Foto

Vara fierbinte pentru loturile nationale de juniori ale Romaniei

La fel ca in fiecare an, cei mai valorosi reprezentanti ai baschetului juvenil romanesc vor urca pe scena continentala, sase reprezentative nationale ale Romaniei urmand sa-si masoare fortele la Campionatele Europene U16, U18, U20, feminin si masculin. Totodata, respectand parca o traditie a ultimilor opt ani, FIBA-Europe a atribuit Romaniei si in 2014 dreptul de a organiza o intrecere continentala de juniori, municipiile Oradea si Timisoara urmand sa gazduiasca Europenele U18, feminin, Divizia B.
Va prezentam, pe scurt, fiecare competitie in care sunt angrenate echipele nationale de juniori si junioare ale Romaniei:
 
Campionatul European U20, masculin – Sarajevo, 10-20 iulie 2014
 
Echipa Romaniei, pregatita de antrenorii Hristu Sapera, Alexandru Ziguli si Rade Pavlovic, a fost distribuita in Grupa A, alaturi de Estonia, Cipru, Portugalia, Bosnia&Hertegovina si Belgia, tricolorii avand o misiune foarte dificila. Conform tragerii la sorti de la Munchen, din Grupa B fac parte reprezentativele Georgiei, Finlandei, Olandei, Ucrainei, Elvetiei si Austriei. Primele doua clasate din fiecare grupa se califica direct in semifinale, iar primele trei echipe din clasamentul final al Campionatului European U20, masculin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Nationala masculina U20 isi va incepe de saptamna viitoare pregatirile pentru intrecerea continentala, urmand ca in 8 iulie sa plece spre Sarajevo.
 
Campionatul European U18, masculin – Sofia, 24 iulie – 3 august 2014
 
Cu antrenorii Cenean Razvan, Trif George si Popa Sergiu la timona, nationala U18 a Romaniei va evolua in cadrul Grupei B, fiind distribuita alaturi de Olanda, Luxemburg, Suedia si Ungaria. La startul intrecerilor se vor prezenta 22 de reprezentative nationale, care sunt impartite in patru grupe (doua serii de sase echipe si doua serii de cinci echipe). Primele doua clasate din fiecare grupa se califica in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate din fiecare serie sa acceada in semifinalele intrecerii de la Sofia. Conform datelor prezentate de FIBA-Europe, echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U18, masculin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Nationala masculina U18 va intra “in paine” la mijlocul lunii viitoare, urmand sa se pregateasca centralizat pana la plecarea spre Sofia, programata in 22 iulie.
 
Campionatul European U 16, masculin – Strumica, 20-30 august 2014
 
Nationala U16 a Romaniei, antrenata de Ilie Eugen (n.n. – l-a inlocuit pe Eugen Rosu, in urma deciziei Biroului Federal), Serbanescu Cosmin si Ardelean Alexandru, face parte din Grupa A, urmand sa isi masoare fortele cu Anglia, Belgia, Luxemburg, Estonia si Scotia. Ca si la Europenele U18 de la Sofia, si la Strumica se vor prezenta la start 22 de reprezentative nationale, care sunt impartite in patru grupe (doua serii de sase echipe si doua serii de cinci echipe). Respectand aceleasi criterii ca in intrecerea continentala din Bulgaria, primele doua clasate din fiecare grupa se califica in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate din fiecare serie sa acceada in semifinalele intrecerii de la Strumica. Conform datelor prezentate de FIBA-Europe, echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U16, masculin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Planul de bataie al staff-ului tehnic a fost realizat cu mai multe cantonamente si meciuri amicale, startul pregatirilor fiind estimat pentru inceputul lunii iulie.
 
Campionatul European U20, feminin – Sofia, 3-13 iulie 2014
 
Competitia continentala de la Sofia aduna la start 10 reprezentative nationale, la fel ca la editia precedenta, echipa Romaniei, pregatita de antrenorii Dan Calancea si Monika Brosovszky-Boriga, urmand sa se confrunte cu Ungaria, Israel, Bosnia&Hertegovina, Norvegia, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, Portugalia si Lituania. Tinand cont de editiile precedente de la aceasta categorie de varsta, FIBA-Europe a anuntat ca se va juca tot in sistemul fiecare cu fiecare, iar echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U20, feminin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Nationala U20 a Romaniei va incepe pregatirile la finele saptamanii viitoare, urmand sa plece spre Capitala Bulgariei in data de 1 iulie.
 
Campionatul European U18, feminin – Timisoara & Oradea, 17-27 iulie 2014
 
Demonstrand un potential organizatoric foarte bun in ultimul deceniu, Romania a obtinut organizarea unui nou Campionat European, municipiile Oradea si Timisoara urmand sa gazduiasca intrecerile continentale rezervate U18, feminin, la startul competitiei anuntandu-si prezenta 17 nationale. In urma tragerii la sorti, echipa Romaniei, pregatita de antrenorii Florin Covaciu, Carmin Popa si Simona Catineanu, a fost distribuita in Grupa D, alaturi de Muntengru, Ungaria si Ucraina. Primele doua clasate din fiecare grupa se califica in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate din fiecare serie sa acceada in semifinalele intrecerii gazduite de Timisoara si Oradea. Conform datelor prezentate de FIBA-Europe, echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U18, feminin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Pregatirile sunt planificate sa inceapa din a doua saptamana a lunii iunie, in programul centralizat fiind incluse si meciuri amicale pana la startul intrecerii continentale de pe granita de vest a Romaniei.
 
Campionatul European U16, feminin – Tallin, 31 iulie – 10 august 2014
 
Avand un staff tehnic format din antrenorii Piperea Madalin, Serban Alexandru si Cutas Alexandra, echipa Romaniei va intra in focurile competitiei europene in Grupa A, fiind distribuita sa evolueze in compania Poloniei, Irlandei si Finlandei. Cum la startul intrecerilor se vor prezenta 17 echipe nationale, sistemul competitional prevede ca primele doua clasate din fiecare grupa sa se califice in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate din fiecare serie sa acceada in semifinalele intrecerii gazduite de Tallin. Conform datelor prezentate de FIBA-Europe, echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U16, feminin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Nationala U16 a Romaniei va incepe sa se pregateasca din a doua saptamana a lunii viitoare, urmand sa plece spre Tallin in 29 iulie.
 
Summer Youth Olimpic Games, masculin+feminin – Nanjing, 18-26 august 2014
 
Si tot la capitolul juvenil, mai trebuie sa adaugam si participarile nationalelor de baschet 3x3 ale Romaniei (n.n. – vor participa sportivi nascuti in perioada 1.01.1996 – 31.12.1997) la cea de-a doua editie a “Summer Youth Olimpic Games”, intreceri care se vor derula in perioada 18-26 august, in arena de baschet a “Wutaishan Sports Centre” din localitatea chineza Nanjing. Conform FIBA, atat la masculin, cat si la feminin, participantele vor fi impartite in doua grupe de cate 10 echipe iar dupa disputarea primei faze vor accede pe tabloul meciurilor eliminatorii primele 8 clasate din fiecare serie. Tragerea la sorti este realizata in baza ierarhiilor mondiale realizate de FIBA. De mentionat ca in clasamentele YOG publicate de forul mondial la data de 1 aprilie 2014, Romania ocupa locul 4 la masculin si locul 14 la feminin.

Parteneri