Foto

Suedia invinge Danemarca si castiga FIBA U18 European Championship - Division B

Semifinalele competitiei organizate la Ploiesti, Blejoi si Bucov au fost unele disputate exclusiv de echipe din nordul continentului. Dupa ce a eliminat Romania in sferturile de finala, Suedia a trecut sambata de Islanda, 94-71, si avea sa intalneasca in finala competitiei nationala Danemarcei, cea care trecuse la limita in penultimul act de Finlanda, 77-75.

In ultimul act, ambele combatante, deja promovate in Divizia A dupa victoriile din semifinale, au jucat un baschet spectaculos, fiecare perioada inregistrand peste 30 de puncte marcate. Suedezii - din nou cu talentatul Elliot Cadeau in forma de zile mari (36 de puncte inscrise) - si-au adjudecat primele trei sferturi, stabilind o diferenta linistitoare de 16 puncte inaintea ultimelor zece minute. Ultimul sfert a fost castigat de Danemarca la 3 puncte, insa acest lucru conteaza doar pentru statistici, pentru ca trofeul a fost adjudecat de nationala Suediei, invingatoare cu scorul final 79-66.

In finala "mica", Finlanda a depasit Islanda cu 72-66, obtinand medaliile de bronz si ultima pozitie calificanta in Divizia A valorica.

Clasamentul final al FIBA U18 European Championship - Division B este urmatorul:

1. Suedia
2. Danemarca
3. Finlanda
4. Islanda
5. Portugalia
6. Bosnia Hertegovina
7. ROMANIA
8. Tarile de Jos
9. Ucraina
10. Austria
11. Estonia
12. Belgia
13. Letonia
14. Ungaria
15. Georgia
16. Bulgaria
17. Slovacia
18. Norvegia
19. Elvetia
20. Irlanda
21. Kosovo
22. Cipru

La finalul competitiei, au fost acordate si premii speciale. Astfel, dupa voturile exprimate de antrenorii tuturor echipelor participante, FIBA a desemnat "echipa ideala" a competitiei de la Ploiesti, precum si cel mai complet jucator:

ALL-STAR FIVE - FIBA U18 European Championship - Division B 2022

Tobias Jensen (Danemarca)
Marqus Marion (Danemarca)
Almar Atlason (Islanda)
Nils Vahlberg Fasasi (Suedia)
Elliot Cadeau (Suedia)

MVP - FIBA U18 European Championship - Division B 2022

Elliot Cadeau (Suedia)


Medaliile si premiile au fost oferite de Carmen Tocala (presedinte FR Baschet si vicepresedinte FIBA Europe), Karl Thaller (trezorier FIBA Europe), Algimantas Pavilonis (FIBA crew-chief commissioner) si Catalin Burlacu (manager general FR Baschet si Event Director FIBA U18 European Championship - Division B 2022).

Dupa aproape doua saptamani extrem de intense, competitia continentala de la Ploiesti a ajuns la final. Federatia Romana de Baschet doreste sa multumeasca tuturor factorilor implicati in buna organizare a campionatului european FIBA U18 European Championship - Division B 2022: Ministerul Sportului, Primaria Municipiului Ploiesti, Primaria Blejoi, Primaria Bucov si toate celelalte autoritati locale care au sprijinit evenimentul; partenerii traditionali Banca Transilvania, Linksoft, Brenntag, Izvoarele Calimani, Aeroporturi Bucuresti; Asociatia "Un Strop de Fericire", Asociatia Judeteana de Baschet Prahova, precum si cluburile locale de baschet: Clubul Sportiv Municipal, Clubul Sportiv Scolar, Clubul Sportiv Solaris, iSports Ploiesti s.a. Pe langa toti acestia, multumiri zecilor de voluntari fara de care organizarea evenimentului nu ar fi fost posibila, precum si tuturor fanilor ploiesteni care au asistat la competitie si, cu deosebit fair-play, au sustinut toate echipele participante, dar, mai ales, echipa nationala a Romaniei.

Parteneri