Foto

Victorie istorica pentru Gaz Metan Medias in Top 16 EuroChallenge

Gaz Metan Medias a reusit sa obtina, marti seara, o victorie importanta in Grupa I a EuroChallenge, gruparea pregatita de Marcel Tenter invingand incomoda echipa finlandeza Joensuun Kataja, cu scorul de 84-82 (25-16, 20-17, 17-26, 22-23), la capatul unui meci nerecomandat cardiacilor, in care victoria a fost decisa in ultimele secunde de joc. Astfel, la prima participare in cupele europene, Gaz Metan Medias obtine o victorie istorica in Top 16, marindu-si sansele de calificare in sferturile de finala ale EuroChallenge.

Shiloh a aruncat tribunele in aer!
 
Singura reprezentanta a baschetului masculin romanesc ramasa in cursa europeana, Gaz Metan Medias, si-a demonstrat din nou clasa, marti seara, cand a reusit sa se impuna pe teren propriu in fata puternicei echipe finladeze Joensuun Kataja, cea care in faza inaugurala a EuroChallenge a eliminat campioana Romaniei, CSU Ploiesti. Dornici sa-si refaca imaginea dupa esecul usturator din Turcia, baschetbalistii pregatiti de Marcel Tenter au pornit ca din pusca in jocul de marti seara si s-au instalat rapid la conducere, reusind sa preia initiativa pe teren inca de la primele actiuni. De altfel, echilibrul din debut s-a rupt dupa numai cinci minute de joc, Gaz Metan Medias marind diferenta de pe tabela in finalul primului sfert, gratie unui run impresionant de 13-0 (scor 23-10 in minutul 8; 25-16 in minutul 10). Ca si in prima parte, si cel de-al doilea sfert a fost la discretia gazdelor, care au marit ritmul si s-au distantat pana la 31-16 in minutul 12, in ciuda opozitiei oaspetilor, care au echilibrat cu disperare sa echilibreze situatia. In aceste conditii, bazandu-se mai ales pe evolutiile deosebite ale noilor transferati in iarna, respectiv bulgarul Lilov, americanul Shiloh si sarbul Krstanovic, sprijiniti foarte bine de Mandache, Dundjerski si Ivanovic, Gaz Metan Medias a intrat la vestiare cu un avantaj impresionant: scor la pauza 45-33. La reluare, finlandezi declanseaza o spectaculoasa cursa de urmarire si echilibreaza situatia pe teren prin “gurile de foc” Coleman, Kanervo, Fields si Smith, astfel ca dupa 30 de minute de joc efectiv tabela indica 62-59 in favoarea gazdelor. Ultimul sfert a fost unul nebun, in care ambele echipe au fortat victoria, reusitele de la mare distanta facand deliciul tribunelor. In urma jocului extrem de echilibrat, cu doua minute inainte de final finladezii egaleaza prin Virtanen, scor 76-76, dupa care a urmat un adevarat recital tehnico-tactic, in care staff-urile tehnice au incercat sa gaseasca solutiile ideale pentru a-si apropia victoria. Dundjerski si Krstanovic duc scorul la 80-76, dar riposta venita rapid din partea lui Flowers si Kanervo face ca scorul sa devina 80-81 cu 27 de secunde inainte de fluierul final. Tenter solicita time-out pentru a pregati finalul, Lilov rastoarna tactica si pierde atacul prin abatere de 5 secunde, Kanervo rateaza o aruncare libera (80-82) si da astfel posibilitatea ca gazdele sa obtina victoria pe ultimul atac. Oportunitate care este speculata fantastic de Shiloh, care arunca tribunele in aer cu reusita sa de la mare distanta (83-82) iar dupa o greseala copilareasca a americanului Flowers acelasi Lilov pecetluieste scorul final cu o noua reusita de la linia de aruncari libere. Scor final 84-82 si Gaz Metan Medias inregistreaza o noua victorie spectaculoasa in actualul sezon al EuroChallenge.
Conform datelor statistice, punctele gazdelor au fost marcate de LILOV (19 puncte, 4x3, 3 pase decisive, 1 interceptie, 1 capac), SHILOH (17 puncte, 3x3, 5 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii), IVANOVIC (16 puncte, 9 recuperari, 3 pase decisive, 2 interceptii), KRSTANOVIC (12 puncte, 7 recuperari), DUNDJERSKI (10 puncte, 1x3, 3 recuperari, 3 pase decisive), MANDACHE (8 puncte, 2x3, 1 recuperare, 5 pase decisive, 5 interceptii), NICOARA (2 puncte, 2 recuperari, 1 pasa decisiva). Au mai evoluat MLADENOVIC (1 recuperare) si GUTOAIA. De la oaspeti s-au remarcat veteranul Kanervo (25 puncte, 8x3, 2 recuperari, 3 pase decisive) si americanul Coleman (23 puncte, 1x3, 7 recuperari).
 
Declaratii la cald
 
La finalul jocului, extrem de bucuros pentru victorie, antrenorul Marcel Tenter a declarat: “Ma bucur ca am reusit sa obtinem in cele din urma victoria in acest joc. In opinia mea, am meritat sa castigam! Am muncit enorm pentru acest joc si cred ca avem potential pentru a mai obtine si alte victorii. In seara aceasta, adversarii au beneficiat de un jucator special (n.n. – veteranul Kanervo), care ne-a facut viata grea prin evolutia sa impresionanta, si cred ca trebuie sa fim mai concentrati pe viitor.” La randul sau, tehnicianul finladez Jukka Toijla a subliniat: “A fost unul dintre cele mai bune jocuri ale noastre, dar nu am reusit sa gasim intensitatea necesara pentru ceea ce jucam noi de obicei, mai ales in primul sfert, cand Gaz Metan Medias a inscris foarte usor. Aceasta nu a fost de fapt o problema majora, deoare am reusit sa revenim in partea a doua a jocului, dar cred ca principala noastra problema a fost apararea. In final, Kanervo a marcat cateva cosuri de la mare distanta, dar nu a fost de ajuns. Cand pierzi in acest mod, iti doresti sa joci din nou!” Fericit, americanul Kyle Shiloh a precizat: “A fost un joc foarte bun pentru noi, dar de fiecare data poti juca mult mai bine. Au fost o serie de actiuni pe care le-am gresit, mai ales in partea a doua a jocului. De asemenea au fost multe actiuni reusite, deci cred ca putem sa ne imbunatatim jocul pentru meciurile care urmeaza in EuroChallenge si in competitia interna. Trebuie sa cautam sa jucam din ce in ce mai bine in urmatoarele jocuri.” Concluzionand, tanarul finlandez Antti Kanergo a spus: “Am inceput foarte slab si nu imi explic de ce. Am facut foarte multe greseli, am ratat mult, si nu am reusit sa jucam asa cum o facem de obicei. In prima parte Gaz Metan Medias a fost mai buna si cred ca aici a fost cheia jocului.
 
Date statistice si secvente din jocul castigat de Gaz Metan Medias puteti vizualiza pe adresa:
http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH7Qj1EsyH5rjn2.gameID_9149-I-4-2.compID_BYg5Rb55Jw-G5I3MZ6JB01.season_2013.roundID_9144.teamID_.html
 
Programul si clasamentul Grupei I
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria gruparii turce Pinar Kasiyaka obtinuta pe terenul BK Ventspils, cu scorul de 86-81, iata cum arata clasamentul Grupei I, cu precizarea ca primele doua echipe din fiecare dintre cele patru grupe ale “Final 16” se vor califica in sferturile de finala ale EuroChallenge:

1. Pinar Karsiyaka – 4 puncte
2. Joensuun Kataja – 3 puncte
3. Gaz Metan Medias – 3 puncte
3. BK Ventspils – 2 puncte 

Conform programului anuntat de FIBA-Europe, Gaz Metan Medias mai are de disputat urmatoarele jocuri:
 
29.01 BK Ventspils – Gaz Metan Medias (ora 19:00)
12.02 Gaz Metan Medias – Pinar Karsiyaka (ora 18:00)
19.02 Joensuun Kataja – Gaz Metan Medias (ora 18:30)
26.02 Gaz Metan Medias – BK Ventspils (ora 18:00)
 
FOTO (copyright FIBA-Europe)

Parteneri