Foto

Vulturii au cedat cu greu in fief-ul Italiei in meciul inaugural din World Cup 2019 Qualifiers

Nationala de seniori a Romaniei a pierdut prima confruntare din Grupa D a FIBA Basketball World Cup 2019 Qualifiers, “Vulturii” cedand, vineri seara, in fief-ul redutabilei selectionate a Italiei, cu scorul de 70-75 (15-26, 13-16, 15-17, 27-16). Desi nationala Romaniei a prezentat in PalaRuffini din Torino o formula de joc foarte tanara, a carei medie de varsta (n.n. – 24 ani; cu sase jucatori de pana in 20 de ani!) este printre cele mai mici din campania de calificare, evolutia tricolora a fost de multe ori imbucuratoare, ceea ce a facut ca la final gustul infrangerii sa nu fie chiar amar. Si asta, pentru ca desi Italia era considerata favorita certa inainte de joc, jucatorii nostri au reusit multe momente bune, de baschet modern, cu un plus pentru tinerii Emi Cate si Georges Darwiche, si au impins meciul spre un final in care gazdele au asteptat cu infrigurare ultima sirena. Ce-i drept, mai trebuie precizat si faptul ca peninsularii nu si-au prezentat toate vedetele de prin NBA sau EuroLeague, dar chiar si cele cateva nume sonore trimise pe teren la Torino etaleaza salarii cu multe zerouri in coada, ce rivalizeaza cu siguranta cu bugetele unor echipe din LNBM. In aceste conditii, la finalul partidei, antrenorul principal Zare Markovski a concluzionat: “Sper ca este prima pagina dintr-un schimb de generatie in echipa Romaniei.” Iar dupa meciul din aceasta seara de la Torino, in pofida esecului, am putea spune ca viitorul suna bine!


PalaRuffini din Torino a imbracat, vineri seara, haine de sarbatoare pentru meciul inaugural al Grupei D din cadrul FIBA Basketball World Cup 2019 Qualifiers, redubitala nationala a Italiei primind replica reprezentativei Romaniei. In fata unor tribune umplute pana la refuz, in care s-au aflat si multi romani aflati in Peninsula, baschetbalistii pregatiti de Romeo Sachetti au fortat nota inca de la primele secvente si s-au instalat la conducere pe tabela, iesind din primul sfert cu un avans de zece puncte, scor 26-15. Scapand de tracul de inceput si turand mai bine motoarele in defensiva, baschetbalistii romani incep sa puna probleme adversarilor iar echilibrul se intaleaza firesc pe teren, astfel ca echipele se indreapta spre vestaiare la pauza la scorul de 42-28 in favoarea Italiei. La reluare, “Vulturii” continua sa opuna o rezistenta serioasa gazdelor, tinerii Cate si Darwiche reusind sa creioneze unele faze de pick-roll ca la carte, in vreme ce Watson realizeaza cateva patrunderi de mare efect, iar Orbeanu, Moldoveanu si Paliciuc incep sa puncteze de la mare distanta. Cu o defensiva mult mai apriga fata de prima parte a jocului si cu o tranzitie ceva mai rapida, Romania ramane in joc si incearca sa micsoreze ecartul, dar finalul celui de-al treilea sfert apartine gazdelor, care se distanteaza din nou prin reusitele “marca” Aradori si Abass la o diferenta confortabila, scor 57-40. In ultima parte, antrenorul Markovski apeleaza la o formula inedita si interesanta (n.n. – Watson, Darwiche, Orbeanu, Paliciuc si Cate), care incepe sa dea roade pe teren iar Romania incepe sa recupereze si sa se apropie amenintator pe tabela, Watson reducand pana la 73-68 la intrarea in ultimul minut de joc. Della Valle fructifica ambele libere pentru gazde, Watson are o noua incursiune tipic americana si mai aduce doua puncte la zestrea noastra, iar fluierul final consemneaza scorul de 75-70 pentru Italia.
Conform datelor statistice, punctele nationalei noastre au fost marcate de CATE (16 p, 8 rec, 1 int, 1 cap), WATSON (14 p, 1x3, 4 rec, 5 pase), MOLDOVEANU (10 p, 2x3, 6 rec), ORBEANU (8 p, 2x3, 1 rec, 1 pasa), PALICIUC (7 p, 1x3, 4 rec, 1 pasa, 4 int), KUTI (6 p, 2 rec, 2 pase, 2 int), TOROK (4 p, 1 rec, 1 pasa, 1 int), MANDACHE (3 p, 5 rec, 2 pase), DARWICHE (2 p, 1 rec, 3 pase). Au mai evoluat NICOLESCU (1 rec) si UTA. De la invingatori s-au remarcat DELLA VALLE (16 p, 2x3, 2 pase) si ARADORI (16 p, 2x3, 5 rec, 1 pasa, 1 int).
 
Declaratiile realizate imediat dupa meci in cadrul conferintei de presa de jucatorii Vlad Moldoveanu si Pietro Aradori, dar si de antrenorii Zatre Markovski si Romeo Sachetti, pot fi urmarite AICI.
 
Tot vineri seara, in celalalt meci din Grupa D, nationala Olandei a obtinut o victorie surprinzatoare in fata selectionatei Croatiei, “portocalii” impunandu-se cu scorul de 68-61 (18-13, 15-18, 17-17, 18-13).
 
Conform programului competitional din campania de calificare, urmatoarea runda din Grupa D va avea loc duminica seara, Romania urmand sa primeasca replica Olandei, de la ora 19:00, in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, in vreme ce Croatia se va confrunta cu Italia.

FOTO - Piivotul Emanuel Cate a avut o prestatie solida, dominand de multe ori lupta de sub panouri (copyright FIBA)

Parteneri