Foto

TIBFR Maria 2014 va avea loc la Oradea, in perioada 05-07 septembrie

Asociatia Pinochio Oradea supune atentiei dumneavoastra, in calitate de organizator si producator, evenimentul Turneul International de Baschet in Fotoliu Rulant “Maria”, pentru acordarea Inaltului Patronaj al unui membru al Familiei Regale de Romania. Astfel, in perioada 05-07 septembrie 2014, ASP anunta ca va avea loc in Sala Universitatii din Oradea cea de-a X-a editie a TIBFR “Maria”, cel mai important eveniment de baschet adaptat din Romania. In acest an, turneul se va desfasura sub deviza: “100% baschet”!
TIBFR “Maria” este cuprins in calendarul forului european de specialitate, IWBF Europe. La turneul din acest an vor participa 4 echipe - ASP Oradea si alte trei echipe din afara granitelor tarii, iar TVR Cluj si TVR 3 vor  asigura transmisia in direct a unui meci pe care ASP Oradea il va sustine in cadrul TIBFR “Maria” 2014.

 
Cine este ASP Oradea?
 
Asociatia Pinochio Oradea, ASP Oradea, a luat fiinta in 2004, in urma unei idei de a promova sportul adaptat. Era ideea de integrare prin sport a persoanelor cu dizabilitati locomotorii, de a demonstra ca prin sport suntem cu toti egali. A urmat o cale foarte scurta pana cand am ales ca sport adaptat baschetul in fotoliu rulant. A fost baschetul, pentru ca este cel mai practicat sport adaptat la nivel mondial, pentru ca in Romania nu exista fenomenul baschetului adaptat si poate pentru ca acest sport l-am comparat cu un sport extrem. Au urmat cateva realizari in premiera pentru baschetul adaptat din Romania. Au fost zece ani de performante, de pionierat in baschetul adaptat, in slujba oamenilor cu nevoi speciale, de proiecte si realizari. Multe dintre ele au fost realizari in premiera pentru baschetul adaptat din Romania, astfel ASP Oradea: - a fost prima echipa din Romania prezenta la un turneu international de baschet in fotoliu rulant (aprilie 2007)
- a organizat primul turneu international de baschet in fotoliu rulant din Romania
- de asemenea ASP Oradea impreuna cu TVR Cluj au fost pionierii primei transmisii in direct la TV a unui meci de baschet in fotoliu rulant din Romania
- alaturi de CSM Oradea am oferit primul cuplaj din Romania a doua turnee internationale, unul de baschet, Memorialul “Antonio Alexe”, cu unul de baschet in fotoliu rulant, TIBFR “Maria” (septembrie 2013)
- promoveaza si practica un sport extrem si anume raftingul pentru persoane cu dizabilitati, pana in prezent ramane singura echipa care practica acest sport in Romania
- prima expozitie fotografica dedicata sportului adaptat, cu imagini din evenimentele organizate, denumita sugestiv “Lupta pentru viata”.
Raftingul a venit ca o alternativa in cadrul turneului, la baza stand conceptul de socializare, de a aduce mai aproape omul si natura, de a oferi ceva unic participantilor la evenimentul international de baschet de la Oradea (TIBFR “Maria”). ASP Oradea are la activ trei ture de rafting in Defileul Crisului Repede, dedicate persoanelor cu dizabilitati. In baschetul in fotoliu rulant am mers pe ideea de performanta, de a promova international baschetul din Romania, astfel la ora actuala ASP Oradea este o echipa cosmopolita avand in componenta jucatori polonezi. La baza acestei cooptari de jucatori straini a stat si acordul de colaborare pe care ASP Oradea il are cu echipa poloneza AZS AGH Cracovia. Palmaresul echipei cuprinde 12 participari la turnee, competitii internationale si 9 editii TIBFR “Maria” organizate. Cel mai important este ca ASP Oradea a reusit sa demonstreze ca baschetul in fotoliu rulant este un sport ca oricare altul chiar daca jucatorii sunt imobilizati intr-un fotoliu rulant, este si va ramane un spectacol absolut superb, o lectie de viata oferita de acesti minunati jucatori.
 
Ce este baschetul in fotoliu rulant?
 
Baschetul in fotoliu rulant este un sport adaptat in care jucatorii sunt imobilizati intr-un fotoliu rulant, fiind la nivel mondial disciplina sportiva care se bucura de cel mai inalt grad de popularitate precum si de cel mai insemnat numar de practicanti. Dimensiunile terenului si inaltimea cosului sunt aceleasi ca si in jocul de baschet. Regulile jocului sunt aproape identice cu cele din baschet existand totusi modificari aduse la regulament, acestea fiind prevazute in regulamentul oficial al IWBF (International Wheelchair Basketball Federation). Fotoliile special concepute si adaptate pentru baschet, sunt elementul esential in practicarea acestui sport. Fiecare echipa foloseste un sistem de clasificare al jucatorilor, prevazut in regulamentul IWBF, in functie de dizabilitatea motrica si evaluarea abilitatilor functionale pe o scala de la 1,0 la 4,5. Clasificare este efectuata de catre un clasificator acreditat de catre federatia internationala de specialitate. In teren numarul total de puncte al unei echipe este de 14,5. Ca si in alte sporturi in baschetul in fotoliu rulant avem competitii la nivel national, competitii internationationale, Campionat Mondial si European.
 
TIBFR “Maria”... trecut si prezent
 
Trecutul isi are radacinile in 2005, cand ASP Oradea a adus ceva nou, a adus conceptul de a organiza un turneu sub deviza “si in Romania se poate”. S-a reusit organizarea unui turneu care s-a vrut de la an la an mai bun, mai valoros, in care s-a dezvoltat atat ideea de competitie sportiva cat si cea de socializare multiculturala. Incepand cu anul 2008 turneul international de la Oradea este “botezat” Maria, urmand ca de la acea editie sa poarte denumirea actuala: Turneul International de Baschet in Fotoliu Rulant “Maria” sau prescurtat TIBFR “Maria”. Tot din anul 2008, TIBFR “Maria” este inclus in calendarul competitional anual al federatie de specialitate europene, IWBF Europe. Este singurul turneu din Romania inscris in calendarul IWBF Europe. Au urmat idei noi, realizari in premiera, momente importante pentru promovarea baschetului in fotoliu rulant si a ospitalitatii romanesti in afara granitelor tarii. Un moment foarte important in istoria TIBFR “Maria” a fost parteneriatul cu TVR Cluj, in 2010, cand a avut loc si prima transmisie in direct a unui meci de baschet in fotoliu rulant din Romania. De atunci, in fiecare an, la fiecare editie a TIBFR “Maria”, TVR Cluj si TVR 3 asigura transmisia in direct a unui meci de baschet in fotoliu rulant. A ramas si singura transmisie in direct din Romania. Acest parteneriat a insemnat si cooptarea TVR Cluj in echipa de organizare, TVR Cluj fiind co-producator al TIBFR “Maria”. Pana in prezent, TIBFR “Maria” ramane cel mai important eveniment de baschet adaptat din Romania. Pentru ASP Oradea o editie noua incepe acolo unde alta se termina.
 
TIBFR “Maria”, editia a X-a
 
Editia aniversara se va desfasura la Oradea in perioada 05-07 septembrie 2014. Producator al evenimentului ASP Oradea, co-producator TVR Cluj, sponsor principal al evenimentului FAN Courier. FAN Courier este sponsorul echipei ASP Oradea. Meciurile de baschet se vor desfasura in ziua de sambata 06 septembrie. TVR Cluj va asigura transmisia in direct a unui meci din cadrul TIBFR “Maria” pe care ASP Oradea il va sustine. Ca si la ultimele trei editii, ziua de vineri, 05 septembrie, este dedicata raftingului, cand o parte din jucatorii de baschet vor participa la tura de rafting in Defileul Crisului Repede. Este un eveniment unic in Romania. Aceasta tura de rafting a fost introdusa in cadrul evenimentului de baschet mergand pe idea de a oferi posibilitatea petrecerii in natura a catorva ore, posibilitate pe care multi dintre acesti jucatori nu o au, de promovare a zonei Defileului Crisului Repede, a frumusetilor pe care aceasta zona le are.
Ca o noutate in acest an, ASP Oradea va avea alaturi de jucatorii de baschet si 10 copii orfani proveniti de la centrele de plasament din Oradea pentru ca impreuna sa aiba parte de bucuria unei aventuri plina de adrenalina. TIBFR “Maria” 2014 se va desfasura sub semnul celor 10 ani de performante, de pionierat in baschetul adaptat.

Parteneri