Foto

Victorie in extremis pentru Gaz Metan Medias in debutul european

Debutanta in EuroChallenge, Gaz Metan Medias a reusit, marti seara, sa-si treaca in cont o victorie extrem de importanta in etapa de debut din faza grupelor competitiei derulate sub auspiciile FIBA-Europe, gruparea pregatita de Marcel Tenter depasind, in prelungiri, reprezentanta Hexagonului, JDA Dijon, cu scorul de 92-89.
 
Joc “nebun” la Medias
 
“La prima vedere s-ar spune ca pornim din pozitia de out-sider in Grupa D, dar asta numai pe hartie! Sper ca prin jocul nostru sa demonstram ca meritam mai mult”, spunea, inaintea jocului inaugural cu puternica grupare franceza JDA Dijon, antrenorul echipei Gaz Metan Medias, Marcel Tenter. Iar declaratia fostului mare international roman si-a gasit acoperire total in evolutia de marti seara a echipei sale, Gaz Metan Medias spulberand calculele hartiei si invingand, in prelungiri, reprezentanta Hexagonului, cu scorul de 92-89 (20-15, 21-23, 14-15, 24-26, 13-10). In prezenta unui public numeros, care a umplut pana la refuz tribunele Salii Sporturilor din Medias, gazdele au demonstrat ca-si merita din plin locul in grupele EuroChallenge, reusind o evolutie buna in fata unui adversar incomod, care venea dupa o victorie mare obtinuta in Liga Frantei impotriva galonatei Limoges. Baschetbalistii de la Medias au reusit inca din primele minute de joc sa-si etaleze calitatile si sa puna in aplicare solutiile tactice pregatite de Marcel Tenter, reusind sa contracareze cu brio ofensiva franceza. De altfel, echilibrul valoric de pe teren s-a mentinut in cele patru sferturi, cu un plus minor pentru Gaz Metan in primele 30 de minute si unul pentru oaspeti in ultimul sfert, astfel ca, fluierul final dupa expirarea timpului regulamentar de joc a consemnat egalitate, scor 79-79, dupa ce Dundjerski a inscris patru puncte importante pe ultimele secunde si a impins jocul in extra-time. In prelungiri, Nicoara, Graham, Mitchell, Mladenovic si mai ales acelasi Dundjerski, au punctat necrutator si au inclinat balanta victoriei in favoarea Gaz Metan Medias. Conform statisticii oficiale, punctele invingatorilor au fost realizate de DUNDJERSKI (22 p, 1x3, 3 recuperari, 5 pase decisive, 1 interceptie), MITCHELL (19 puncte, 1x3, 9 recuperari, 3 interceptii), ST. JOHN (13 puncte, 6 recuperari, 1 interceptie), NICOARA (11 puncte, 1x3, 6 recuperari, 2 pase decisive), MLADENOVIC (10 puncte, 3 recuperari, 2 pase decisive), GRAHAM (9 puncte, 1x3, 1 recuperare, 3 pase decisive, 1 interceptie), IVANOVIC (5 puncte, 1x3, 7 recuperari, 3 pase decisive), MANDACHE (3 puncte, 1x3, 4 pase decisive, 1 interceptie). A mai evoluat pentru gazde si internationalul roman GUTOAIA (1 capac). De la JDA Dijon s-au remarcat HARRIS (32 puncte, 1x3, 6 recuperari, 1 pasa decisiva, 3 interceptii) si CAMPABELL (20 puncte, 3x3, 1 recuperare, 4 pase decisive, 1 interceptie).
In celalalt joc din grupa, Khimik Juzhne a dispus de Tartu Rock, cu scorul de 77-76 (20-20, 18-24, 20-19, 19-13).
 
Declaratii la cald
 
Imediat dupa joc, antrenorul Marcel Tenter a declarat: “Dijon a aratat o forma buna in ultimul joc din Liga Frantei si stiam ca vor veni la Medias cu asteptari uriase. Pentru jucatorii mei a fost primul joc acasa intr-o competitie europeana si s-a vazut in jocul lor mult entuziasm. Am controlat aproape in totalitate jocul si daca va uitati pe statistici veti vedea ca am pierdut controlul in ultimul minut, dar am avut puterea sa revenim. Trebuie sa ne straduim mai mult in aparare, deoarece cred ca la acest capitol putem sa ne imbunatatim jocul. De asemenea, in ultimul minut am pierdut prea usor multe posesii si le-am acordat sansa sa revina.” La randul sau, antrenorul echipei JDA Dijon, TJ Campbell, a spus: “Sunt dezamagit. A fost un joc foarte dificil si cred ca principala noastra problema a fost ca le-am permis sa inscrie prea multe puncte. Trebuie sa ne pregatim mai bine in aparare, care nu a functionat asa cum ne-am dorit. Gazdele au obtinut multe recuperari ofensive si astea ne-a costat in final.
Principalul marcator al gazdelor si autorul punctelor care au impins jocul in prelungiri, Slobodan Dundjerski, a punctat: “Prima noastra partida din cupele europene a fost extrem de dificila. Am avut si putin noroc, dar consider ca am meritat din plin victoria. Putem si trebuie sa jucam mai bine decat am facut-o azi. Trebuia sa castigam mai repede, in timpul regulamentar de joc, dar este foarte important ca pana la urma la final noi am castigat. Am dovedit tarie de caracter si acum urmeaza, dupa numai trei zile, un alt meci important (n.n. – derby-ul din etapa a VIII-a a LNBM, cu BCM U Pitesti).”  Din tabara adversa, total demoralizata dupa infrangere, singurul dintre jucatori care si-a gasit cuvintele a fost Jean Luis Borg: “Bineinteles ca sunt dezamagit. Am inscris in ultima faza, dar decizia arbitrilor a fost ca jocul trebuie sa mearga in prelungiri... Dupa aceasta, din pacate pentru noi, am pierdut un jucator (n.n. – Leloup a acumulat cinci greseli personale) si nu am mai reusit sa ne concentram pe ceea ce trebuia sa facem. Sper sa invatam din greselile pe care le-am facut in aceasta seara. Pe final, am condus la o diferenta de cinci puncte (n.n. – cu 1:18 inaintea fluierului final, Dijon conducea cu 79-74!), dar am facut multe greseli si am permis echipei Gaz Metan Medias sa revina in joc. Daca aceste greseli nu existau, era victoria noastra in seara aceasta”.
 
Programul Gaz Metan Medias din Grupa D
 
Conform FIBA-Europe, dupa disputarea jocurilor din aceasta faza, primele doua clasate in fiecare din cele opt grupe se vor califica in runda superioara a competitiei. Dar iata in continuare si programul jocurilor pe care Gaz Metan Medias le va disputa in Grupa D din EuroChallenge, cu precizarea ca jocurile de pe teren propriu vor fi transmise in direct de DIGI SPORT:
 
13.11.2012 – Tartu Rock – Gaz Metan Medias (ora 19:00)
20.11.2012 – Gaz Metan Medias – Khimik Juzhne (ora 18:00)
27.11.2012 – JDA Dijon – Gaz Metan Medias (ora 20:00)
04.12.2012 – Gaz Metan Medias – Tartu Rock (ora 18:00)
11.12.2012 – Khimik Juzhne – Gaz Metan Medias (ora 18:00)
 
 
FOTO – copyright Denisa Ciobincan

Parteneri