Foto

Totul pentru victorie!

Campioana baschetului feminin romanesc, CS Municipal Targoviste, va intalni, miercuri seara, cu incepere de la ora 18:00, in cadrul ultimei etape din Grupa B a celei mai importante competitii intercluburi din Europa, puternica echipa slovaca Good Angels Kosice, intr-un joc in care gruparea pregatita de antrenorul Florin Nini are nevoie de victorie pentru a se califica, in premiera, in Top 14 EuroLeague Women.
 
Sperante pentru Top 14
 
In urma cu trei luni, cand CS Municipal Targoviste urca pentru prima data pe scena celei mai puternice competitii de pe Batranul Continent, nici cei mai impatimiti suporteri ai campioanei Romaniei nu visau la o posibila calificare in fazele superioare ale EuroLeague Women. Mai toti specialistii de sub panouri sperau si ei, inaintea rundei inaugurale, in evolutii care sa nu duca baschetul romanesc in ridicol, in vreme ce oficialii damboviteni se aratau cat se poate de realisti si declarau ca vor incerca din rasputeri sa faca fata puternicelor adversare din Grupa B, in mare parte abonate la competitia europeana suprema, dar ca va fi un parcurs foarte dificil, tinand cont de faptul ca era prima participare romaneasca in EuroLeague. Etapele s-au scurs cu repeziciune, iar CS Municipal Targoviste nu numai ca nu s-a speriat de renumele adversarelor si nu s-a inclinat in fata acestora, dar a jucat de la egal la egal cu multe dintre acestea si chiar a adunat si trei victorii, mentinandu-se in lupta pentru calificarea in Top 14. Lipsita de noroc, campioana Romaniei si-a irosit, insa, marile sanse din ultimele jocuri cu UE Sopron si Arras Pays D’Artois si a ajuns, acum, inaintea ultimul joc, sa fie obligata sa castige chiar in fata liderului Grupei B pentru a face un nou pas in elita europeana. O misiunea foarte greu de realizat, dar nu imposibila!
Astfel, miercuri seara, cu incepere de la ora 18:00, Sala Sporturilor din Targoviste va gazdui cea mai importanta partida pentru baschetul romanesc de dupa decembrie ’89 la nivelul cluburilor, CS Municipal Targoviste urmand sa evolueze cu biletele pentru Top 14 EuroLeague Women pe masa! Pentru a-si implini visul european, baschetbalistele pregatite de Florin Nini sunt obligate sa castige disputa cu incomoda echipa slovaca Good Angels Kosice, liderul Grupei B, care indiferent de rezultat nu mai poate pierde sefia unei serii din care mai fac parte reprezentantele unor tari cu traditie in baschetul european: Fenerbahce Istanbul (Turcia), Famila Schio (Italia), Nadezhda Orenburg (Rusia), UE Sopron (Ungaria), Arras Pays D’Artois (Franta). Un adversar redutabil, care a dovedit o constanta de invidiat in acest sezon, reusind sa adune intr-o grupa de foc nu mai putin de noua victorii, gratie unui lot extrem de bine inchegat, in care stralucesc cele sapte baschetbaliste din afara granitelor Slovaciei, printre care se numara si americancele Alexandria Quigley (n.n. – nascuta in SUA, joaca pentru nationala Ungariei) si Plenette Pierson, principalele “guri de foc”, dar si pivotul nationalei Cehiei, Petra Kulichova, liderul echipei la capitolul recuperari. Totusi, in ciuda renumelui si valorii adversarului, CSM Targoviste viseaza frumos si promite un meci de zile mari in incercarea de a prinde, in premiera, un loc in Top 14 EuroLeague Women.
 
Milijkovic, sub semnul intrebarii
 
Din nefericire, una dintre jucatoarele importante in angrenajul CSM Targoviste, coordonatoarea Maja Milijkovic, s-a accidentat la ultimul joc din LNBF iar prezenta ei pe teren este pusa sub semnul intrebarii. “Echipa medicala face toate eforturile pentru a o putea avea apta de joc, miercuri, insa pana la momentul acesta nu avem certitudinea ca putem miza pe serviciile Majei Milijkovic. Ar fi o pierdere mare pentru noi, deoarece este jucatoarea in care imi pun mari sperante si care a avut responsabilitati clare in fiecare joc”, a declarat antrenorul Florin Nini. Cu 24 de ore inaintea jocului decisiv, antrenorul campioanei Romaniei a mai mentionat ca o calificare in faza superioara ar insemna si o mare performanta pentru baschetul romanesc. “Ar fi frumos sa obtinem calificarea chiar in fata propriilor suporteri! Ne-am pregatit intens si atent ca sa facem un meci bun, dar nu trebuie sa uitam ca intalnim o echipa redutabila, pe care n-a invins-o aproape nimeni in Grupa B. Practic, vom intalni echipa care pe mine m-a impresionat cel mai mult dupa scoutingul realizat in meciurile de pana acum. Au o experienta vasta la acest nivel, iar punctul lor forte este defensiva. Gratie unei aparari mobile si foarte bine pusa la punct, ritmul jocului celor de la Kosice este unul foarte ridicat. Realist vorbind, adversara noastra porneste clar cu prima sansa, dar noi vom incerca sa ne facem jocul pentru a ob?ine un rezultat pozitiv. Fetele sunt concentrate si constiente de importanta meciului de miercuri seara. La un asemenea nivel, orice detaliu poate face diferenta. Din pacate, noi am mai avut cateva sanse, pe care nu am izbutit sa le fructificam (n.n. – ultimele doua meciuri pierdute cu UE Sopron si Arras Pays D’Artois). Pana la urma, tot de noi depinde si trebuie sa incercam s-o scoatem la capat”, a subliniat in cadrul unei conferinte de presa antrenorul Florin Nini, primul tehnician roman prezent pe banca tehnica a unei echipe din EuroLeague Women. La randul sau, veterana Ivanka Matic, pivotul nationalei Serbiei, considera ca misiunea de miercuri nu este chiar imposibila: “Chiar daca nimeni nu ne da vreo sansa, va reamintesc de primele trei sferturi de la Kosice, cand am jucat de la egal la egal cu Good Angels. Eu cred ca putem obtine un rezultat favorabil in meciul de miercuri seara!
 
Clasamentul si programul Grupei B

In urma rezultatelor inregistrate pana in prezent, iata cum arata clasamentul Grupei B:

1. Good Angels Kosice – 20 puncte (11 jocuri)
2. Fenerbahce Istanbul - 19 puncte (11 jocuri)
3. Famila Schio – 18 puncte (11 jocuri)
4. Nadezhda Orenburg – 18 puncte (11 jocuri)
5. Uniqa Euroleasing Sopron – 15 puncte (12 jocuri)
6. CS Municipal Targoviste – 14 puncte (11 jocuri)
7. Arras Pays D’Artois – 13 puncte (11 jocuri)

Conform datelor oferite de FIBA-Europe, iata care este si programul jocurilor din ultima etapa a Grupei B, capul de afis fiind tinut in opinia oficialilor forului european de jocul de la Targoviste:

06.02.2013
CSM Targoviste – GA Kosice (ora 18:00, in direct pe DIGI SPORT)
Fenerbahce Istanbul – Famila Schio
Nadezdha Orenburg – Arras Pays D’Artois
 
Reamintim ca in faza superioara se vor califica primele patru echipe clasate in cele trei grupe preliminare, la care se vor adauga si echipele clasate pe locurile 5 (gazda FINAL 8, UMMC Ekaterinburg se afla pe primul loc in Grupa C si este calificata direct la turneul final, astfel ca in Top 14 vor fi prezente echipele clasate pe locurile 1-5 din Grupa A si Grupa B + patru echipe din Grupa C).

Parteneri