Foto

Tricolorii s-au calificat in semifinalele Campionatului European de baschet 3x3

Echipa nationala masculina de baschet 3x3 a Romaniei s-a calificat in semifinalele primei editii a 3x3 European Championship, dupa ce tricolorii nostri au reusit sa treaca, in aceasta seara, de incomoda selectionata a Belgiei, cu scorul de 21-15, intr-un meci de infarct din cadrul Last 8, pe care Santana, Popescu, Vlaicu si Vasile l-au dominat destul de clar pe final. Din pacate, superba performanta a tricolorilor a fost dublata doar pe jumatate de rezultatul selectionatei feminine a Romaniei, care a fost nevoita sa se opreasca in Last 8, capotand in fata puternicei echipe a Rusiei, cu scorul de 15-21.
 
Cea de-a doua zi a Campionatului European de baschet 3x3, intreceri care se deruleaza in acest week-end in Piata Universitatii din Capitala, ne-a adus satisfactii deosebite, ambele nationale ale Romaniei reusind sa acceada printre primele opt echipe ale Batranului Continent dupa ce au incheiat prima faza a competitiei pe locul 2 in Grupa C, atat la feminin, cat si la masculin. Iar seara s-a incheiat intr-o atmosfera de mare sarbatoare, peste 1.500 de fani prezenti in tribunele arenei centrale si pe langa terenuri aclamand la scena deschisa performanta echipei noastre masculine, care a obtinut calificarea in semifinale dupa o lupta nebuna in sferturi cu puternica echipa a Belgiei!
Victoriosi in ziua inaugurala in fata Italiei si Azerbaijan, tricolorii nostri au evoluat dupa-amiaza impotriva Sloveniei, intr-un meci in care miza a fost doar pentru stabilirea castigatoarei Grupei C, deoarece ambele combatante aveau asigurata calificarea in Last 8. Incurajati de un public admirabil, Santana, Popescu, Vlaicu si Vasile au reusit sa fie la inaltime si au fost la doar un pas sa se impuna in fata Sloveniei, dar adversarii au fost mai atenti in final si au inchis „conturile” la 21-20 in favoarea lor. Rezultat care, coroborat cu victoria Belgiei in fata Estoniei, cu scorul de 13-10, a decis doua dintre „culoarele” de pe tabloul principal Last 8: Romania – Belgia si Slovenia – Estonia. Doua ore mai tarziu, pana si ploaia s-a oprit pentru a nu perturba sfeturile de finala, desi deasupra Capitalei se adunasera amentatori mai multi nori negri. Cu „motoarele” turate la maximum si puternic motivati si de incurajarile din tribune, tricolorii nostri au reusit un meci mare impotriva castigatoarei Grupei B, reusind sa se impuna in fata Belgiei chiar inante de limita, cu scorul de 21-15. A fost un meci in care Bogdan Popescu si-a demonstrat din plin calitatile si abilitatile de pivot-extrema, Angel Santana a etalat o precizie demna de invidiat, Catalin Vlaicu a aratat tuturor ca este un adevarat specialist al baschetului 3x3, iar Stefan Vasile a adus plusul de energie de care echipa avea nevoie in momentele grele. Astfel, la captul unui joc tensionat si extrem de incins, dar care spre final a fost dominat autoritar de echipa noastra, Romania a obtinut victoria si implicit calificarea in premiera in „careul de asi” al Campionatului European de baschet 3x3. Duminica dupa-amiaza, dupa ora 17:00, in cadrul semifinalelor intrecerii masculine, Romania va intalni Lituania, in vreme ce Grecia va da ochi cu Slovenia, iar doua ore mai tarziu invingatoarele se vor lupta pentru laurii primei editii a intrecerilor europene.  
Dar iata si rezultatele inregistrate in utimele meciuri din Grupa C:
Slovenia – Romania 21-20
Italia – Azerbaijan 9-17
In urma rezultatele inregistrate in faza grupelor, Serbia, Grecia, Slovenia, Estonia, Belgia, Romania, Lituania si Spania au acces in Last 8, unda s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
Masculin – Last 8
Serbia – Grecia 16-20
Slovenia – Estonia 14-13
Romania – Belgia 21-15
Lituania – Spania 15-13 (dupa prelungiri)
Astfel, programul semifinalelor este urmatorul:
Grecia – Slovenia (ora 16:40, terenul 1)
Romania – Lituania (ora 17:40, terenul 1)
 
In competitia feminina, dupa ce in prima zi au obtinut doua victorii superbe impotriva Irlandei si Ucrainei, tricolorele s-au luptat dupa-amiaza pentru sefia Grupei C cu puternica selectionata a Elvetiei. Dupa un meci extrem de incrancenat, Marginean, Sipos, Haas si Craciun au cedat la mare lupta in fata unui adversar mult mai pragmatic, astfel ca Elvetia s-a impus cu scorul de 20-15. In urma acestui rezultat, Romania a ocupat locul secund in Grupa C, pozitie care i-a adus mult dorita calificarea in Last 8, dar pe „culoarul” Rusiei, castigatoarea Grupei B. In lupta pentru accesul in semifinale, Romania n-a mai gasit forta necesara de a stopa o mare favorita, astfel ca, in ciuda eforturilor deosebite ale Gabrielei Marginean, dar si al colegelor sale, selectionata Rusiei s-a impus, cu scorul de 21-15, si a oprit Romania din cursa pentru medalii.
Dar iata si rezultatele inregistrate in Grupa C:
Romania – Elvetia 15-20
Ucraina – Irlanda 14-16
In urma scorurilor inregistrate in faza grupelor, Lituania, Olanda, Romania, Elvetia, Slovenia, Rusia, Belgia si Turcia s-au calificat in Last 8, unde s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
Feminin – Last 8
Lituania – Olanda 13-14
Elvetia – Slovenia 10-11
Romania – Rusia 15-21
Belgia – Turcia 21-17
Astfel, programul semifinalelor este urmatorul:
Olanda – Slovenia (ora 16:10)
Rusia – Belgia (ora 17:10)
 
Evenimentul baschetbalistic poate fi urmarit, in direct, de cei care nu ajung in Piata Universitatii pentru a sustine maine echipa Romaniei, si pe DIGI SPORT 2, iar meciurile de pe terenul central vor fi transmise si pe canalul creat special de FIBA-Europe pentru Campionatul European,  http://www.youtube.com/3x3planet.
 
Duminica, DIGI SPORT 2 va transmite in direct un nou regal baschetbalistic din Piata Universitatii, in intervalul orar 16:00 – 18:00, iar de la ora 21:00 ofera posibilitatea fanilor de a urmari finalele pentru locurile 1-2.

Campionatul European de baschet 3x3 este organizat cu sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului, Directiei pentru Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti, Primariei Municipiului Bucuresti, PROEDUS si al Universitatii Politehnica.

Parteneri: Atentie, Banca Transilvania, Blue Air, Borsec, Ciuc Radler, Farmec, Fratelli, Hotel Intercontinental, M-Pesa Vodafone, Restart, Ulker, Xerox, Zepter si Digi Sport.

Parteneri media: 24Fun, Adevarul Holding, Euromedia, Kiss FM, Prima TV, ProSport, Zile si Nopti.
 

Parteneri