Foto

Tricolorele vor sa treaca de faza grupelor la Eurobasket Women 2015

Cu 20 de zile inaintea debutului Eurobasket Women 2015, intreceri care se vor derula, in perioada 11-28 iunie, in Timisoara, Oradea si in alte cinci orase din Ungaria, Federatia Romana de Baschet a organizat, astazi, o conferinta de presa avand ca principala tema participarea nationalei tricolore la turneul final european. La intalnirea cu reprezentantii mass-media despre tot ce inseamna Eurobasket Women 2015, competitie coorganizata de Federatia Romana de Baschet in colaborare cu forul similar din Ungaria si sustinuta financiar de Ministerul Tineretului si Sportului, au fost prezente trei componente de baza ale reprezentativei tricolore, Gabriela Marginean, Florina Pascalau si Annemarie Parau, alaturi de antrenorul principal Florin Nini, antrenorul secund Monika Boriga, precum si de presedintele FRB, Horia Paun, si directorul de evenimente FRB, Adrian Voinescu.
 
In deschiderea conferintei de presa ce a avut loc, astazi, in sala “Mihai Nedeff” din sediul FRB, presedintele Horia Paun a vorbit pe larg despre importanta organizarii in Romania a celui mai important eveniment din baschetul feminin european pe 2015, despre importanta sustinere guvernamentala acordata prin intermediul Ministerului Tineretului si Sportului, dar si despre obiectivul stabilit pentru Eurobasket Women 2015. “Mai sunt trei saptamani pana la ora primului meci oficial din cadrul acestui eveniment major al baschetului feminin continental, organizat, in premiera europeana, in doua tari, Romania si Ungaria, Federatia Romana de Baschet avand un sprijin financiar deosebit din partea Ministerului Tineretului si Sportului. Avem mari asteptari de la fetele noastre si ma bucur ca am vazut o atitudine deosebita in meciurile de pregatire disputate pana in prezent. In echipa noastra este o imbinare buna intre experienta si tinerete, avand jucatoare care au ajuns la o maturitate sportiva cu multi ani de baschet in spate, dar si sportive mai tinere, cu dorinta de afirmare. Victoriile obtinute pana acum in campania de pregatire sunt bune pentru ca intaresc moralul nationalei noastre si ne dau sperante ca la Eurobasket Women 2015 vom reusi sa avem evolutii bune. Obiectivul propus impreuna cu staff-ul tehnic este iesirea din grupele Eurobasket Women 2015, primele trei clasate din seriile de la Timisoara si Oradea urmand sa joace in Grupa E, la Debrecen”, a declarat presedintele Horia Paun, adaugand ca isi doreste sa vada pe terenul de joc de la Timisoara “o reprezentativa a Romaniei care sa evolueze ca o adevarata echipa in fiecare meci, cu atitudine, cu motivatie si cu un joc in viteza, care ne pot aduce o mult sperata calificare in fazele superioare dupa foarte multi ani”.
Pe un ton plin de optimism, trei dintre cele mai importante jucatoare din angrenajul tricolor, capitanul Annemarie Parau, Florina Pascalau si Gabriela Marginean, au avut ca numitor comun ideea ca, desi Romania va intalni adversare dificile in Grupa A, urmand sa evolueze impotriva Frantei, Cehiei, Muntenegru si Ucrainei, adica impotriva ocupantelor locurilor 2, 6, 9 si 13 la ultima editie Eurobasket Women 2013, avem sansa sa trecem de aceasta faza, mai ales ca meciurile se vor disputa in fata propriilor suporteri. Originara din Timisoara, capitanul nationalei noastre, Annemarie Parau, a subliniat ca va avea un plus de motivatie si datorita prezentei in tribune a familiei si prietenilor sai si crede ca Romania poate obtine calificarea din Grupa A. “Intreaga echipa are acelasi tel: sa jucam foarte bine si sa trecem de grupe. Va fi greu, dar avem ocazia sa jucam in fata propriilor suporteri si asta ne poate ajuta fantastic in momentele dificile. Vom intalni echipe puternice, dar suntem increzatoare in forta grupului nostru si in dorinta de a obtine un rezultat notabil”, a punctat Parau, completata imediat de colega sa de la ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe, pivotul Florina Pascalau, aflata in fata celui de-al treilea turneu final european. “Echipa Romaniei are un potential foarte bun din toate punctele de vedere si cred cu tarie ca avem sanse sa ne calificam mai departe. Daca vom juca in viteza si ne vom apara agresiv, asa cum am facut-o pana acum in jocurile de pregatire, cred ca nu vom dezamagi si vom obtine rezultatul pe care toata lumea il asteapta. Este foarte bine ca avem in echipa si jucatoare tinere, cu o dorinta uriasa de afirmare, si cred ca daca vom reusi sa strangem randurile si sa fim o echipa, asa cum am demonstrat ca suntem, sa luptam pana la epuizare si sa murim pentru fiecare minge, nu avem cum sa ratam sansa de a merge sa jucam si in fazele din Ungaria”, a subliniat Flori Pascalau, una dintre “piesele” importante din echipa noastra in lupta de sub panouri. Revenita in tara dupa un sezon extrem de incarcat, in care a adunat peste 60 de meciuri in Liga Turciei si in Euroleague Women, liderul tricolorelor, Gabriela Marginean, s-a declarat la fel de optimista si crede in “renasterea echipei nationale”. De altfel, principala marcatoare a echipei turce AGU Kayseri in grupele Euroleague si recent transferata la vicecampioana Spaniei, Parfumerias Avenida Salamanca,a subliniat ca: “Este important sa tratam fiecare meci la victorie, valorificand fiecare sansa in favoarea noastra. Numai asa putem obtine ceea ce ne-am propus, sa trecem de grupe!”.
Preluand “pasa” de la sportivele sale, antrenorul principal Florin Nini a remarcat atitudinea pozitiva din jocurile de verificare si a declarat ca are incredere totala in potentialul echipei: “Pana acum, fetele au raspuns foarte bine in pregatire si sunt convinsa ca nu vor cobori stacheta nici in perioada scurta care a ramas pana la inceperea turneului final european. Cele cinci victorii din meciurile amicale ne-au ridicat moralul inaintea plecarii la turneul din Belarus, unde vom intalni reprezentativa tarii gazda, Rusia si Ucraina. Este un alt prilej foarte important de verificare a fortelor noastre inaintea meciurilor oficiale cu Muntenegru, Franta, Ucraina si Cehia. Sunt adversare puternice, dar eu am incredere in echipa noastra, cu jucatoare valoroase, la care am remarcat o atitudine pozitiva, dornica de performanta. Pe care sunt convinsa ca o putem obtine, daca vom ataca din primul pana in ultimul minut, jucand in viteza, agresiv, si speculand momentele de cadere fizica ale adversarelor. Am incredere ca putem aduce bucurie suporterilor, pe care-i asteptam in numar cat mai mare la Timisoara, dar si celor ce nu pot fi alaturi de noi. Ar fi ceva extraordinar sa ne calificam in faza urmatoare, de la Debrecen, si le-am spus fetelor ca trebuie sa fie atente si concentrate la maxim in fiecare meci, pentru ca la acest nivel orice detaliu sau scapare conteaza enorm. Nu trebuie sa ne gandim la renumele adversarelor, nu trebuie sa ne incarcam mental cu cine este Franta sau ce surpriza a fost Muntenegru in 2011, trebuie sa fim realisti asupra valorii noastre si sa ne vedem de jocul nostru. Ne dorim din plin sa ne depasim conditia la Timisoara pentru a putea obtine rezultate bune si sa trecem de grupe”, a spus Nini, constient de faptul ca Romania are nevoie de cel putin doua victorii pentru a obtine calificarea din Grupa A. Prezenta alaturi de antrenorul principal, emblematica baschetbalista Monika Boriga se afla in fata primului Eurobasket in calitate de antrenor secund al nationalei. “Ma bucur nespus sa fiu alaturi de fete si sunt fericita ca am gasit o atmosfera deosebit de buna la echipa nationala. Avem parte de o grupa grea, pot sa spun chiar ca este o grupa de foc. Dar, chiar si asa, putem sa ne calificam mai departe. Totul pleaca de la atitudinea pe care o ai atunci cand intri pe terenul de joc. Iar in jocurile de pregatire, atitudinea echipei a fost una foarte buna, dublate de perioade de joc in viteza si agresivitate in aparare. In plus, vom avea si sprijinul publicului, astfel ca am sentimentul ca in seara zilei de 15 iunie ne vom bucura cu totii pentru calificarea in faza superioara”, a subliniat Monika Boriga.
Si apropo de public, directorul de evenimente Adrian Voinescu a precizat ca biletele de intrare la meciurile de la Eurobasket Women 2015 au fost puse deja in vanzare prin reteaua Eventim, atat in magazinele partenere Orange, Vodafone, Germanos,  Domo, librariile Humanitas, Carturesti si statiile OMV, precum si pe platforma www.eventim.ro.
Pretul biletelor pentru meciurile gazduite de Timisoara si Oradea: 
40 lei - pentru meciurile dintr-o singura zi din Grupa A sau din Grupa B (categoria 1)
25 lei - pentru meciurile dintr-o singura zi din Grupa A sau din Grupa B (categoria 2)
170 lei - pentru toate meciurile din Grupa A sau Grupa B (categoria 1)
110 lei - pentru toate meciurile din Grupa A sau Grupa B (categoria 2)
 
Reamintim ca reprezentativa Romaniei va juca la Timisoara, in Grupa A din cadrul Eurobasket Women 2015, in perioada 11-15 iunie, impotriva echipelor Frantei, Cehiei, Ucrainei si Muntenegru.

FOTO - Gabriela Marginean, Florina Pascalu si Annemarie Parau, increzatoare in potentialul tricolor (copyright Marian-Valentin Burlacu/BMVphoto@2015)

Parteneri