Foto

Victorie importanta cu Slovacia in cursa de calificare la Eurobasket 2015

Reprezentativa de seniori a Romaniei a obtinut, miercuri seara, cea de-a treia victorie din cursa de calificare la Eurobasket 2015, dupa ce nationala noastra condusa de pe margine de antrenorii Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic, a reusit sa se impuna in fata incomodei selectionate a Slovaciei, cu scorul de 90-86 (14-18, 24-25, 23-24, 29-19), spre bucuria celor peste 2.000 de spectatori care au umplut din nou tribunele Salii Sporturilor „Transilvania” din Sibiu.
 
Nationala Romaniei si-a revenit rapid dupa „dusul” rece din Letonia si s-a prezentat din nou la inaltime, in aceasta seara, la meciul retur cu selectionata Slovaciei. Un meci cu mize total diferite pentru cele doua combatante, de totul sau nimic pentru tricolori, care erau obligati sa castige pentru a se mentine in cursa calificarii, in vreme ce slovacii au venit la Sibiu in postura unei echipe fara emotii si fara sanse certe de a mai obtine un loc la Eurobasket 2015. In prezenta unui public admirabil, care a umplut din nou tribunele Salii Sporturilor „Transilvania” din Sibiu si si-a sustinut favoritii din primul si pana in ultimul minut, nationala noastra a inceput in forta si decisa sa-si impuna ritmul, dar presiunea mizei extrem de importante si-a pus rapid amprenta pe evolutia tricolorilor. Astfel, dupa un debut favorabil tricolorilor (4-2 si 8-4), oaspetii au echilibrat situatia si au preluat initiativa, speculand prompt toate greselile si ratarile jucatorilor romani. Cu o precizie de invidiat la aruncarile de la mare distanta, reusitele oaspetilor, e drept, unele chiar norocoase, au turnat parca plumb in picioarele reprezentantilor nostri, care n-au reusit sa revina pana la pauza, dar au reusit sa se mentina in ceafa adversarilor: scor 38-43. La reluare, Slovacia continua festivalul reusitelor de la distanta si totul pare sa devina un cosmar, cand Dorazil face ca scorul sa devina 51-63 in min. 27. Fara sa cedeze vreun moment si schimband din mers apararea, Romania incepe o cursa nebuna de urmarire, sustinuta frenetic de galeria locala. Pas cu pas, tricolorii revin in forta si recupereaza teren, iar Gutoaia ridica publicul in picioare cu o reusita spectaculoasa prin care a egalat la 68 in min. 32. Avand un ascendet moral asupra adversarilor si bazandu-se pe evolutiile fantastice ale tinerilor Gutoaia si Nicoara, echipa Romaniei preia defintiv initiativa si cu trei minute inainte de final conducea deja cu 85-76, spre bucuria asistentei, in frunte cu fostul mare international Gheorghe Muresan, prezent in tribune alaturi de membrii staff-ului FRB, Horia Paun, Virgil Stanescu si Adrian Voinescu. Slovacii nu renunta insa la lupta si incearca sa revina intr-un final nebun, dar Paul si Tudor inscriu linistiti in razboiul liberelor si inchid tabela la scorul de 90-86. Un succes extrem de important, care mentine cu mari sanse Romania in cursa calificarii la Eurobasket 2015.
Conform datelor statistice, punctele nationalei noastre au fost marcate de NICOARA (20 p, 12 rec, 1 pasa), GUTOAIA (20 p, 1x3, 3 rec, 1 int), PAUL (14 p, 4 rec, 4 pase), MANDACHE (10 p, 2x3, 1 rec, 4 pase, 1 int), MOLDOVEANU (9 p, 1 rec, 2 pase), SILVASAN (8 p, 1x3, 5 rec, 4 pase, 3 int), TUDOR (4 p, 1 rec, 9 pase, 2 int), SZIJARTO (3 p, 1x3, 1 rec, 1 pasa, 1 int), BACIU (2 p). A mai evoluat JUCAN (1 rec, 1 pasa, 2 int). De la oaspeti s-a remarcat Jass (17 p, 3x3, 4 rec, 1 pasa, 5 int).
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria obtinuta de Letonia, in prelungiri, in fata Suediei, cu scorul de 79-76, iata cum arata clasamentul Grupei F dupa patru etape:
1. Letonia – 8 puncte (4 victorii)
2. Romania – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. Suedia – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
4. Slovacia – 4 puncte (4 infrangeri)
 
Declaratii la cald
 
Iata declaratiile de la finalul meciului:
 
Milan Cernicky – antrenor principal al echipei Slovaciei: „A fost un joc extrem de greu si de frumos. Pot spune chiar nebun pe alocuri, din punct de vedere al evolutiei scorului, dar, din pacate pentru noi, nu am reusit pe final sa ne mai aparam asa cum ne-am propus. Categoric, insa, cred ca aceasta victorie este a publicului! Au dat putere si energie echipa gazda atunci cand a avut nevoie mai mult. E adevarat, victoria a fost obtinuta de jucatori pe teren, dar publicul i-a impins din spate sa o obtina! Noi am incercat de la inceput sa ne aparam agresiv pe tot terenul, dar din acest motiv am pierdut din putere pe finalul jocului si asta ne-a facut sa ratam cateva aruncari. Felicit echipa gazda, a jucat foarte tare pana la final. Din nefericire pentru noi, pot spune ca a fost un meci decis de cateva aruncari in final, ei au marcat iar noi am ratat. Asta este frumsetea baschetului... La final, vreau sa le transmit jucatorilor romani mult succes in urmatoarea batalie de calificare.”
 
Marek Jass – principalul marcator al echipei Slovaciei: „Am avut 30 de minute foarte bune, dar nu am mai reusit sa gestionam cum trebuie si ultimul sfert. Am incercat sa jucam foarte agresiv pe toata durata partidei, dar uneori apararea ne-a tradat si ei au inscris foarte usor. Aceasta cred ca fost principala noastra problema. Este frustrant pentru noi, dar trebuie sa mergem mai departe. Felicit echipa Romaniei siacest public admirabil!”
 
Marcel Tenter – antrenorul principal al echipei Romaniei: ”Considerand obiectivul nostru in aceasta campanie, aceasta victorie era obligatorie. Nu extista alta varianta! Nu ne permiteam pasi gresiti in drumul spre Eurobasket 2015. Astazi, a fost un meci foarte dificil, pentru ca adversarii au jucat fara presiune. Au fost unele momente cand Slovacia ne-a omorat cu reusitele de trei puncte, dar ma bucur ca jucatorii mei nu si-au pierdut increderea in nici un moment si nu au cedat. Inca o data, suporterii nostri au fost la inaltime, admirabili, si ne-au dat aripi sa revenim si sa castigam. De acum inainte, vom juca doua finale pentru calificare: prima, in Suedia, si mai apoi, acasa, la Sibiu, impotriva Letoniei.”
 
Titus Nicoara – principalul marcator al echipei Romaniei alaturi de Adi Gutoaia: „Sunt foarte bucurosi pentru aceasta victorie muncita. Cred ca am fost o adevarata echipa care si-a jucat sansa pana la capat si nu a cedat, mai ales in sfertul al treilea, cand slovacii ne-au condus cu 12 puncte dupa cateva reusite de la trei puncte, unele inscrise si cu mult noroc. A fost important pentru noi ca nu am cazut si cred ca a contat mult si sprijinul publicului in acele momente. Am recuperat pas cu pas iar in ultimul sfert am schimbat apararea si am preluat conducerea atunci cand era mai important, dupa care am gestionat bine finalul de joc, chiar daca si atunci am mai facut unele greseli. Dar, totul e bine, cand se termina cu bine. Acum, avem un moral bun sa pregatim urmatorul joc, care este foarte important. Vom merge in Suedia cu gandul la victorie!”

Parteneri