Foto

Victorie istorica impotriva Rusiei la Jocurile Europene de la Baku!

Nationalele de baschet 3x3 ale Romaniei au acces in optimile de finala ale primei editii a Jocurilor Europene, intreceri care se deruleaza in aceste zile la Baku, dupa ce astazi s-au incheiat jocurile din faza grupelor. In competitia feminina, Romania a inregistrat astazi doua victorii, una istorica in fata Rusiei, campioana europeana si vicecampioana mondiala, cu scorul de 21-16, si alta in fata Israel, cu 21-9, ocupand locul secund in Grupa D, si urmeaza sa intalneasca in optimi ocupanta locului 3 din Grupa A, Grecia. In turneul masculin, Romania si-a trecut in cont o victorie in fata Israel, scor 21-16, si un esec in fata Sloveniei, scor, si a ocupat locul 3 in Grupa A, urmand sa joace in optimi impotriva ocupantei locului secund din Grupa D, Cehia.
 
Cea de-a doua zi a turneului de baschet 3x3 din cadrul primei editii a Jocurilor Europene de la Baku a adus si primele victorii pentru nationalele Romaniei in faza grupelor, ambele echipe tricolore urmand sa evolueze, maine, in optimile de finala.
In intrecerea feminina, Romania a inregistrat doua victorii extrem de importante pentru economia calificarii, tricolorele noastre reusind sa puna la colt atat campioana europeana Rusia, cat si selectionata Israel. In primul meci al zilei, Marginean, Sipos si Ursu au intrat extrem de hotarate sa stearga cu buretele esecul din prima zi, cand au cedat in fata Lituaniei, cu 12-14, si au pornit ca din tun in disputa cu galonata echipa a Rusiei, campiona europeana si vicecampiona mondiala. Fara prea multe emotii, baschetbalistele noastre au inceput extraordinar si dupa numai trei minute de joc tabela indica un incredibil 8-0! Rusia a incercat sa riposteze, dar Marginean a fost de neoprit atat sub panou, cat si de la linia de aruncari libere, si in minutul 5 scorul ne era favorabil la o diferenta la care nici cel mai infocat suporter nu se astepta: 13-6. Lovite in orgoliu, Leshkovtseva si Cherepanova incearca in disperare sa revina in joc si fac ca scorul sa ajunga pana la 18-15 cu 90 de secunde inainte de finalul timpului regulamentar, dar aceeasi Marginean mareste imediat diferenta la 19-15 iar Sipos le arunca prosopul adversarelor dupa ce inscrie magistral de la mare distanta pentru 21-16 cand mai erau 26 de secunde de joc! O victorie istorica, obtinuta in fata unei echipe galonate, care ne da mari sperante pentru evolutiile viitoare ale tricolorelor in fazele eliminatorii. In ultima runda din Grupa D, Romania a dominat copios disputa cu selectionata Israel, Gabriela Marginean si Andra Haas reusind sa faca si spectacol, sustinute foarte bine in momente importante de Sipos si Ursu. Cu 31 de secunde inainte de expirarea timpului regulamentar, Sipos a inchis meciul, la scorul de 21-9, si Romania a obtinut astfel a doua victorie din prima faza a intrecerilor de la Baku.
In urma rezultatelor inregistrate in prima faza, cu Rusia spulberand Lituania, cu 21-15, iata cum arata clasamentul final al Grupei D, cu precizarea ca toate cele patru echipe vor evolua maine in optimile de finala, urmand sa joace in crucis cu echipele din Grupa A:
1. Rusia 2 victorii (58-41)
2. Romania 2 victorii (54-39)
3. Lituania 2 victorii (47-42)
4. Israel 0 victorii
In competitia masculina, dupa ce au pierdut in prelungiri prima disputa cu Lituania, baschetbalistii romani stiau ca nu mai au voie sa faca pasi gresiti in urmatoarele dispute. Astfel, in primul meci al zilei, Romania a primit replica incomodei selectionate a Israel, iar tricolorii nostri au reusit sa puna destul de repede stapanire pe joc, desi adversarii au avut un debut mult mai bun. Dupa 1-2 si 3-5, Popescu si Santana intra in “priza” si reusesc sa intoarca in favoarea echipei noastre soarta meciului, ducand scorul pana la 11-5 in min. 4! Israelienii riposteaza in forta si marcheaza cinci puncte consecutive, 11-10 in min. 5, moment din care incepe sa se dezlantuie Vlaicu, care ia totul pe cont propriu si mentine Romania in avantaj, scor 16-14 in min. 7. Adversarii mai au o mica rabufnire, dar Popescu si Vlaicu sunt de neoprit sub panou si reusesc sa inchida jocul cand mai erau 1:44 de minute din timpul regulamentar, tabela indicand victoria Romaniei cu scorul de 21-16. Ultima runda din Grupa A a adus fata-n fata echipele Romaniei si Sloveniei, intr-o reeditare a finalei primei editii a Campionatului European de la Bucuresti. Din pacate, de aceasta data, slovenii s-au dovedit a fi o nuca mult prea tare, in ciuda eforturilor depuse de tricolori, si in special ale pivotului Vlaicu, care a reusit din nou sa inscrie mai mult de jumatate din punctele noastre. Insuficient, insa, astfel ca fluierul final a consemnat victoria vicecampioanei europene Slovenia, cu scorul de 15-10.
In urma rezultatelor inregistrate in prima faza, iata cum arata clasamentul final al Grupei A, cu precizarea ca toate cele patru echipe vor evolua maine in optimile de finala, urmand sa joace in crucis cu echipele din Grupa D:
1. Slovenia 3 victorii
2. Lituania 2 victorii
3. Romania 1 victorie
4. Israel 0 victorii

Maine sunt programate meciurile din cadrul optimilor de finala, selectionata feminina a Romaniei urmand sa evolueze impotriva echipei clasate pe locul 3 in Grupa A, nationala Greciei, de la ora 14:00, in vreme ce echipa masculina a Romaniei va intalni gruparea clasata pe locul secund in Grupa D, nationala Cehiei, de la ora 14:30.

Parteneri