Foto

Ucraina si-a verificat potentialul cu Lituania pentru Eurobasket Women 2015

La 20 de ani distanta de cea mai mare performanta realizata in baschetul feminin, castigarea trofeului european la intrecerile Eurobasket Women 1995 din Cehia, reprezentativa nationala a Ucrainei pregateste o noua aventura la un turneu final continental, urmand sa evolueze in Grupa A, impotriva Romaniei, Frantei, Cehiei si Muntenegru. Antrenorul principal Vadim Czeczuro a convocat la primul stagiu din campania de pregatire un lot largit format din 25 de sportive, dar intampina deja mari probleme cu cristalizarea formulei finale pentru Eurobasket Women 2015. Doua dintre baschetbalistele importante, Valeria Berezhinska si Olesia Malashenko, sunt accidentate pe termen lung si nu pot evolua la turneul final, Taisia Bovykina este gravida si s-a vazut nevoita sa stea departe de teren iar Oleksandra Kurasova, a doua marcatoare a echipei Ucrainei in preliminarii si cu medii foarte bune la ultima editie europeana din 2013 - 11 puncte/meci di 4 recuperari/meci, a fost anuntata de medicii ca starea sa de sanatate nu-i mai permite sa joace baschet de performanta. „Este foarte clar ca forta echipei noastre scade prin aceste indisponibilitati, dar trebuie sa ne concentram pe realizarea unei atmosfere bune in lot. Avem o grupa foarte dificila, cu Franta, vicecampioana din 2013, Cehia, care a terminat turneul precedent pe locul 6, Romania, care este gazda si va beneficia de suportul publicului, si nu in ultimul rand Muntenegru, la care va juca si americanca Angelica Robinson. Obiectivul nostru este sa ne calificam mai departe” a declarat Czeczuro, care se bazeaza la Timisoara pe mai multe sportive de valoare care evolueaza in campionate puternice din Europa, printre care s-ar putea afla si pivotul Oleksandra Khomenchuk (n.n. – 26 ani, 2,02 m!), colega in acest sezon cu Gabriela Marginean la AGU Spor Kayseri, dar si marea speranta Alina Yagupova (23 ani, 1,83 m), care a castigat in 2012 trofeul „FIBA-Europe Youth Women’s Player of the year”!
Mai jos va prezentam componenta lotului Ucrainei transmisa la FIBA pentru turneul continental:
Olga Dubrovina (Haskovo 2012, BUL)
Katerina Dorogobuzova (Basket Gdynia, POL)
Ganna Zarytska (MKK Siedlce, POL)
Nataliya Skorbatyuk  (Frankyvsk, UKR)
Darya Zavidna  (Frankyvsk, UKR)
Krystyna Matsko (Frankyvsk, UKR)
Valeriya Berezhynska (Tarbes, FRA)
Taisiia Bovykina (Okzhetpes, KAZ)
Ievgeniia Spitkovska (Okzhetpes, KAZ)
Viktoria Shmatova (Okzhetpes, KAZ)
Viktoria Mircheva (COB Calais, FRA)
Olena Samburska (BC ICIM Arad, ROM)
Alina Iagupova (Astana Tigers, KAZ)
Anastasiya Bogdanova (Interhim-Sdyoshor, UKR)
Arina Bilotserkivska (Interhim-Sdyoshor, UKR)
Kateryna Kovalyova (Interhim-Sdyoshor, UKR)
Oksana Kisilova (Dynamo-NPU, UKR)
Olesia Malashenko (Namur, BEL)
Olga Maznichenko (Lavezzini Parma, ITA)
Kateryna Rymarenko (ROW Rybnik, POL)
Miriam Uro-Nile (Dunkerque, FRA)
Vita Gorobets (Kibirkstis-VICI, LIT)
Oleksandra Chek (Leon Tregor Basket 29, FRA)
Tetyana Antoniuk (Horizont, BLR)
Oleksandra Khomenchuk (AGU Spor Kazseri, TUR).
Dupa primul stagiu de pregatire, nationala Ucrainei a jucat si primele partide amicale, la Druskininkai, in compania Lituaniei. In primul meci, pe 12 mai, s-a impus detasat, cu scorul de 81-63, cu trei sferturi adjudecate si 44-27 in repriza secunda. Formula de start a fost Olga Dubrovina (2p/1rec/4pase), Eugenia Spitkovskaya, Katerina Dorogobuzova (11p/7rec/4int), Alina Yagupova (14p/6rec/4pase)si Victoria Mircheva (17p). Au mai jucat Katerina Rymarenko (2p), Natalia Skorobatyuk (3p), Vita Gorobets, Tatiana Antonyuk (8p/7rec), Arina Belotserkovskaya (19p), Olena Samburska (5p). Balticele si-au luat revansa a doua zi, cu scorul de 79-75, scorul primei reprize fiind de 39-35. Czeczuro a modificat primul cinci, folosind si jucatoare care n-au bifat primul meci, si a declarat ca este multumit de prestatia de ansamblu a elevelor sale. A inceput al doilea joc cu Lituania trimitandu-le pe teren pe Katerina Rymarenko (13p/3rec/5int), Alina Yagupova (18p/7rec), Victoria Mircheva (19p/7rec), Arina Belotserkovskaya si Olena Samburska (4p/4pase), dupa care le-a mai introdus pe parcurs pe Tatiana Antonyuk (2p/6rec), Eugenia Spitkovskaya (4p) si Katerina Dorogobuzova (15p/3rec).
Reprezentativa Ucrainei a confirmat zilele trecute prezenta la startul unui puternic turneu international care va avea loc in Belarus, din data de 27 mai, turneu la care vor participa si nationalele tarii gazda, Romaniei si Rusiei. 

Foto - Nationala Ucrainei s-a clasat pe locul 13 la ultima editie a turneului final european (credit FIBA-Europe)

Parteneri