Foto

Tricolorii au scris istorie la Mondialele de la Moscova!

Ambele echipe ale Romaniei s-au oprit in sferturile de finala ale Campionatului Mondial de baschet 3x3, intreceri gazduite de terenurile special amenajate in Complexul Olimpic "Lujniki Park", fiind eliminate din cursa spre trofeele mondiale de Serbia, la masculin, si Rusia, la feminin. In pofida acestor esecuri, tricolorii raman cu satisfactia de a fi fost la un pas de careul de asi mondial si de a fi realizat cele mai valoroase rezultate din istoria participarilor autohtone la o editie mondiala de baschet 3x3. 

Angel SANTANA, Bogdan POPESCU, Catalin VLAICU, Vasile STEFAN, Florina DIACONU, Andreea HAAS, Anca SIPOS, Cristina BIGICA - sunt cei opt tricolori care de doua zile ne-au tinut cu sufletul la gura si au incercat sa scrie istorie la cea de-a doua editie a Campionatului Mondial de baschet 3x3, intreceri programate sa se dispute in perioada 05-08 iunie, in celebrul Complex Olimpic "Lujniki Park" din capitala Rusiei. Sustinuti de pe margine de antrenorul coordonator Svetlana Dragusin, componentii echipelor Romaniei s-au tinut de promisiunea facuta la plecare si au reusit sa depaseasca rezultatele realizate la prima editie mondiala, respectiv locul 10 la masculin si locul 17 la feminin. Fara sa se teama de rezonanta numelor adversarilor si depasind rapid emotiile din timpul competitiei, ambele echipe ale Romaniei au reusit sa se claseze in primele patru pozitii in grupele preliminare si au urcat brat la brat in faza optimilor de finala, faza in care au dat peste doua campioane mondiale de tineret, Noua Zeelanda si Spania. In aceasta seara, tricolorii au reusit sa demonstreze ca nu degeaba Bucurestiul a primit si aprecierea de "Mecca baschetului 3x3" si ca romanii conteaza din ce in ce mai mult in topurile mondiale. Dupa doua meciuri aprige si tensionate, dar controlate de tricolori, echipele Romaniei au acces impreuna in sferturile de finala, in vreme ce doua foste campioane mondiale erau obligate sa-si faca bagajele si sa paraseasca intrecerea de la Moscova!  ROMANIA - NOUA ZEELANDA, scor final 19-16, si tricolorii reusesc sa acceada in premiera printre cele mai valoroase opt echipe ale lumii, sapte dintre acestea provenind din Europa iar a opta, Qatar, fiind gazda ultimului FIBA 3x3 All Stars. Momentele de fericire din randul delegatiei noasre s-au dublat dupa ROMANIA - SPANIA, scor final 16-12, tricolorele urcand si ele printre cele mai valoroase opt echipe ale lumii, dintre care tot sapte din Europa si a opta, SUA, campioana mondiala en-titre.
Cateva minute de odihna si razboiul pentru continuarea cursei spre trofeele mondiale s-a reluat, Romania intalnind Serbia, detinatoarea titlului mondial la masculin. intr-un joc de totul sau nimic, asa cum il definea legendarul Angel Santana. Tricolorii nostri s-au autodepasit si au fost la un pas sa realizeze o mare surpriza si sa intre in careul de asi mondial, dar fluierul final a consemnat victoria campionilor mondiali, cu scorul de 22-21, astfel ca Serbia merge mai departe iar Romania inregistreaza cea mai valoroasa clasare din istorie si depasind astfel locul 10 de la Atena.
Stoarse de efort dupa meciul in care au eliminat Spania, tricolorele nu si-au revenit la potential maxim pentru meciul din sferturile de finala, astfel ca Rusia s-a impus foarte lejer, cu scorul de 21-8, si a urcat in semifinale, in vreme ce Romania inregistreaza o performanta notabila si-si imbunatateste serios locul 17 obtinut la editia mondiala precedenta.
Iata si rezultatele inregistrate de tricolori la Moscova:

Masculin:
Romania (locul 2 in Grupa B - 17-15 cu Qatar; 18-19 cu Argentina; 19-11 cu Venezuela; 19-17 cu Rusia; 16-17 cu Lituania)
Romania - Noua Zeelanda (optimi de finala, scor 19-16)
Serbia - Romania (sferturi de finala, scor 22-21)

Feminin:
Romania (locul 3 in Grupa A - 17-8 cu Siria; 17-10 cu Italia; 17-20 cu Belgia; 21-9 cu Uruguay; 9-20 cu Elvetia)
Romania - Spania (optimi de finala, scor 16-12)
Rusia - Romania (sferturi de finala, scor 21-8)

Pentru cei care doresc sa urmareasca pana la final intrecerea mondiala, iata programul jocurilor de maine:
Semifinale, masculin
Rusia - Serbia (Terenul 1, ora locala 15:30)
Qatar - Lituani (Terenul 1, ora locala 16:45)

Semifinale, feminin
Begia - SUA (terenul 1, ora locala 15:00)
Cehia - Rusia (Terenul 1, ora locala 16:15)

_____________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________

Romania s-a calificat in sferturi la Mondialele de la Moscova! (update)
_______________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________

Componentele echipei feminine de baschet a Romaniei nu s-au lasat mai prejos decat colegii din nationala masculina si au obtinut o calificare istorica in sferturile de finala ale Mondialelor de la Moscova, dupa ce au dispus de puternica selectionata a Spaniei, cu scorul de 16-12. Desi au dat ochi cu o echipa din care facea parte si o campioana mondiala (n.n. - Spania a cucerit laurii mondiali la Rimini, in 2011, in competitia rezervata sportivelor sub 18 ani), Diaz Castellano, tricolorele nu s-u lasat deloc impresionate si au fortat calificarea, dominandu-si autoritar adversarele. La capatul unui joc controlat de tricolore, Florina DIACONU, Andreea HAAS, Anca SIPOS si Cristina BIGICA s-au impus in fata Spaniei, cu scorul de 16-12, si au obtinut, in premiera, calificarea printrecele mai valoroase opt echipe din intreaga lume!
Astfel, in sferturile de finala ale Campionatului Mondial de baschet 3x3, Romania va da piept cu doua adversare de calibru: cu Serbia, in intrecerea masculina, si cu Rusia, in cea feminina.
Dar iata programul sferturilor de finala:
Masculin
Polonia - Rusia (Terenul 1, ora locala 18;30, scor final 17-21)
SERBIA - ROMANIA (Terenul 2, ora locala 18:30, scor final 22-21)
Qatar - Cehia (Terenul 1, ora locala 19:30, scor final 21-17)
Lituania - Croatia (Terenul 2, ora locala 19:30, scor final 20-18)
Feminin
Belgia - Germania (ora locala 18:00, Terenul 1, scor final 20-16)
SUA - Franta (ora locala 18:00, Terenul 2, scor final 12-9)
Cehia - Elvetia (ora locala 19:00, Terenul 2, scor final 16-11)
RUSIA - ROMANIA (ora locala 19:00, Terenul 1, scor final 21-8)

________________________________________________________________
_________________________________________________________________

Echipa masculina de baschet a Romaniei a reusit sa treaca pentru prima data in istorie de prima faza a meciurilor eliminatorii din cadrul Campionatului Mondial de baschet 3x3, dupa ce, azi, in optimile de finala ale intrecerilor gazduite de celebrul Complex Olimpic "Lujniki Park" din Moscova, a trecut de Noua Zeelanda, ex-campiona mondiala U18 la Rimini, in 2011, cu scorul de 19-16, la capatul unui joc in care tricolorii nostri au dat totul pentru o calificare istorica!



Angel SANTANA, Bogdan POPESCU, Catalin VLAICU si Vasile STEFAN s-au decis sa scrie istorie la a doua editiei a Campionatului Mondial de Baschet 3x3, competitie care se deruleaza pana duminica la Moscova, pe terenurile special amenajate in incinta grandiosului complex olimpic Lujniki. Fara sa tina cont de valoare sau renumele adversarilor, tricolorii au inceput inca de vineri seara sa-si etaleze noile intentii, cand pe lista "victimelor" echipei noastre a aparut si nationala Rusiei. Dupa un parcurs bun si cu trei victorii la activ, echipa masculina a Romaniei a ocupat locul secund in Grupa B, reusind sa acceada in optimile de finala si sa-si egaleze performanta de la editia precedenta, de la Atena, unde Romania a ocupat locul 10 dupa ce si-a trecut printre alte in palmares si o victorie de senzatie in fata SUA.
In urma cu putin timp, tricolorii au dat piept, de la ora locala 15:20, cu puternica selectionata a Noii Zeelande, o echipa redutabila, care are in palmares si un trofeu de campion la Mondialele U18 de baschet 3x3, Rimini 2011. Recunoscuti pentru abilitate si fantezie, Santana si Vlaicu, doi dintre cei mai bine cotati sportivi in ierarhia mondiala de baschet 3x3, au reusit sa depaseasca emotiile fazelor eliminatorii si cu sprijinul noilor colegi, internationalii Popescu si Stefan, au gasit solutiile castigatoare. La capatul unui joc echilibrat si extrem de disputat, Romania a invins Noua Zeelanda, cu scorul de 19-16, si a acces in sferturile de finala. Cateva minute mai tarziu, pe terenul din arena centrala, campioana Serbia elimina echipa SUA, cu scorul de 19-15, si astfel, in sferturile de finala, urmau sa se intalneasca ROMANIA si SERBIA. Legendarul Angel Santana, unul dintre cei mai apreciati jucatori de baschet 3x3 din lume, ne-a declarat: "Multumesc tuturor fanilor ca sunt alaturi de noi. Se simte caldura si suportul vostru din Romania! Avem un meci greu cu sarbii dar nu imposibil. Vom lasa totul pe terenul ca sa ajungem in semifinala. Hai Romania!!!"
Conform datelor oficiale oferite de FIBA, iata cum arata tabloul rezultatelor inregistrate in optimile de finala in competitia mondiala masculina:
07 iunie
Ora locala 15:00 Polonia – China (Terenul 1, scor final 17-7)
Ora locala 15:00 Uruguay – Rusia (Terenul 2, scor final 9-21)
Ora locala 15:20 Serbia – SUA (Terenul 1, scor final 19-15)
Ora locala 15:20 Romania – Noua Zeelanda (Terenul 2, scor final 19-16)
Ora locala 15:40 Estonia – Qatar (Terenul 1, scor final 10-18)
Ora locala 15:40 Cehia – Slovenia (Terenul 2, scor fnal 21-8)
Ora locala 16:00 Lituania – Puerto Rico (Terenul 1, scor final 14-10)
Ora locala 16:00 Croatia – Tunisia (Terenul 2, scor final 21-10)
Astfel, dupa cum se poate remarca foarte usor si din tabloul oficial, in topul primelor opt echipe de la aceasta editie a Mondialelor de baschet 3x3 se regasesc nu mai putin de sapte echipe din Europa - Polonia, Rusia, Romania, Serbia, Cehia, Lituania si Croatia, si doar una singura de pe alt continent - Qatar, care pare sa fi produs marea surpriza, daca nu tinem cont ca este, totusi, tara care anul trecut a gazduit FIBA 3x3 All Stars!
Dar iata tabloul jocurilor din sferturile de finala, cu precizarea ca semifinalele si finalele se vor desfasura duminica dupa-amiaza:
Polonia - Rusia (Terenul 1, ora locala 18;30)
SERBIA - ROMANIA (Terenul 2, ora locala 18:30)
Qatar - Cehia (Terenul 1, ora locala 19:30)
Lituania - Croatia (Terenul 2, ora locala 19:30)

In intrecerea feminina, Romania a dat ochi, in optimile de finala, cu puternica selectionata a Spaniei, fosta campioana mondiala U18 la Rimini in 2011. Dar iata rezultatele inregistrate in optimile de finala la feminin:
07 iunie
Ora locala 16:20 Belgia – Brazilia (Terenul 1, scor final 17-8)
Ora locala 16:20 Germania – China (Terenul 2, scor final 10-9)
Ora locala 16:40 SUA – Uruguay (Terenul 1, scor final 19-6)
Ora locala 16:40 Franta – Olanda (Terenul 2, scor final 17-11)
Ora locala 17:00 Cehia – Uganda (Terenul 1, scor final 21-10)
Ora locala 17:00 Elvetia – Argentina (Terenul 2, scor final 17-14)
Ora locala 17:20 Rusia – Estonia (Terenul 1, scorul 14-11)
Ora locala 17:20 Spania – Romania (Terenul 2, scor final 12-16)
Dar iata tabloul jocurilor din sferturile de finala, cu precizarea ca semifinalele si finalele se vor desfasura duminica dupa-amiaza:
Belgia - Germania (ora locala 18:00, Terenul 1)
SUA - Franta (ora locala 18:00, Terenul 2)
Cehia - Elvetia (ora locala 19:00, Terenul 2)
Rusia  - Romania (ora locala 19:00, Terenul 1)

Parteneri