jucatoare de pe teren a fost Ana Dabovic, cu o linie statistica in care a bifat 31 de puncte, cu 6-11 la aruncarile de 2 puncte, cu 4 triple marcate din 8 aruncari si cu 7-7 la libere, la care a mai adaugat 3 recuperari si 2 interceptii. Turcia a avut-o in mare forma pe Lara Sanders, cu 25 de puncte si 10 recuperari, insufieciente, insa, pentru a obtine victoria. Scor final Serbia-Turcia 75-63 (18-18, 10-9, 26-11, 21-25) si reprezentativa feminina pregatita de Maljkovic urca in careul de asi al Eurobasket Women 2015.
Adversara Serbiei din prima semifinala s-a ales dintre Lituania si Belarus. Balticele intrau in meciul de joi seara cu un moral excelent dupa ce terminasera jocurile din grupa F cu un succes in extremis si urcasera pe pozitia secunda, depasind Rusia. Belarus raspundea cu cifrele foarte bune ale vedetei Elena Leuchanka, cu o medie de 15,6 puncte si 12 recuperari, si cu o organizare defensiva remarcabila, care a lasat Lituania sa marcheze doar 19 puncte in prima repriza. Siguranta in propria jumatate de teren s-a evaporat dupa pauza mare, Nacickaite si Grigalauskyte au inscris mult din afara semicercului si de sub cos si scorul s-a strans pana la 63-67 cu 23 de secunde inainte de final. Lindsey Harding a transformat doar una din cele 2 aruncari libere, 68-63 pentru Belarus, balticele comit un turnover, Lihtarovic a ratat urmatoarele 2 libere si cu doua secunde ramase pe cronometru Nacickaite a scuturat plasa de la mare distanta, strangand si mai mult scorul la 66-68. Din repunere, Snytsina a comis, probabil, gafa carierei, aruncand mingea in aut si Lituania a mai avut o sansa, dar nu a putut sa o speculeze. Principalele marcatoare au fost Anastasia Verameyenka, cu 15 puncte si 9 recuperari (splendida performanta pentru cea care a lipsit de pe teren un an si jumatate, fiind in concediu de maternitate) si Tatsiana Lihtarovich, cu 14 puncte, in vreme ce de la invinse s-a remarcat Kamile Nacickaite, cu 21 de puncte. Scor final, Belarus-Lituania 68-66 (16-10, 17-9, 18-24, 17-23), si Belarus va intalni Serbia in prima semifinala, vineri, la Budapesta, de la ora locala 18.00.
Astazi, in deschiderea celorlalte doua partide din sferturile de finala, care au adus fata-n fata Spania cu Muntenegru si Franta cu Rusia, invinsele de aseara au jucat pentru locurile de clasament, Turcia castigand disputa cu Lituania, cu scorul de 66-57.
 

Parteneri