Foto

Victorie senzationala in Israel in preliminariile EuroBasket Women 2017!

Reprezentativa feminina a Romaniei a reusit sa se impuna, miercuri seara, la Tel Aviv, in fata selectionatei similare a Israel, cu scorul de 78-77 (20-21, 14-21, 18-14, 26-21), la capatul unui meci in care tricolorele pregatite de antrenorul Miroslav Popov au revenit spectaculos in partea a doua a jocului si si-au adjudecat victoria intr-un final de infarct. Astfel, Romania obtine a doua victorie din Grupa H a preliminariilor EuroBasket Women 2017 si incheie admirabil prima parte a campaniei de calificare, cu procentaj maxim dupa doua etape. Urmatoarele meciuri, impotriva Turciei si Bosniei&Hertegovina, vor avea loc in luna februarie 2016, in vreme ce ultimele dispute impotriva Israel si Turciei sunt programate pentru noiembrie 2016.
 
Cu un moral foarte bun dupa succesul obtinut in runda inaugurala impotriva Bosniei&Hertegovina, tricolorele pregatite de Miroslav Popov au plecat spre Tel Aviv cu gandul la victorie, asa cum o declara public chiar capitanul nationalei noastre, Gabriela Marginean, la putin timp dupa incheierea partidei de la Cluj-Napoca, in care a fost stabilit si un record de asistenta pentru baschetul romanesc. De partea cealalta, gazdele vizau sa-si spele pacatele in fata propriilor fani dupa esecul usturator de la Ankara si sa ramana, astfel, in cursa calificarii, un eventual nou esec diminuandu-le serios sperantele de a ajunge la turneul final din 2017.
De altfel, intentiile celor doua nationale au fost evidente inca de la primele faze ale jocului, atunci cand, in pofida unui echilibru fragil de pe teren, combatantele se studiau reciproc si isi vanau greselile in incercarea de a-si face cat mai repede adversarul KO. Sustinute de peste 2000 de fani, baschetbalistele din Israel au preluat initiativa dupa cateva atacuri de tatonare reciproca, dar Parau, Pop, Marginean, Irimia, Stoiedin si Pascalau s-au opus din rasputeri si s-au mentinut in joc, astfel ca finalul primului sfert indica scorul de 21-20. Urmatoarele zece minute au fost asemanatoare in mare parte, cu Israel fortand desprinderea in repetate randuri si cu Romania incercand sa ramana in joc, si numai plusul de pragmatism ofensiv al trio-ului Clark – Doron – Levitsky a facut ca la pauza scorul sa arate 42-34 in favoarea gazdelor.
La reluare, cu o defensiva mult mai mobila si mai exacta, dar si cu Marginean si Pop in forma deosebita, Romania incepe sa recupereze pas cu pas si face ca scorul sa devina 56-52 la inceputul ultimului sfert. Mai erau zece minute de joc si totul parea posibil, mai ales ca defensiva noastra gasise antidot sa opreasca incursiunile vedetelor adverse, in vreme ce in ofensiva cele sase sportive folosite cu precadere de antrenorul Miroslav Popov reusisera sa-si regleze tirul. Iar primele doua actiuni ne-au dat si mai mult “aripi”, reusitele de la mare distanta ale celor doua sportive ce evolueaza in prima liga spaniola, Pop si Marginean, aducand Romania pentru prima oara in avantaj, 56-58, si fortandu-l pe antrenorul gazdelor sa ceara timp de odihna. Miza extrem de importanta a partidei isi pune amprenta pe mai multe faze, cele doua combatante se succed la conducere pe parcursul intregul sfert patru, marind tensiunea atat in tribune, cat mai ales pe bancile tehnice. Cu doua minute inainte de final, Zairy arunca sala in aer cu o reusita de la distanta si readuce Israel in avantaj, 73-71, Clark nu rateaza de la libere si mareste avansul la patru puncte, insa pivotul Flori Pascalau ia o pozitie dincolo de semicerc si scutura plasa in minutul 39, reducand handicapul la 75-74. Aceeasi Clark patrunde si schimba scorul la 77-74, Parau riposteaza foarte repede si reaprinde sperantele in tabara noastra cand mai erau 36 de secunde de joc, 77-76. Dupa un timp de odihna, atacul gazdelor nu gaseste tinta iar Parau pleaca in viteza si este faultata. “Argintul viu” al nationalei noastre inscrie cu sange rece ambele libere si face ca tabela sa arate 77-78, iar antrenorul Adan Inbar cere un ultim timp de odihna, in incercarea de a avea ultimul cuvant si de a adjudeca victoria. Numai ca defensiva romaneasca le arata gazdelor ce inseamna “Pe aici nu se trece”, Doron nu gaseste culoarul spre cos iar Levitsky arunca in disperare si mingea poposeste in bratele capitanului Marginean exact pe fluierul final al arbitrilor. VICTORIE! Tabela de marcaj indica 78-77 in favoarea Romaniei, dupa un meci in care nationala noastra s-a autodepasit mai ales dupa revenirea de la vestiare si a reusit sa obtina al doilea succes din Grupa H, cumuland astfel punctaj maxim in clasament.

ISRAEL – ROMANIA 77-78 (21-20, 21-14, 14-18, 21-26)
ROMANIA – POP (19 p, 5x3, 8 rec, 2 pase, 1 int), MARGINEAN (17 p, 1x3, 6 rec, 3 pase, 4 int), PASCALAU (14 p, 1x3, 6 rec, 1 int), PARAU (12 p, 3 rec, 7 pase, 1 int), IRIMIA (11 p, 1x3, 4 rec, 1 pasa) si STOIEDIN (5 p, 7 rec, 2 int, 1 cap). Au mai evoluat URSU, SIPOS, CRACIUN, STOENESCU (2 pase, 1 int) si FERARIU.
De la gazde s-au remarcat CLARK (27 p, 10 rec, 3 pase, 4 int), DORON (19 p, 1x3, 6 rec, 6 pase, 1 int, 1 cap) si LEVITSKY (16 p, 7 rec, 2 pase, 1 int, 2 cap).

Imediat dupa meci, cea mai buna marcatoare a echipei noastre, Claudia Pop, a declarat: "Personal, cred ca apararea din primele doua sferturi ne-a facut sa suferm mult. Am primit 42 puncte pana la pauza si cred ca este aproape imposibil sa castigi un meci in acest fel. In urmatoarele doua sferturi am inceput sa fim mai dure in aparare si acest lucru s-a vazut in joc si ne-a adus victoria!"

In urma acestui rezultat deosebit de la Tel Aviv, coroborat cu victoria la pas obtinuta de Turcia in fief-ul Bosniei&Hertegovina, cu scorul de 79-50, iata cum arata clasamentul Grupei H dupa primele doua runde:

1. Turcia - 4 puncte (2 jocuri, 2 victorii)
2. Romania - 4 puncte (2 jocuri, 2 victorii)
3. Israel - 2 puncte (2 jocuri, 2 infrangeri)
4. Bosnia&Hertegovina - 2 puncte (2 jocuri, 2 infrangeri)

Parteneri