Foto

Vulturii au obtinut o victorie istorica in Croatia!

Reprezentativa masculina a Romaniei s-a impus, in aceasta seara, in fief-ul redutabilei nationale a Croatiei, cu scorul de 58-56 (16-16, 5-12, 16-10, 21-18), si si-a marit considerabil sansele de calificare in faza urmatoare a FIBA World Cup 2019 Qualifiers. Gratie succesului istoric obtinut in “Dvorana Kresimir Cosic” din Zadar, “Vulturii” pregatiti de selectionerul Zare Markovski au adunat 5 puncte in clasamentul Grupei D, in vreme ce selectionata croata antrenata de Ivica Skelin a ramas fara victorie si ocupa ultima pozitie. Delegatia noastra tricolora revine sambata noapte in tara si urmeaza sa primeasca replica liderului Italia, luni seara, in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, cu incepere de la ora 19:00.
 
Seara zilei de 23 februarie 2016 va ramane cu siguranta in istoria baschetului romanesc ca fiind una in care nationala masculina a Romaniei a inregistrat un rezultat fantastic: victorie in fata Croatiei, chiar in emblematica arena din Zadar care poarta numele legendarului Krasimir Cosic! O victorie istorica, la care chiar si in contextul in care Croatia nu putea folosi jucatorii “grei” din NBA si Euroliga era foarte greu sa o prevestesti. Si asta, pentru ca redutabila nationala a Croatiei, care are in palmares medalii de bronz la Europene si Mondiale, nu avea nici o victorie inaintea jocului cu Romania si era obligata sa castige pentru a nu-si diminua considerabil sperantele de calificare in faza superioara a FIBA World Cup 2019 Qualifiers. De altfel, constrans si constient ca trebuie sa obtina victoria, antrenorul Ivica Skelin a adus la Zadar mai multi jucatori care activeaza in campionatele Croatiei, Spaniei, Lituaniei, Poloniei, Germaniei si Italiei, iar suporterii locali au incercat sa puna si ei umarul, realizand o atmosfera incendiara. Numai ca, selectionerul Zare Markovski, care a schimbat enorm fata nationalei tricolore intr-un termen foarte scurt, a mizat in continuare pe forta si valoarea unor tineri care anul trecut la Oradea au reusit sa duca nationala de tineret in primul esalon continental, dar si pe experienta unor “divizionari”. Astfel, mergand in continuare pe mana tinerilor Kuti, Cate si Nicolescu, selectionerul “Vulturilor” a demonstrat ca baschetul romanesc are potential si, totodata, poate visa cu ochii deschisi ca va ajunge in elita. Iar faza din sfertul al treilea de la Zadar in care tanarul pivot Emanuel Cate l-a blocat deasupra inelului pe veteranul Hrvoje Peric a facut deja inconjurul Europei, aratand ca Vulturii au fost la inaltime!
 
Cate si Kuti au stralucit la Zadar
 
Cu un moral bun dupa rezultatele din prima fereastra, cand a reusit sa se impuna in fata Olandei si a jucat de la egal la egal cu Italia, dar macinata de unele probleme medicale majore, nationala masculina a Romaniei s-a prezentat la Zadar intr-o formula din care a lipsit Vlad Moldoveanu, accidentat. Dar erau prezenti mai tinerii Kuti, Cate si Nicolescu, precum si jucatori cu mare experienta, precum Watson, Mandache si Nicoara, sau jucatori care au confirmat in LNBM, precum Paliciuc, Orbeanu sau Dragoste. Fara trac si dornici sa-si joace sansa, Vulturii au intrat bine in joc inca de la primele actiuni si au reusit sa incheie primul sfert la egalitate, 16-16. A urmat un sfert in care miza jocului si-a pus amprenta clar pe evolutia ambelor echipe, ratarile exasperand ambele banci tehnice. Cu jucatorul echipei italiene Umana Reyer Venezia, Hrvoje Peric, in mare forma, croatii au gasit cateva brese in defensiva noastra si au reusit sa intre la vestiare cu un mic avantaj, scor 28-21. La reluare, gazdele se distanteaza pana la 12 puncte, moment din care Vulturii schimba "partitura tactica" din mers si declanseaza o contraofensiva fantastica, recuperand pas cu pas diferenta. Emi Cate isi trece in cont 5 capace si face ca zidul defensiv tricolor sa ramana de netrecut, Nicolescu iese la rampa si puncteaza intr-un moment important, in vreme ce Kuti gaseste solutii si marcheaza puncte capitale pentru zestrea echipei noastre. Cel de-al treilea sfert se incheie la scorul de 38-37 in favoarea Croatiei si totul parea posibil, in conditiile in care Cate bifase deja un double-double si era "pilonul" defensivei. Ultimele zece minute incep foarte bine pentru Romania, care revine in avantaj dupa o reusita a lui Cate, dar croatii nu sunt dispusi sa cedeze, astfel ca scorul alterneaza. Rand pe rand, Kuti, Paliciuc, Nicolescu, Cate si Mandache puncteaza pe tabela si fac ca Romania sa aiba un incredibil avantaj de opt puncte cand mai erau 146 de secunde de joc, scor 54-46!
A urmat o replica puternica din partea gazdelor, dar selectionerul Zare Markovski a simtit pericolul si a solicitat un timp de odihna important. Se joaca pe cartea totul sau nimic iar Luka Zoric reduce scorul pana la 55-54 in favoarea Romaniei cand mai erau 13 secunde pana la final. Markovski solicita un ultim timp de odihna, Watson inscrie cu sange rece doua libere foarte importante, Mandache faulteaza tactic si muta posesia, Pilepic nu greseste nici el de la libere si astfel se ajunge la 57-56 cu sapte secunde de joc pe tabela. Pe un presing nebun, Cate apare singur la repunere si este rapid faultat iar pivotul echipei CB Prat Juventud mai aduce un punct la zestrea tricolora, dar rateaza a doua aruncare libera. Zoric recupereaza si trimite rapid la Kruslin, care are o ultima aruncare contestata iar mingea se loveste de inel chiar pe sunetul sirenei. Scor final 58-56 in favoarea Romaniei si delegatia noastra explodeaza de fericire in mijlocul terenului!
Statistica meciului poate fi vizualizata pe http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019/european-qualifiers/2302/Croatia-Romania#tab=boxscore_statistics, cu mentiunea ca Emanuel Cate a realizat un spectaculos double-double in fief-ul croat, trecandu-si in cont 13 puncte, 14 recuperari, 5 capace, in vreme ce Nandor Kuti a plusat cu 16 puncte, 4 recuperari si 3 pase decisive.
Imediat dupa meci, la conferinta de presa, selectionerul Zare Markovski a mentionat: “Am incercat sa jucam la cel mai bun nivel al potentialului nostru. Nu ne-a reusit acest lucru, dar sunt satisfacut 100% de faptul ca jucatorii au pus in aplicare tot ceea ce am discutat. Cu siguranta este o victorie de moral care-i va ajuta foarte mult pe jucatori. Acesta este principalul motiv pentru care ma bucur.” Dupa care a subliniat faptul ca procentajul modest al croatilor a fost influentat si de apararea foarte buna a Vulturilor si a concluzionat: “Apararea noastra a facut fata pivotilor Croatiei. Sunt foarte satisfacut de faptul ca jucatorii au inteles pe parcursul jocului ce trebuie sa faca si ca s-au adaptat la schimbarea de plan pentru a avea sanse de a castiga acest meci!”
 
In urma acestei victorii uriase, coroborate cu succesul obtinut de Italia in fata Olandei, cu 80-62, iata cum arata clasamentul Grupei D dupa primele trei runde:
1. Italia – 6 puncte (3 victorii)
2. Romania – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
3. Olanda – 4 puncte (1 victorie, 2 infrangeri)
4. Croatia – 3 puncte (3 infrangeri)
 
 
Vulturii spera ca Sala Polivalenta din Cluj sa fie “un vulcan”!
 
Nationala noastra va reveni sambata noapte in tara si va juca, luni, 26 februarie, poate cel mai important meci din actuala campanie de calificare, urmand sa primeasca replica liderului grupei D, puternica selectionata a Italiei, cu incepere de la ora 19:00. Vulturii au nevoie de suportul publicului la confruntarea cu baschetbalistii peninsulari si spera ca Sala Polivalenta din Cluj-Napoca sa fie din nou “un vulcan”.
In acest context, Federatia Romana de Baschet, in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, anunta faptul ca elevii si studentii din Cluj-Napoca vor avea acces gratuit la meciul de baschet dintre echipele nationale ale Romaniei si Italiei, programat sa se desfasoare in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, luni seara, 26 februarie 2018, cu incepere de la ora 19:00. Accesul elevilor si studentilor in arena va fi realizat in baza carnetului, prezentat la intrare. Astfel, elevii si studentii clujeni vor avea oportunitatea sa se bucure de frumusetea jocului de baschet si vor avea ocazia sa-i sustina pe “Vulturi” si sa fie alaturi de ei intr-o confruntare extrem de importanta in economia calificarii la World Cup 2019!
Totodata, reamintim tuturor celor care doresc sa fie alaturi de Vulturi la meciul Romania – Italia ca biletele au fost puse in vanzare si pot fi achizitionate online accesand acest LINK.
Pe de alta parte, fanii baschetului, si nu numai, pot achizitiona bilete pentru meciul Romania - Italia si de la casa de bilete a Salii Polivalente, care are urmatorul program: sambata, 24 februarie - de la ora 10:00 - pina la ora 14:00; luni, 26 februarie - de la ora 16:00 - pina la ora 20:00.

FOTO - Emi Cate s-a luptat de multe ori de unul singur sub panouri impotriva croatilor (copyright fiba.basketball)

Parteneri