Foto

Vara fierbinte pentru juniorii romani

La fel ca in fiecare an, cei mai valorosi reprezentanti ai baschetului juvenil romanesc vor urca pe rand pe scena continentala, urmand sa se lupte in cadrul Campionatelor Europene, Divizia B, la toate categoriile de varsta, U20, U18 si U16. Pastrand traditia din ultimul deceniu, si in acest an Romania va organiza un turneu final continental, capitala tarii, Bucuresti, urmand sa gazduiasca in Sala Polivalenta Dinamo si in Arena de Baschet intrecerile europene din Divizia B, U18, feminin, in perioada 30 iulie – 09 august.  
 
Pentru prima data in istoria baschetului de pe Batranul Continent, la startul intrecerilor de tineret s-au inscris 241 de echipe nationale, directorul regional FIBA, Kamil Novak, fiind de parere ca acest record absolut este rezultatul initiativei de a mari numarul de tari membre ale forului european. De altfel, Kamil Novak a apreciat la tragerea la sorti care a avut loc anul trecut, la Budapesta, ca baschetul juvenil european este intr-o continua dezvoltare si crede ca prin marirea numarului de participanti va creste implicit si concurenta, fapt care va atrage aparitia multor tinere talente care sa bata la portile NBA, WNBA si a echipelor nationale de seniori. Conform calendarului FIBA, sub lumina reflectoarelor vor aparea rand pe rand si cele sase nationale juvenile ale Romaniei, tricolorii urmand sa se confrunte in cadrul Campionatelor Europene la toate categoriile de varsta, U20, U18 si U16.
Prima nationala tricolora care va debuta in intrecerile continentale va fi reprezentativa feminina U20 a Romaniei, care sub comanda antrenorului Ionel Brustur va intra in focurile Diviziei B, la Podgorica (Muntenegru), in perioada 02-12 iulie, urmand sa-si masoare fortele cu Marea Britanie, Suedia, Muntenegru, Grecia, Bosnia&Hertegovina, Lituania, Austria, Bulgaria si Israel.
La scurt timp, va urca pe scena continentala si nationala masculina U20, care sub bagheta antrenorului Claudiu Fometescu va evolua in Divizia B, in perioada 09-19 iulie, la Szekesfehervar (Ungaria), in cadrul Grupei A, alaturi de Austria, Olanda si Finlanda.
In finalul lunii viitoare, vor intra in “hora” europeana si reprezentativele U18 ale Romaniei, juniorii pregatiti de antrenorul Goran Vrkic urmand sa participe la intrecerile Diviziei B, in perioada 23 iulie – 02 august, la Gussing si Oberwart (Austria), unde vor da ochi in Grupa C cu selectionatele Portugaliei, Georgiei, Scotiei, Suediei si Slovaciei.
O saptamana mai tarziu, in perioada 30 iulie – 09 august, junioarele isi vor face aparitia sub comanda antrenorului Madalin Piperea la intrecerile Diviziei B, care vor gazduite de Sala Polivalenta Dinamo si Arena de Baschet din Bucuresti, tinerele noastre tricolore urmand sa activeze in Grupa B,impotriva nationalelor similare ale Islandei, Danemarcei, Greciei si Luxemburg.
Din luna august, vor simti febra intrecerilor europene si nationalele U16 ale Romaniei, juniorii coordonati de antrenorul Eugen Ilie urmand sa se lupte in Divizia B, la Sofia (Bulgaria), in perioada 06-16 august, in cadrul Grupei A, impotriva selectionatelor Poloniei, Bulgariei, Danemarcei, Scotiei si Slovaciei, in vreme ce junioarele aflate sub bagheta antrenorului Catalin Tanase vor inchide vara fierbinte europeana, urmand sa concureze la Ohrid (Macedonia), in perioada 13-23 august, in Grupa A, in compania reprezentativelor Suediei, Albaniei, Danemarcei si Elvetiei.

Parteneri