Foto

Vis spulberat de Letonia

Reprezentativa de seniori a Romaniei si-a vazut in aceasta seara naruite toate sperantele de a accede dupa 28 de ani la un turneu final continental, tricolorii pregatiti de Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic ratand calificarea la Eurobasket 2015 dupa ce au capotat in fata puternicei selectionate a Letoniei, cu scorul de 70-82 (16-22, 21-15, 18-27, 15-18). Astfel, in pofida faptului ca a terminat pe locul secund in Grupa F, avand la activ patru victorii, Romania rateaza sansa de a prinde Eurobasket 2015 la cosaveraj, platind tribut greu pentru esecurile la scor din meciurile cu Letonia.
 
Sala Sporturilor „Transilvania” din Sibiu a fost plina ochi, in aceasta seara, la meciul decisiv pe care nationala Romaniei l-a sustinut impotriva reprezentativei Letoniei, fanii baschetului romanesc venind, cu mic, cu mare, sa-si sustina favoritii in batalia care ne putea readuce in elita continentala dupa o absenta de 28 de ani. Din pacate, sansa uriasa a tricolorilor nostri a fost spulberata in 100 de minute de joc de adversarii din fostul spatiu sovietic, care si-au demonstrat valoarea si s-au impus cu scorul de 82-70, la capatul unui joc pe care l-au dominat dupa pauza. De altfel, daca in prima parte a jocului evolutia tricolorilor a „aprins” tribunele, Moldoveanu, Baciu sau Silvasan reusind sa ridice mari probleme apararii letone, in schimb, dupa revenirea de la vestiare, tricolorii nostri si-au pierdut din luciditate si precizie, iar oaspetii nu au ratat oportunitatea si si-au etalat clasa, desprinzandu-se pe tabela dupa ce ne-au „ingropat” cateva cosuri de la mare distanta, spre dezamagirea asistentei, care a fost din nou la inaltime, intr-un spectacol tricolor de zile mari. Pe final, dovedind un plus de maturitate si experienta, oaspetii au stiut cum sa gestioneze jocul si sa-si conserve avantajul obtinut in cel de-al treilea sfert, speculand prompt unele decizii pripite ale ofensivei noastre, astfel ca ultimul fluier al arbitrilor a „inghetat” scorul la 82-70 pentru Letonia. Rezultat care a spulberat sperantele de a realiza o performanta mult asteptata, cosaverajul negativ din ecuatia calificarii atarnand mai ceva decat o piatra de moara in calculele finale.
Conform datelor statistice, punctele nationalei Romaniei au fost realizate SILVASAN (18 p, 3x3, 2 rec), MOLDOVEANU (18 p, 5 rec, 2 pase), PAUL (8 p, 1x3, 1 rec, 5 pase, 2 int), GUTOAIA (8 p, 3 rec, 1 pasa, 1 int), BACIU (7 p), NICOARA (5 p, 6 rec, 2 pase, 1 int), MANDACHE (4 p, 3 rec, 1 cap), TUDOR (2 p, 1 rec, 2 pase, 1 int). De la oaspeti s-a remarcat BLUMS (15 p, 5x3, 4 rec, 1 int).
 
Declaratii la cald
 
Mai jos va prezentam cateva dintre declaratiile de la finalul jocului.
Ainars Bagatskis – antrenor principal Letonia – A fost un meci tare si extrem de dificil. Era foarte important pentru ambele echipe. Pentru Romania, pentru a fi sigura ca va prinde turneul final, iar pentru noi, din doua motive. Primul, pentru ca ar fi fost prima data in istorie cand terminam grupa de calificare pe locul 1, fara nici o infrangere. In al doilea rand, mai important pentru noi, pentru a demonstra ca suntem profesionisti si respectam sportul. Am spus de multe ori, fiecare meci este important, chiar daca eram calificati, iar azi jucatorii mei au demonstrat ca sunt puternici. Am fost mai bine pregatiti mental, probabil ca am avut si ceva noroc la unele faze, si de asemenea am reusit sa marcam cateva cosuri de trei puncte in momente cheie. Cred ca am avut o aparare buna si am controlat bine jocul in partea a doua datorita experientei unor jucatori. Romania in aceasta seara a aratat un baschet de calitate, publicul a fost senzational, si cred ca puteti fi mandri de jucatori. Au jucat cu sufletul, s-au daruit foarte mult, ne-au ridicat foarte multe probleme, dar pana la urma asa este in sport. Cand ratezi, pierzi, cand marchezi, castigi!
Marcel Tenter – antrenor principal Romania – Din pacate, sunt dezamagit pentru ca nu am reusit sa castigam in aceasta seara un meci de un mare consum fizic si mental. Am intalnit o echipa mai precisa in aruncari, mai exacta in tot ceea ce a facut, cu jucatori care in sfertul al treilea ne-au devastat apararea prin reusitele de la mare distanta. Paradoxal, nu au avut capitole la care sa ne depaseasca clar, dar ne-au invins prin procentajele foarte bune. Sigur, sunt dezamagit de acest rezultat, dar stiam valoarea Letoniei. Ma asteptam la mai mult de la noi in faza ofensiva, trebuia sa inscriem mai mult, mai aproape de media noastra din aceasta campanie. In general am inscris in medie 80 de puncte, dar in aceasta seara am inscris doar 70 de puncte, cu procentaje slabe. Aici a fost diferenta, nu am reusit sa le oprim suterii sa marcheze si in acelasi timp nu am reusit sa bagam mingea in cos. In orice caz, trecand peste acest joc, aceasta campanie a aratat un lucru clar, ca si jucatorii romani pot sa joace baschet. Sigur, mai avem multe de facut, mult de muncit, dar baschetul romanesc incepe sa fie respectat. Reiese clar asta prin declaratiile antrenorilor si jucatorilor adversi. Am fost mandru azi ca m-am aflat in aceasta sala, alaturi de acesti minunati suporteri si sunt foarte fericit ca am reusit sa strangem intreaga suflare a baschetului romanesc in jurul echipei nationale. Este anormal, este frustrant, sa ai patru victorii si sa fi in pericol sa nu te califici, iar alte echipe, cu doua victorii, sunt deja calificate! Cred ca important in aceasta campanie a fost ca am reusit sa invingem de doua ori Suedia, de doua ori Slovacia si sa ne batem cat am putut cu Letonia. Nu sunt multumit, inca, dar este un inceput. Un nou inceput pentru echipa nationala a Romaniei.
Andrei Mandache, Romania – Am jucat impotriva unei echipe foarte bune. Am avut niste rezultate bune si trebuie sa fim mandri de ceea ce am realizat pana acum, chiar daca plecam acasa cu un gust foarte amar, pentru ca nu stiu cand am mai fost asa aproape de o calificare. A fost o grupa echilibrata, noi am prestat un joc foarte bun, am fost echipa de la inceput si pana la sfarsit, ceea ce s-a vazut si pe teren, si cred ca trebuie sa luam din aceasta campanie tot ce a fost mai frumos.
Dairis Bertans, Letonia – Am demonstrat azi ca suntem o echipa puternica, profesionista, care a jucat pana la capat. Ne doream sa terminam grupa fara infrangere si ne-a iesit. Cred ca am avut o aparare mai buna, iar in atac am fost mai exacti atunci cand a fost nevoie. Dupa pauza am reusit sa ne desprindem, speculand si cateva greseli ale romanilor si marcand foarte bine de la distanta. Felicit echipa gazda pentru jocul foarte bun, au generat o opozitie puternica, si cred ca publicul din Sibiu merita toata admiratia.
Mihai Silvasan – Romania
Imi pare raupentru acest esec, dar pot spune ca sunt mandru de echipa nationala, de colegii mei si de antrenori. Din pacate, nu am putut obtine o calificare istorica la Eurobasket, dupa 28 de ani. Am terminat calificarile cu patru victorii, dar vom urmari Eurobasket 2015 la televizor. Este frustrant! Am sa pastrez lucrurile pozitive ale acestei campanii de calificare: progresul si imbunatatirea jocului nostru fata de ultimii ani. Am facut tot posibilul in aceste doua luni, ne-am antrenat si am jucat la cel mai bun nivel al nostru, dar nu a fost suficient. Se pare ca, inca nu avem experienta necesara si, poate, valoarea pentru a lupta, joc dupa joc, cu echipe, cum ar fi Letonia, una dintre echipele de top din Europa. Asta e, trebuie sa mergem mai departe. Totodata, suntem atat de recunoscatori fanilor nostri. Au fost din nou uimitori si ne-au sustinut pana in ultima clipa!
Janis Blums – Letonia
Echipa Romanieia luptat de necrezut. Jos palaria in fata acestor jucatori razboinici, cu caractere excelente. Ne-am luptat din greu si am avut si ceva noroc, marcand cosuri grele in momente importante. Am pregatit mental foarte bine acest ultim joc, pentru ca scopul nostru a fost de a termina aceasta campanie pe prima pozitie, luand in considerare toate grupele de calificare.
 
Clasamente finale
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria Suediei in fata Slovacei, scor 83-77, iata cum arata clasamentul final al Grupei G:
1. LETONIA – 12 puncte (6 victorii)
2. Romania – 10 puncte (4 victorii)
3. Suedia – 8 puncte (2 victorii)
4. Slovacia – 6 puncte (0 victorii)
Totodata, va prezentam mai jos si clasamentele din celelalte grupe, cu precizarea ca am trecut cu majuscule echipele care au obtinut calificarea la Eurobasket 2015:
 
Grupa A
1. BOSNIA&HERTEGOVINA – 8 puncte (4 victorii)
2. ISLANDA – 6 puncte (2 victorii)

3. Marea Britanie – 4 puncte (0 victorii)
 
Grupa B
1. ISRAEL – 10 puncte (4 victorii)
2. OLANDA – 10 puncte (4 victorii)

3. Muntenegru – 9 puncte (3 victorii)
4. Bulgaria – 7 puncte (1 victorie)
 
Grupa C
1. POLONIA – 11 puncte (5 victorii)
2. GERMANIA – 10 puncte (4 victorii)

3. Austria – 9 puncte (3 victorii)
4. Luxemburg – 6 puncte (0 victorii)
 
Grupa D
1. BELGIA – 11 puncte (5 victorii)
2. MACEDONIA – 11 puncte (5 victorii)

3. Belarus – 8 puncte (2 victorii)
4. Danemarca – 6 puncte (0 victorii)
 
Grupa E
1. GEORGIA – 10 puncte (4 victorii)
2. CEHIA – 10 puncte (4 victorii)

3. Ungaria – 10 puncte (4 victorii)
4. Portugalia – 6 puncte (0 victorii)
 
Grupa G
1. ITALIA – 7 puncte (3 victorii)
2. RUSIA – 6 puncte (2 victorii)

3. Elvetia – 5 puncte (1 victorie)

Tabloul Eurobasket 2015


Tinand cont de criteriile anuntate de FIBA-Europe si de ultimele rezultate inregistrate in grupele de calificare, iata tabloul complet al Eurobasket 2015, care contine 24 de echipe nationale:
Belgia
Franta
Israel
Rusia
Bosnia&Hertegovina
Macedonia
Italia
Serbia
Croatia
Georgia
Letonia
Slovenia
Cehia
Germania
Lituania
Spania
Estonia
Grecia
Olanda
Turcia
Finlanda
Islanda
Polonia
Ucraina

Parteneri