Foto

Slovenia este noua regina a baschetului european

Reprezentativa de seniori a Sloveniei si-a incheiat, duminica seara, marsul triumfal din cadrul FIBA EuroBasket 2017, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Igor Kokoskov reusind sa cucereasca fara sa cunoasca infrangerea mult ravnitul trofeu continental “Nikolai Semaschko”. De altfel, slovenii au realizat o performanta de invidiat, acumuland 15 victorii consecutive in cadrul intregii campanii continentale, cu sase meciuri castigate in calificari si noua victorii in turneul final. In ultimul act gazduit de impresionanta “Sinan Erdem Arena” din Istanbul, Slovenia s-a impus in fata Serbiei, cu scorul de 93-85, la capatul unui joc in care antrenorul Igor Kokoskov si-a “permis” chiar sa-l tina pe banca in ultima parte pe impresionantul Goran Dragic, care a fost desemnat si MVP al turneului, dupa ce-l pierduse pe “argintul viu” Luka Doncic, accidentat in cel de-al treilea sfert. Cu un efort colectiv deosebit, Slovenia a reusit incheie triumfal marea finala si a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului, in vreme ce Serbia a obtinut medaliile de argint. In finala mica, fosta detinatoare a trofeului european, Spania, s-a impus in fata Rusiei, cu scorul de 93-85, si a intrat in posesia medaliilor de bronz, performanta care a adus baschetbalistilor iberici cea de-a noua medalie continentala din ultimele zece turnee finale disputate. Totodata, la festivitatea de premiere, forul continental a anuntat si premiile speciale, in cvintetul ideal al FIBA EuroBasket 2017 fiind alesi Goran Dragic, Alexei Shved (cosgeterul competitiei), Bogdan Bogdanovic, Luka Doncic si Pau Gasol, ultimul intrand definitiv in istoria turneelor finale europene ca fiind cel mai bun marcator al tuturor timpurilor.
 
Duminica seara, intr-o atmosfera de mare gala realizata in tribunele impresionantei “Sinan Erdem Arena” din Istanbul, s-au derulat ultimele meciuri din cadrul FIBA EuroBasket 2017. Eliminate din cursa pentru obtinerea titlului de campioana a Europei, reprezentativele Spaniei si Rusiei s-au intalnit in finala mica in lupta pentru medaliile de bronz. O disputa dominata clar de nationala pregatita de selectionerul Sergio Scariolo, care si-a pus in valoare piesele grele si s-a distantat pana la pauza la un neverosimil 45-28. Era ultimul meci in tricoul nationalei “Furia Roja” pentru Juan Carlos Navarro iar ibericii nu-si doreau sa mai faca si alti pasi gresiti. La revenirea de la vestiare, Rusia s-a agatat de adversar si a incercat sa revina in joc, bazandu-se mai ales pe Shved, cel care a si devenit cosgeterul competitiei, dar si pe Mozgov, insa fratii Gasol au tinut sa aduca o noua victorie pentru nationala iberica, Pau bifand si un double-double de final, cu 26 de puncte si 10 recuperari, in vreme ce Marc si-a trecut in cont 25 de puncte si 4 recuperari. Intr-un final de vis, Spania s-a impus in cele din urma cu scorul de 93-85 si a intrat in posesia medaliilor de bronz, fiind pentru a sasea oara consecutive cand urca pe podiumul european si pentru a noua oara din ultimele zece turnee finale cand obtine o medalie!
Asteptata cu mult interes, marea finala a opus doua nationale din fostul spatiu iugoslav, Slovenia si Serbia, in care marii favoriti si-au demonstrat calitatile si au realizat si o demonstratie impresionanta intr-un final incendiar, castigand marele trofeu fara vedetele Doncic si Dragic pe teren! De altfel, a fost o partida nebuna, in care slovenii au avut un debut mai greoi, insa au revenit in forta si au reusit sa intre la vestiare cu un avantaj important, scor la pauza 56-47, gratie evolutiei fantastice a omniprezentului Goran Dragic. In cel de-al treilea sfert, cand totul parea ca se indreapta spre o victorie facila pentru Slovenia, nationala antrenata de Igor Kokoskov ramane fara “argintul viu” Luka Donkic, purtat pe brate spre banca dupa o accidentare destul de grava. Momentul este speculat prompt de Serbia si finala redevine interesanta, dar acelasi Dragic, de departe cel mai bun jucator de pe teren, reuseste sa incheie partea a treia cu Slovenia in avantaj, scor 71-67. Ultimele zece minute il scot in evidenta pe Prepelic, in conditiile in care Slovenia juca fara Doncic si Dragic, care gaseste solutii salvatoare si-si ajuta echipa sa gestioneze perfect finalul si sa obtina victoria intr-o maniera fabuloasa. Astfel, fara principalele sale vedete pe teren, Slovenia se impune in final in fata Serbiei, la un scor identic cu cel inregistrat in finala mica 93-85! Astfel, Slovenia cucereste in premiera trofeul european “Nikolai Semaschko” si incheie fara infrangere intreaga campanie FIBA EuroBasket 2017, acumuland 15 victorii consecutive, dintre care sase in calificari si noua in turneul final. De partea cealalta, Serbia, vaduvita de opt absente de marca, reuseste sa urce pe cea de-a doua treapta a podiumului de premiere si sa egaleze performanta din 2009, obtinand argintul continental.
De precizat ca la festivitatea de premiere, forul european a acordat premiile speciale ale FIBA EuroBasket 2017: MVP al turneului final a fost nominalizat slovenul Goran Dragic iar in cvintetul ideal al turneului final au fost alesi Goran Dragic, Alexei Shved (cosgeterul competitiei), Bogdan Bogdanovic, Luka Doncic si Pau Gasol, ultimul intrand definitiv in istoria turneelor finale europene ca fiind cel mai bun marcator al tuturor timpurilor.
Alte informatii, rezultate, clasamente, statistici, clipuri video pe http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017
 

Parteneri