Foto

Victorie de orgoliu in EuroChallenge

Detinatoarea Cupei Romaniei si a Supercupei Romaniei, BCM U Pitesti, a reusit, marti seara, sa sparga gheata in Grupa E din cadrul EuroChallenge, dupa ce gruparea pregatita de Tudor Costescu a trecut clar pe teren propriu de puternica echipa belgiana Okapi Aalstar, cu scorul de 89-77 (27-19, 17-19, 26-21, 19-18). Un succes de palmares, daca tinem cont de faptul ca pitestenii nu mai aveau sanse de calificare in faza superioara, dar extrem de important pentru moralul echipei, care a fost parca urmarita de prea mult ghinion in multe din jocurile anterioare.
 
Au spart ghinionul!
 
Dupa patru infrangeri consecutive in Grupa E, echipa BCM U Pitesti si-a regasit vigoarea, marti seara, si a reusit sa-si treaca in cont o victorie istorica in EuroChallenge, fiind practic primul succes din istoria clubului intr-o cupa europeana. Fara sa mai aiba ceva de pierdut, calificarea fiind deja jucata pentru gazde, baschetbalistii pregatiti de Tudor Costescu au inceput perfect disputa cu incomoda grupare belgiana Okapi Aalstar iar dupa numai cinci minute de joc tabela indica un incredibil 18-4! Si asta, in conditiile in care belgienii erau decisi sa nu piarda la Pitesti, un insucces, coroborat cu celelalte rezultate din grupa, putand fi fatal in economia calificarii in faza superioara. Numai ca, Barac, Kinloch, Gennie si Jones au prins o seara perfecta, actiunile lor declansand un tavalug greu de oprit de catre defensiva adversa. De altfel, la fel ca si in unele dintre jocurile anterioare, gazdele au avut un debut senzational, distantandu-se pe tabela o data cu trecerea timpului, numai ca, de aceasta data, obisnuita “cadere” fizica a fost evitata cu succes iar finalul le-a adus rezultatul mult asteptat.
La pauza, scorul era favorabil gazdelor cu 44-38 si desi jocul pare deschis oricarui rezultat, oaspetii facandu-si oarecum simtita prezenta mai ales in sfertul al doilea, initiativa a apartinut in ultimele doua sferturi tot echipei pitestene. Astfel, revenita de la vestiare cu aceeasi dorinta de victorie si cu acelasi tonus, BCM U Pitesti s-a mentinut la “timona” jocului si a continuat evolutia deosebita din prima parte, reusind dupa 30 de minute de joc sa se distanteze la 70-59. Ultimul sfert a fost ceva mai echilibrat, dar oaspetii n-au mai avut puterea sa revina, lovindu-se si de o defensiva perfect organizata de antrenorul Tudor Costescu. Fluierul final a consemnat victoria BCM U Pitesti, cu scorul de 89-77, spre bucuria unei asistente numeroase, care a realizat o atmosfera de vis in Sala Sporturilor din Trivale.
Conform datelor FIBA-Europe, punctele victoriei au fost realizate de JONES (19 puncte, 1x3, 7 recuperari, 4 pase decisive), GENNIE (19 puncte, 3 recuperari, 4 pase decisive, 4 interceptii), KINLOCH (17 puncte, 9 recuperari, 2 pase decisive, 1 capac), BARAC (15 puncte, 1x3, 3 recurerari, 3 pase decisive, 4 interceptii), POPOVIC (8 puncte, 2 recuperari), NEGUT (6 puncte, 2 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie), ALBIJANIC (5 puncte, 8 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii). A mai evoluat POPESCU (3 pase decisive). De la oaspeti s-au remarcat RAIVIO (17 puncte, 5x3, 6 recuperari, 5 pase decisive, 2 interceptii, 1 capac) si ANDERSON (16 puncte, 1x3, 2 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie, 1 capac).
 
Declaratii la cald
 
La finalul jocului, antenorul Tudor Costescu era foarte fericit pentru victorie si a declarat: “Cred ca am meritat victoria din aceasta seara. Am crescut de la joc la joc, ne-am ridicat nivelul evolutiilor in fiecare partida si acum a fost momentul nostru ca sa castigam. Sunt extrem de satisfacut de modul in care am reusit sa gestionam partida, de cum am controlat ritmul de joc. Oaspetii au o echipa solida si atletica si daca le lasi spatiu sa joace este foarte greu sa-i domini si sa castigi. Este o victorie de moral pentru noi si ma bucur ca am reusit in aceasta seara sa adaugam un succes in cupele europene in palmaresul clubului.”  De partea cealalta, antrenorul Dean Bradley a opinat: “Energia si atitudinea au facut diferenta in aceasta seara. De fapt energia de care a dat dovada pe teren BCM U Pitesti pe toata durata jocului. Ne asteptam la un joc dificil si la faptul ca BCM U Pitesti nu va parasi competitia fara o victorie. Era ultima lor sansa pe teren propriu si de aceea ne asteptam ca vor juca foarte bine. Am vazut in jocurile anterioare cat de bine pot juca pe teren propriu, am vizionat partidele cu Paris Levallois si Mons-Hainaut, iar in aceasta seara au fost o echipa puternica si au meritat victoria.” Principalul marcator al jocului, americanul Marcel Jones, a precizat: “A fost o victorie colectiva, gratie efortului depus de intreaga echipa. Chiar ne doream cu ardoare sa castigam in seara aceasta. Am gestionat bine si am controlat in intregime jocul, nu asa cum am patit in Belgia, si cred ca asta a fost cheia succesului.” In replica, din tabara adversa Christopher Young a spus: “Am facut prea multe greseli individuale si ne-au dominat clar sub panouri, mai ales la recuperari ofensive. Am ratat de prea multe ori in partea a doua, dar am avut si multe mingi pierdute prin pase gresite sau pasi. Nu poti castiga un joc atunci cand ai 21 de mingi pierdute. Felicit echipa gazda pentru victorie.
 
Clasamentul Grupei E     
 
In urma acestui rezultat, coroborat si cu victoria surprinzatoare obtinuta de Paris Levallois in prelungiri pe terenul Mons-Hainaut, cu scorul de 90-89, iata cum arata clasamentul Grupei E, cu precizarea ca indiferent de rezultatele din ultima etapa, Paris Levallois si Okapi Aalstar sunt deja calificate:
1. Paris Levallois – 9 puncte
2. Okapi Aalstar – 8 puncte
3. Belfius Mons-Hainaut – 7 puncte
4. BCM U Pitesti – 6 puncte
In ultima runda, BCM U Pitesti va juca pe terenul Mons-Hainaut, in data de 11 decembrie, cu incepere de la ora 20:30.
 
FOTO (copyright FIBA-Europe)

Parteneri